Tradycyjne placki ziemniaczane po węgiersku

Opublikowano: 31.08.2021 r., 12:10 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki ziemniaczane po węgiersku danie
Tradycyjne placki ziemniaczane po węgiersku
Tradycyjny przepis na chrupiące placki ziemniaczane z sosem węgierskim. Placki ziemniaczane węgierskie są super propozycją na pyszny, sycący obiad.
Przygotowanie 100 min
542 kcal
Kcal w porcji
455 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Karkówka wieprzowa (500 g)
  • Pieczarki (100 g)
  • Papryka żółta (70 g)
  • Papryka zielona (70 g)
  • Cebula (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki (30 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka (15 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
  • Ziemniaki późne (750 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, papryka słodka, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, tarka, duża miska

Przepis na tradycyjne placki ziemniaczane po węgiersku krok po kroku

Na początek należy zacząć od sosu gulaszowego.

Na patelnię dodaj 10 g oleju. Pokrój pieczarki w plasterki i podsmaż je kilka minut. Następnie zdejmij je z patelni.

Mięso pokrój w niezbyt dużą kostkę. W 20 g mąki (około) umieść karkówkę i obtocz mięso.

Na patelnię po pieczarkach dodaj kolejne 10 g oleju. Podsmaż na nim mięso przez około kilka minut. Podsmażoną karkówkę dodaj do dużego garnka.

Po raz kolejny na patelni po karkówce przysmaż 100 g cebuli pokrojonej w kostkę oraz 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Gdy cebulka będzie zeszklona dodaj ją do pieczarek.

Karkówkę zalej około 500 ml domowego bulionu bądź wody. Dodaj 2 ziela angielskie i 2 liście laurowe. Gotuj całość około 40 minut, może być pod przykryciem.

W tym czasie papryki pokrój w kostkę. Po upływie tego czasu do karkówki dodaj pokrojone papryki, podsmażoną cebulę oraz pieczarki, koncentrat pomidorowy, paprykę ostrą i słodką oraz sól i pieprz. Gotuj około 60 minut - do miękkości mięsa.

Czas na placki ziemniaczane. Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Odciśnij nadmiar wody. Dodaj do ziemniaków pokrojoną drobno cebulę i posiekany ząbek czosnku. Dodaj też 10 g mąki, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj.

Na patelni rozgrzej resztę oleju i smaż na rozgrzanym tłuszczu duże, okrągłe placki.

Podawaj placki z sosem: na połowie placka wyłóż sos, przykryj go drugą połową placka. Posyp natką pietruszki. Podawać można ze śmietaną.

Jak oceniasz przepis na tradycyjne placki ziemniaczane po węgiersku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat tradycyjnych placków ziemniaczanych po węgiersku

Tradycyjny przepis na chrupiące placki ziemniaczane z sosem węgierskim. Placki ziemniaczane węgierskie są super propozycją na pyszny, sycący obiad. Te placki ziemniaczane nazywane są inaczej plackami ziemniaczanymi po cygańsku. Smaczne, złociste placki ziemniaczane oraz gulasz to połączenie znakomite. Oryginalny przepis kulinarny na placki ziemniaczane po węgiersku jest dosyć czasochłonny, ale smakiem wynagradza wszystko. Danie podawaj tylko i wyłącznie na gorąco, można serwować z dodatkiem śmietany.

Całą potrawę przygotowuje się długo. Czas gotowania gulaszu to około godzina i czterdzieści minut. Najważniejsze jest, by mięso było mięciutkie i rozpadające się. Jeśli mięso po tym czasie nie jest wystarczająco miękkie gotuj sos dłużej. Do sosu warto wykorzystać bulion domowy, sos będzie bardziej aromatyczny. Zawsze można też dodać wodę. Jeżeli konsystencja gulaszu byłaby zbyt rzadka możesz gotować dłużej – sam się zredukuje. Możesz także dodać mąki, wtedy sos się zagęści. Jakby sos był bardzo gęsty dodaj więcej płynu.

Placki ziemniaczane warto smażyć duże i okrągłe. Smaż placki wyłącznie na gorącym oleju, ponieważ za mało rozgrzany tłuszcz wsiąknie w placka. Zbyt duża moc palnika grozi przypaleniem go, a w środku byłby niedopieczony. Z uwagi na to, że placki są sporych rozmiarów, trzeba bardzo uważać przy przekręcaniu placka. Najlepiej jest przekręcić go jak już będzie widać, że się ściął. Rób to bardzo ostrożnie. Przekręcanie placka w odpowiednim momencie nie stworzy większego problemu. Uważaj jednak, by się nie przypaliły.

Efekt końcowy placka ziemniaczanego po węgiersku tradycyjnie przypomina omlet. Na połowie placka należy wyłożyć sos gulaszowy. Wierzch powinno się zakryć drugą częścią placka i stworzyć półksiężyc. Na wszystko niektórzy podają odrobinę śmietany.

By zachować gorącą potrawę polecam wstawić gotowe placki z sosem do piekarnika. Jest to dobre rozwiązanie jeśli robisz więcej niż jedną porcję potrawy. Zanim placki byłyby usmażone pierwsze mogłyby już wystygnąć. Dlatego jest to ciekawa propozycja, by ułatwić sobie pracę.

Alergeny w tradycyjnych plackach ziemniaczanych po węgiersku

Lista alergenów dla tradycyjnych placków ziemniaczanych po węgiersku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tradycyjnych placków ziemniaczanych po węgiersku

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest pełnowartościowy i sycący. Dobry posiłek dla każdego, zdrowego człowieka. W celu odchudzenia dania można wymienić produkty (na przykład karkówkę na pierś z kurczaka).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(455g)
Energia (kcal)
119.25
542.58
Białko (g)
8.91
40.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(455g)
Węglowodany (g)
10.16
46.23
Węglowodany przyswajalne (g)
8.93
40.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
5.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(455g)
Tłuszcz (g)
4.76
21.65
Tłuszcze nasycone (g)
1.21
5.48
Tłuszcze nienasycone (g)
3.55
16.17
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.51
11.42
Brak danych dla: papryka żółta, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.04
4.74
Brak danych dla: papryka żółta, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.76
135.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(455g)
Witamina A (µg (mcg))
6.78
30.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
1.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
1.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
19.27
87.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
1.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.08
23.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.24
10.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.51
70.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
20.45
93.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(455g)
Sód (mg)
26.19
119.18
Potas (mg)
328.90
1496.50
Wapń (mg)
14.46
65.78
Fosfor (mg)
109.34
497.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.61
84.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
3.91
Cynk (mg)
1.10
5.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tradycyjnych placków ziemniaczanych po węgiersku 82
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tradycyjnych placków ziemniaczanych po węgiersku

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Pieczarki
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Papryka żółta
70 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Papryka zielona
70 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Koncentrat pomidorowy
15 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 15 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Ziemniaki późne
750 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
3.00
Za 750 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
44.00