Przepis na tort dakłas krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat migdałowy
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, rondelek, młynek, patera

W młynku zmiel migdały. Dodaj do nich kakao w proszku i cukier puder. Dobrze je wymieszaj i odstaw miskę na bok.

Do dużej miski wbij biała i ubij je na sztywną pianę.

Do białek stopniowo dodawaj cukier, następnie ekstrakt migdałowy.

Pianę z białek dodawaj powoli do suchych składników i dokładnie je wymieszaj.

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i uformuj na niej spore okręgi z białek, tak by na siebie nie zachodziły. Możesz też zrobić to na dwóch osobnych blachach.

Piecz przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

W rondelku rozpuść czekoladę.

Białka i żółtka z jajek podziel do dwóch różnych miseczek.

Białka ubij mikserem na sztywną pianę, dodawaj do nich powoli cukier puder, cały czas ubijając.

W osobnej miseczce ubij ze sobą żółtka i dodaj do nich czekoladę. Powstałą mieszaninę przelej powoli do białek.

Śmietankę ubij na sztywną masę i dodaj do białek połączonych z czekoladą.

Jedną z bez wyłóż na paterę i posmarują ją śmietanowym kremem. Rozłóż na niej kolejną bezę i wyłóż resztę kremu.

Ciasto udekoruj czekoladową posypką i pokrojonymi daktylami.

Tort dakłas ułożony na eleganckim talerzu.
tort dakłas
Koszt przygotowania dania
40.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
471 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
91

Tort dakłas - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o torcie dakłas

Tort dakłas to pyszny deser bezowy, który wspaniale sprawdzi się na imprezy. Jest niezwykle smacznym i choć prezentuje się wyjątkowo, to jest bardzo łatwy. Jest wypiekiem o niezwykłej strukturze. To wypiek, który sprawdzi się dla każdego, kto kocha naprawdę słodkie desery.

Przepis na tort dakłas, choć może się wydawać niezwykle trudny, to jednak bardzo łatwo go stworzyć. To ciasto jest nieco pracochłonne, jednak efekt końcowy zdecydowanie jest wart wysiłku poświęconego na przygotowanie. Torcik bezowy zwykle kojarzy się z ciastem z dużą ilością owoców. W tym deserze jednak nie ma ich wcale. Zamiast tego można w nim znaleźć daktyle i orzechy, które wspaniale komponują się z kremem i nadają torcikowi słodki, ale wyważony smak. Ciasto to składa się z kilku części. Pierwsza to słodka beza, która stanowi podstawę tego wypieku. Przepis na nią jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nią nawet niedoświadczony kucharz. Do przygotowania tej warstwy ciasta nie potrzeba używać zbyt wielu składników, kluczowe są białka. Gdy do przepisu używa się tylko białek, pojawia się pytanie, co zrobić z żółtkami. Ciężko zostawić je do użycia na później, gdyż zwykle ciężko jest o dobry pomysł na ich użycie. Świetnie sprawdzą się one do stworzenia ciasta kruchego, ale można je rozmieszać i stworzyć z nich pyszny omlet. Dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Choć zwykle do tego deseru robi się krem z serkiem mascarpone, to jednak w tym przepisie sugerowany jest zupełnie inny, który jest równie smaczny, ale dużo ciekawszy. Robi się go na bazie śmietanki i czekolady, dzięki czemu wspaniale równoważy bardzo słodki smak bez.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort dakłas z orzechami i daktylami, by był naprawdę pyszny, to ten wypiek sprawdzi się idealnie. Jest smaczny, prosty w przygotowaniu i naprawdę piękny. Ze względu na duży udział suszonych owoców ta beza daktylowa wyróżnia się naprawdę oryginalnym smakiem. Ten sprawdzony przepis pozwala przygotować torcik bezowy, który jest tak dobry, że ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnego kawałka.

Wartości odżywcze tortu dakłas

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(127g)
Energia (kalorie)
371.01 kcal
471.18 kcal
Białko
7.74 g
9.82 g

Węglowodany w torcie dakłas

Na 100g
Na porcję
(127g)
Węglowodany
37.31 g
47.38 g
Węglowodany przyswajalne
32.99 g
41.89 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.32 g
5.49 g
Brak danych dla: posypka czekoladowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(127g)
Tłuszcz
22.82 g
28.98 g
Tłuszcze nasycone
10.21 g
12.97 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
9.79 g
12.43 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tort dakłas

Na 100g
Na porcję
(127g)
Witamina A
14.56 µg (mcg)
18.49 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Witamina B12
0.12 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Witamina D
0.18 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Witamina E
4.19 mg
5.32 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.06 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
0.37 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Niacyna
0.84 mg
1.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Beta karoten
4.50 µg (mcg)
5.71 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort dakłas

Na 100g
Na porcję
(127g)
Sód
37.10 mg
47.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas
299.86 mg
380.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Wapń
63.07 mg
80.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Fosfor
152.88 mg
194.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Magnez
84.04 mg
106.73 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Żelazo
2.06 mg
2.61 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Cynk
1.17 mg
1.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, posypka czekoladowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu dakłas 91
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie dakłas

Lista alergenów dla tortu dakłas przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
    • aromat migdałowy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tortu dakłas

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Migdały
200 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 200 g
Cukier puder
150 g
3/4 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Białko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
60 g
6 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Czekolada gorzka
200 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
1 szklanka
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Posypka czekoladowa
50 g
3.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
2.19
Za 50 g
Daktyle suszone
70 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.57
Za 70 g
Koszt składników
67.00
Jak oceniasz przepis na tort dakłas
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób