Przepis na dakłas krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sok z cytryny, śmietan-fix
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Piekarnik nagrzej do 160 stopni C a dwie blaszki (mogą być te z piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia.

Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj do niej po łyżce cukru ciągle miksując masę.

Gdy piana będzie już gęsta dodaj do niej łyżeczkę soku ze świeżej cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Składniki dokładnie zmiksuj.

Gotową pianę rozłóż na dwie blaszki i uformuj z niej dwa koła o średnicy około 25 cm.

Blaszki wstaw do piekarnika i piecz bezy najpierw przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz bezy jeszcze 90 minut.

Po tym czasie piekarnik uchyl i pozostaw bezy na 15 minut w piekarniku. Następnie wyjmij blaski i pozostaw bezy do całkowitego wystygnięcia.

Z daktyli usuń pestki i pokrój je w drobną kostkę, orzechy pokrój na drobne kawałki.

Schłodzone mascarpone i śmietankę 30 % ubij na puszysty krem, następnie dodaj do składników jedno opakowanie śmietan-fixu i miksuj masę jeszcze chwilkę.

Masę kremową wymieszaj z daktylami i orzechami.

Uzyskany krem wyłóż na jeden blat bezowy, przykryj go drugim blatem.

Wierzch ciasta możesz udekorować bakaliami.

Kawałek ciasta dakłas podany na białym, okrągłym talerzu.
Dakłas
Koszt przygotowania dania
102.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
421 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
62

Dakłas - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o dakłasie

Dakłas jest to torcik bezowy przełożony serkiem mascarpone ze śmietaną. Przepis na ciasto dakłas możemy spotkać pod inną nazwą - torcik bezowy. Tort bezowy sprawdzi się na uroczystości rodzinne np. na imieniny lub urodziny. Dakłas możemy podać zamiast tradycyjnego tortu. Tort bezowy jest prosty w przygotowaniu i smakuje rewelacyjnie. Do jego wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do przepisu potrzebujemy produktów spożywczych takich jak białka jaj, cukier, mąka, mascarpone, śmietana 30%, orzechy pekan, daktyle, sól, sok z cytryny i śmietan-fix.

Jak przygotować placki bezowe? Białka z solą i cukrem ubij na sztywną pianę.Do gęstych białek dodaj sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksuj.Gotową pianę rozłóż na dwie blaszki i uformuj dwa koła. Blaszki wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz bezy przez 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę na 120 stopni C i piecz 90 minut. Po tym czasie uchyl piekarnik i pozostaw bezy na 15 minut. Bezy wyciągnij do całkowitego ostygnięcia. Jak przygotować krem daktylowy do bezy z orzechami? Z daktyli wyjmij pestki i pokrój je z orzechami na drobną kostkę. Schłodzone mascarpone ze śmietanką ubij na sztywną pianę. Na koniec dodaj śmietan-fix i zamieszaj. Masa gotowa. Do masy dodaj daktyle i orzechy. Uzyskany krem wyłóż na blat bezowy i przykryj go drugim blatem. Do momentu podania trzymaj w lodówce.

Podsumowując tort bezowy dacquoise to prosty przepis na ciasto z mascarpone i daktylami. Idealnie sprawdzi się jako szybki tort na urodziny. Dakłas możemy też przygotować kiedy mamy gości i podać w formie deseru do kawy lub herbaty. W okresie letnim zamiast daktyli możemy użyć świeżych sezonowych owoców i do masy dodać truskawki, maliny i borówki. Pamiętaj jednak, że jest to danie wysokokaloryczne oraz zawierające spore ilości cukrów prostych, dlatego zwróć uwagę na jego ilość w twojej diecie. Warto wspomnieć o zasadzie 80/20 - jest to doskonały sposób na racjonalne odżywianie bez odmawiania sobie wszystkich przyjemności.

Wartości odżywcze dakłasa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
324.38 kcal
421.69 kcal
Białko
3.92 g
5.10 g

Węglowodany w dakłasie

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
37.17 g
48.32 g
Węglowodany przyswajalne
35.14 g
45.69 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.02 g
2.63 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
18.74 g
24.37 g
Tłuszcze nasycone
14.28 g
18.56 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.44 g
5.77 g

Witaminy w przepisie na dakłas

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina C
0.27 mg
0.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na dakłas

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
33.03 mg
42.94 mg
Wapń
37.64 mg
48.93 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.40 mg
0.51 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dakłasa 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dakłasie

Lista alergenów dla dakłasa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy pekan

Cena przygotowania dakłasa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier drobny
300 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 300 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Orzechy pekan
100 g
8.00
Za 10,0 g
Liczba opakowań 10
80.00
Za 100 g
Daktyle suszone
200 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 200 g
Koszt składników
116.00
Jak oceniasz przepis na dakłas
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób