Jagielnik kokosowy

Opublikowano: 07.01.2022 r., 12:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jagielnik kokosowy podany na białym talerzyku.
Jagielnik kokosowy
Jagielnik kokosowy to doskonała propozycja na pyszny deser z kaszy jaglanej. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kawy herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Blendowanie 40 min
552 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Kasza jaglana (300 g)
  • Daktyle suszone (200 g)
  • Mleczko kokosowe 6 szklanek (1500 ml)
  • Wiórki kokosowe (300 g)
  • Maliny (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, tortownica 23 cm

Przepis na jagielnik kokosowy krok po kroku

Kaszę jaglaną umieść w garnku, dodaj mleko kokosowe i daktyle.

Gotuj na wolnym, ogniu aż kasza wchłonie cały płyn.

Zblenduj kaszę oraz daktyle i dodaj wiórki kokosowe.

Ciepłą masę na ciasto przełóż do tortownicy.

Schłodź w lodówce przez 6 godzin.

Podawaj ze świeżymi malinami.

Jak oceniasz przepis na jagielnik kokosowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat jagielnika kokosowego

Jagielnik kokosowy doskonały pomysł na pyszny deser, który może być dodatkiem do kawy i herbaty. Ciasto na mleku kokosowym z daktylami jest bardzo zdrowe i może być spożywane przez osoby z problemami z metabolizmem glukozy. Przepis na jagielnik kokosowy jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania fit ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza jaglana, mleko kokosowe, daktyle, wiórki kokosowe, maliny.

Jak zrobić jagielnik kokosowy? Kaszę jaglaną umieść w garnku, dodaj mleko kokosowe i daktyle. Gotuj na wolnym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn. Zblenduj kaszę i dodaj wiórki kokosowe. Ciepłą masę na ciasto przełóż do tortownicy. Schłodź w lodówce przez 6 godzin. Podawaj ze świeżymi malinami.

Kasza jaglana jest przede wszystkim doskonałym źródłem węglowodanów prostych. Kasza jaglana ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Kasza powstaje ze zboża o nazwie proso. Kasza jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B. Kasza jaglana jest pozbawiona glutenu, dlatego świetnie nadaje się do spożywania przez osoby chorujące na celiakię. Kasza jaglana ma właściwości zasadotwórcze. Kasz zawiera także krzem i witaminę E, oba te składniki mineralne mają bardzo korzystny wpływ na wygląd naszej skóry, włosy i paznokci. Wiórki kokosowe produkowane są z miąższu kokosa. Kokos jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te nie zawierają cholesterolu. Mleko kokosowe do przygotowania ciasta powinno mieć wysoką zawartość tłuszczu, nada to ciasto kremowej konsystencji. Pamiętaj aby wybierać mleko kokosowe bez zbędnych substancji konserwujących. Dobrej jakości mleko powinno zawierać jedynie kilka składników. Staraj się także wybierać produkty z ekologicznych upraw.

Podsumowując pomysł na ciasto z kaszy jaglanej możesz wykorzystać do przygotowania deseru na wiele okazji. Dobry jagielnik należy przygotować dzień przed podaniem. Ciasto bez pieczenia przygotujesz szybko i bez większego problemu.

Alergeny w jagielniku kokosowym

Lista alergenów dla jagielnika kokosowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na jagielnik kokosowy

Wartości odżywcze jagielnika kokosowego

na 100g gotowej potrawy

Jagielnik kokosowy to dobra alternatywa sernika dla osób mających nietolerancję laktozy. Jagielnik sprawdza się w diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej. Ciasto bez dodatku cukru mogą spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
204.70
552.70
Białko (g)
3.85
10.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
28.55
77.10
Węglowodany przyswajalne (g)
24.69
66.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.87
10.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
9.57
25.84
Tłuszcze nasycone (g)
8.45
22.81
Tłuszcze nienasycone (g)
1.12
3.02
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.85
2.29
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.27
0.73
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.11
16.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
13.63
36.80
Witamina B6 (mg)
0.08
0.21
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.45
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.12
11.13
Retinol (µg (mcg))
12.78
34.50
Tiamina (mg)
0.03
0.09
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.27
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.29
0.79
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.74
20.90
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.56
28.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
141.07
380.90
Potas (mg)
202.96
548.00
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Wapń (mg)
65.04
175.60
Fosfor (mg)
142.89
385.80
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.22
65.40
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.23
3.32
Cynk (mg)
0.49
1.32
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.43
1.16
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jagielnika kokosowego 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jagielnika kokosowego

Koszt składników
72.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jaglana
300 g
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 300 g
Daktyle suszone
200 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 200 g
Mleczko kokosowe
1500 ml
6 szklanek
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 4
18.75
Za 1500 ml
Wiórki kokosowe
300 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Maliny
400 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
25.60
Za 400 g
Koszt składników
72.00