Placki ziemniaczane
-
Chrupiące placki ziemniaczane
Najprostszy i najszybszy przepis na tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane. Są to idealne placki kartoflane dla dzieci i dorosłych na zwykły, …
20 min łatwy 3 295 kcal
-
Placki ziemniaczane z piekarnika
Placki ziemniaczane z piekarnika to smaczna odpowiedź na tradycyjne, smażone placki. Są tak smaczne, że sięgną po nie osoby nawet …
20 + 40 min łatwy 22 52 kcal
-
Placki ziemniaczane ze śmietaną
Placki ziemniaczane ze śmietaną są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To wspaniała opcja na szybki posiłek, …
15 + 15 min łatwy 4 246 kcal
Pozostałe przepisy na placki ziemniaczane
-
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Racuchy ziemniaczane z sosem pieczarkowym to fantastyczna opcja na smaczny obiad. To połączenie placków ziemniaczanych i sosu pieczarkowego koniecznie musisz …
40 min łatwy 3 544 kcal
-
Placki ziemniaczane z gulaszem z szynki wieprzowej
Prosty przepis na placki ziemniaczane z sosem gulaszowym z szynki. Ten przepis warto zrobić, bo jest nieskomplikowany i zawiera proste …
20 + 60 min łatwy 5 629 kcal -
Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym z dodatkiem sosu czosnkowego
Lubisz placki ziemniaczane? A gulasz? To mam idealną propozycję. Oto coś wspaniałego dla każdego! Przepyszne placki ziemniaczane otulone sosem gulaszowym …
40 + 60 min średni 6 431 kcal -
Placki ziemniaczane bezglutenowe
Placki ziemniaczane bezglutenowe to świetna opcja na pyszny posiłek, w dodatku całkiem bezpieczny dla osób z alergią na gluten. Całość …
25 + 25 min łatwy 4
-
Placki ziemniaczane z twarogiem
Placki ziemniaczane z twarogiem to jedna z mniej znanych wersji tego pysznego dania. Warto po nie sięgnąć, gdy już znudziły …
30 + 30 min łatwy 4
-
Placki ziemniaczane z blendera
Placki ziemniaczane z blendera to bardzo dobry pomysł na smaczne danie na obiad dla całej rodziny. Placki są chrupiące i …
10 + 20 min łatwy 6 358 kcal
-
Placki ziemniaczane z marchewką
Placki ziemniaczane z marchewką to smaczna odpowiedź na tradycyjne placki. Dzięki obecności marchewki mają one słodszy smak niż standardowe placki …
20 + 20 min łatwy 4 268 kcal
-
Placki ziemniaczane bez mąki
Placki ziemniaczane bez mąki to smaczna odpowiedź na tradycyjne placki. Dzięki temu, że nie zawierają mąki, będę świetne dla osób …
20 + 20 min łatwy 6 303 kcal
-
Placki ziemniaczane dla dzieci
Placki ziemniaczane dla dzieci to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad nie tylko dla najmłodszych domowników. Pieczone w piekarniku placki …
15 + 25 min łatwy 4 473 kcal
-
Dietetyczne placki ziemniaczane
Dietetyczne placki ziemniaczane to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Dietetyczne placki można podać także w diecie …
20 + 20 min łatwy 5 459 kcal
-
Placki ziemniaczane z serem żółtym
Placki ziemniaczane z serem żółtym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla Twojej rodziny. Placki z dodatkiem sera żółtego …
20 + 30 min łatwy 5 1111 kcal
-
Placki ziemniaczane ze szpinakiem
Puszyste placki ziemniaczane są pyszne w każdej odsłonie i pokochają je dosłownie wszyscy. Wystarczy 15 minut, a zdrowy i pożywny …
20 + 10 min łatwy 10 100 kcal
-
Placki ziemniaczane bez cebuli
Puszyste placki ziemniaczane są pyszne w każdej odsłonie i pokochają je dosłownie wszyscy. Wystarczy 15 minut, a zdrowy i pożywny …
20 + 10 min łatwy 10 151 kcal
-
Puszyste placki ziemniaczane
Puszyste placki ziemniaczane są pyszne w każdej odsłonie i pokochają je dosłownie wszyscy. Wystarczy 15 minut, a zdrowy i pożywny …
20 + 10 min łatwy 10 139 kcal
-
Placki ziemniaczane z kurczakiem
Placki ziemniaczane są pyszne w każdej odsłonie i pokochają je dosłownie wszyscy. Wystarczy 15 minut, a zdrowy i pożywny posiłek …
20 + 10 min łatwy 10 96 kcal -
Placki ziemniaczane z dynią
Placki ziemniaczane z dynią to doskonała alternatywa dla tradycyjnych placków, do których używa się tylko ziemniaków. Są niezwykle smaczne, proste …
20 + 5 min łatwy 3 479 kcal
-
Placki ziemniaczane z serem
Placki ziemniaczane z serem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Placki ziemniaczane są miękkie w środku …
20 + 20 min łatwy 5 930 kcal
-
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym to nieco niecodzienna propozycja, która jednak smakuje tak dobrze, że dobrze jest ją wypróbować. Te …
10 + 30 min łatwy 4 287 kcal -
Pieczone placki ziemniaczane bez jajka i bez glutenu
Ten przepis jest na fit placki ziemniaczane z pieca, które nie zawierają jajka i glutenu. Placki ziemniaczane możesz zrobić w …
40 min łatwy 3 274 kcal
-
Placki ziemniaczane z cukinią
Placki ziemniaczane z cukinią to świetny wybór na obiad czy kolację. Będą świetnym urozmaiceniem klasycznej wersji, gdyż dodają jej więcej …
15 + 15 min łatwy 4 371 kcal
-
Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym
Placki ziemniaczane oraz sos z wołowiny na winie to kwintesencja smaku. Genialna propozycja na wyjątkowy obiad. Możesz podawać z odrobiną …
20 + 80 min łatwy 6 477 kcal -
Placki ziemniaczane z łososiem
Placki ziemniaczane kojarzą Ci się z nudnym daniem? Jeżeli tak to niesłusznie. Placki ziemniaczane można podawać na wiele sposobów, zarówno …
20 + 20 min średni 3 308 kcal
-
Litewskie placki ziemniaczane z mięsem
Litewskie placki ziemniaczane z mięsem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Placki z dodatkiem mięsa są …
20 + 20 min łatwy 5 922 kcal -
Placek po meksykańsku
Kuchnia meksykańska słynie z tego, że opiera się głównie na kukurydzy i nasionach roślin strączkowych. W sosie meksykańskim obowiązkowym składnikiem …
40 + 40 min łatwy 10 273 kcal -
Placki po góralsku
Moskole to tradycyjne placki po góralsku. Przygotowane z gotowanych ziemniaków z dodatkiem jajek, mąki i maślanki będą smacznym daniem. Moskole …
40 + 20 min łatwy 15 175 kcal
-
Placki ziemniaczane Thermomix
Placki ziemniaczane to danie tradycyjnie przygotowywane z tartych ziemniaków. Przepis na placki ziemniaczane z Thermomixa wykonasz w kilka chwil, ponieważ …
15 + 40 min łatwy 4 247 kcal
-
Racuchy ziemniaczane
Pyszne racuchy ziemniaczane to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
60 + 45 min łatwy 10 282 kcal
-
Patatnik
Patatnik to tradycyjny wyrób kuchni bałkańskiej, przygotowywany na bazie startych ziemniaków placek jest doskonałym pomysłem na szybki obiad dla całej …
20 + 20 min łatwy 5 729 kcal
-
Dietetyczne placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Jesteś na diecie, a masz ochotę na placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym? Nic nie stoi na przeszkodzie – ten przepis …
40 min łatwy 3 351 kcal
-
Placki po kaszubsku
Placki po kaszubsku to wspaniała opcja dla miłośników placków ziemniaczanych w nieco zdrowszej i ciekawszej wersji. Te placki będą świetną …
30 + 25 min łatwy 4 -
Placki ziemniaczane na grubych oczkach
Placki ziemniaczane na grubych oczkach zrobisz znacznie szybciej niż te tradycyjne. Mimo to są równie smaczne, chrupiące i na pewno …
10 + 40 min łatwy 4 229 kcal
-
Bliny litewskie
Bliny litewskie to pyszne placki, które na pewno przypadną do gustu miłośnikom prostych, ale smakowitych dań. Jeśli szukasz na nie …
25 + 20 min łatwy 4 633 kcal
-
Reibekuchen
Reibekuchen to placki ziemniaczane wywodzące się z kuchni niemieckiej. Placki na bazie ziemniaków stanowią doskonały pomysł na obiad dla całej …
30 + 20 min łatwy 5 574 kcal
-
Bliny ziemniaczane
Bliny ziemniaczane to pyszne placuszki, które na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom prostych dań na bazie ziemniaków. Są smaczne, …
45 + 30 min łatwy 4 652 kcal
-
Placki ziemniaczane bez jajka
Placki ziemniaczane bez jajka to smaczna odpowiedź na tradycyjne placki. Dzięki temu, że nie zawierają jajek, będę świetne dla osób …
20 + 15 min łatwy 2 434 kcal
-
Placki ziemniaczane z dyni
Placki ziemniaczane z dyni to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad lub dodatek do obiadu dla całej rodziny. Placki z …
15 + 20 min łatwy 5 740 kcal
-
Placki ziemniaczane na słodko
Placki ziemniaczane na słodko są jednym z tych dań, które każdy kojarzy z dzieciństwa. Jednak za każdym razem smakują tak …
10 + 20 min łatwy 6 132 kcal
-
Placki ziemniaczane z cukrem
Placki ziemniaczane z cukrem są proste, szybkie i niezwykle smaczne. Spokojnie sprawdzą się na wegetariański obiad dla całej rodziny, ale …
15 + 25 min łatwy 6 181 kcal
-
Placek zbójnicki
Placek zbójnicki to pomysł na ciekawe i niezwykle sycące danie na bazie placka ziemniaczanego. Całość przygotowuje się w kilka chwil. …
45 + 50 min łatwy 4 880 kcal -
Placki po bieszczadzku
Placki po bieszczadzku to tradycyjne danie regionalne kuchni polskiej. Wyśmienite, chrupiące placki ziemniaczane podane z duszonym mięsem oraz sosem grzybowym …
30 + 60 min łatwy 5 1031 kcal -
Placek po cygańsku
Placek po cygańsku to bardzo dobry pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Placki ziemniaczane z gulaszem można podać …
20 + 60 min łatwy 10 821 kcal -
Placki ziemniaczane z batatów
Placki ziemniaczane są pyszne w każdej odsłonie i pokochają je dosłownie wszyscy. Wystarczy 15 minut, a zdrowy i pożywny posiłek …
20 + 7 min łatwy 10 55 kcal
-
Draniki
Draniki to placki przygotowywane z ziemniaków. Danie pochodzi z kuchni białoruskiej. Przepis na draniki jest bardzo prosty, dlatego nie musisz …
15 + 20 min łatwy 5 666 kcal -
Placki ziemniaczane z kapusty kiszonej
Pyszne placki ziemniaczane z kapusty kiszonej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
30 + 25 min łatwy 12 92 kcal
-
Wegańskie placki ziemniaczane
Wegańskie placki ziemniaczane to wspaniała opcja na pyszne danie, które wszyscy znają i kochają. Całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu, …
20 + 25 min łatwy 4 348 kcal
-
Pieczone placki ziemniaczane
Odchudzone pieczone placki ziemniaczane z piekarnika możesz zrobić nawet będąc na diecie. Takie placki ziemniaczane zapiekane mają mniej kilokalorii i …
40 min łatwy 2 422 kcal
-
Placki ziemniaczane po węgiersku z serem żółtym
Placki ziemniaczane po cygańsku to nieco odmieniona wersja tradycyjnego przepisu na sos gulaszowy. Całość jest zaserwowana z serem żółtym – …
100 min łatwy 4 601 kcal -
Tradycyjne placki ziemniaczane po węgiersku
Tradycyjny przepis na chrupiące placki ziemniaczane z sosem węgierskim. Placki ziemniaczane węgierskie są super propozycją na pyszny, sycący obiad. Te …
100 min łatwy 4 542 kcal -
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym w sosie pomidorowym oraz sos czosnkowy
Taki obiad to jest coś. Ogromna porcja złożona z placków ziemniaczanych, mięsnego sosu pomidorowego, sera żółtego i całość dopełniona gęstym …
50 min łatwy 2 788 kcal -
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajka i mąki
Chrupiące placki ziemniaczane można zrobić także bez jajka i bez mąki. Jest to idealne wyjście dla tych, którzy muszą ograniczyć …
30 min łatwy 2 367 kcal
-
Pieczone placki ziemniaczane fit
Dietetyczna odsłona placków ziemniaczanych w wersji pieczonej z pysznym sosem koperkowo-czosnkowym. Spróbuj, jak dobre są te placki kartoflane - i …
15 + 30 min łatwy 4 253 kcal
-
Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną
Te placki ziemniaczane z kapustą kiszoną są pyszne! Wiele osób chwali ten przepis, bo jest także bardzo prosty. Składniki są …
20 min łatwy 2 367 kcal
-
Placki ziemniaczane po węgiersku
Świetny przepis na idealne placki kartoflane – placek ziemniaczany po węgiersku. Pyszne, sycące danie, które jest super pomysłem na nietypowe …
40 + 40 min średni 7 483 kcal -
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
Został Ci nadmiar ugotowanych ziemniaków z obiadu? Zrób placki kartoflane z gotowanych ziemniaków. Bardzo proste oraz szybkie w wykonaniu placki …
25 min łatwy 2 517 kcal
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
Placuszki z cukinii i ziemniaków to świetna alternatywa i bardziej urozmaicona wersja tradycyjnych dla polskiej kuchni placków ziemniaczanych. Są bardzo …
35 min łatwy 1 531 kcal
-
Gulasz węgierski do placków ziemniaczanych
Puszyste placki ziemniaczane są pyszne w każdej odsłonie i pokochają je dosłownie wszyscy. Wystarczy 15 minut, a zdrowy i pożywny …
20 + 40 min łatwy 4 218 kcal -
Sos do placków ziemniaczanych
Sos do placków ziemniaczanych to szybki dodatek, który na pewno wzbogaci smak tych tradycyjnych placków. Aby wykonać przepis na sos …
5 min łatwy 4 97 kcal
Placki ziemniaczane - co to jest?
Placki ziemniaczane to potrawa, którą przygotowuje się z ziemniaków i smaży na tłuszczu. Na danie składają się starte surowe ziemniaki, jajka, mąka i sól. Placki powinno się podawać tuż po usmażeniu – wówczas są najbardziej chrupiące. Placki z kartofli są najsmaczniejsze z sosami, twarogiem ze szczypiorkiem, ale też kwaśną śmietaną. Niektórzy jadają placki ziemniaczane również na słodko – z cukrem i śmietaną bądź konfiturą.
Placki ziemniaczane – przepis, przygotowanie, dodatki, porady
Placki ziemniaczane wielu z nas kojarzą się wyłącznie z kuchnią polską. Tymczasem kartoflane placuszki od zarania dziejów smażone są w wielu państwach na świecie . Jak robi się pyszne i chrupiące placki z ziemniaków? Czy istnieje tylko jeden przepis, aby zrobić je dobrze i smacznie? Jakie składniki trzeba dodać do ziemniaków, żeby placki wyszły idealne? Poznaj historię placków ziemniaczanych i dowiedz się, dlaczego stały się tak popularne w naszym kraju.
Placki ziemniaczane, czyli pomysły na domowe danie z ziemniaka
Jak zrobić placki ziemniaczane? Przepis na pyszne placuszki
Nie do końca wiadomo, skąd przyjęło się u nas, że placki z ziemniaków są polskie. Przecież w wielu miejscach Europy ludzie zajadają się nimi w domach. Placki kartoflane chętnie jedzą mieszkańcy Ukrainy, Białorusi czy Litwy. Węgrzy uwielbiają spożywać danie z wyrazistym sosem paprykowym, z kolei Niemcy i Austriacy często okraszają placki dobrej jakości mięsem. W wielu krajach placki mają swoje nazwy własne:
- Hash browns – w krajach anglosaskich
- Rösti – w Szwajcarii
- Deruny – w Ukrainie
- Draniki – w Białorusi
- Latkes – w kuchni żydowskiej
- Reibekuchen – w Nadrenii (Niemcy)
Wbrew pozorom masa na placki nie jest skomplikowanym połączeniem składników. Dobry placek składa się ze startych na tarce surowych ziemniaków, jajek, mąki oraz soli. Polacy chętnie dodają do całości cebuli – w przypadku przygotowywania placków na słodko z cebuli oczywiście rezygnujemy. Placki, podobnie jak domowe pieczywo, tatar i zapiekanka, najlepiej smakują na gotowo – czyli zaraz po ich usmażeniu. W Polsce smażymy placuszki na oleju roślinnym, najlepiej rzepakowym lub słonecznikowym.
Plendze, placek-zapiekanka, kładzionki, dziedziuchy – polskie placki ziemniaczane
W Polsce wbrew pozorom nie mamy tylko jednego rodzaju placków. Niektórzy przygotowują je według starych receptur, gdzie starte ziemniaki z cebulą zalewane są np. wrzącym mlekiem – sprawia to, że placki stają się super chrupiące. Inni podają tradycyjnie usmażone placki na słono z kwaśną śmietaną, sosem, gulaszem czy bryndzą. Są też Polacy, którzy preferują jedzenie dania na słodko, a więc z cukrem i śmietaną bądź owocowymi konfiturami.
Warto wiedzieć, że w różnych regionach Polski placki ziemniaczane robi się według lokalnych przepisów. Wśród regionalnych placków z kartofli znaleźć można też takie, które wpisane zostały przez polskie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Listę produktów tradycyjnych. Do polskich placków zaliczamy przeróżne ich odmiany, które doczekały się nazw własnych:
- Plendze (lub plindze / plyndze) – to chrupiące placki smażone w Wielkopolsce, na Warmii i Mazurach.
- Placki pieczone na blasze – piecze się je w piecach np. we wsi Stara Kornica (Mazowieckie).
- Kładzionki ziemniaczane witanowickie – smażone na rozgrzanym tłuszczu z gotowanych ziemniaków (Witanowice, Małopolska).
- Dziedziuchy – placki smażone z gotowanych ziemniaków z Dokudowa (Dokudów, Lubelskie).
- Moskole – wypiekane na blasze (Podhale).
- Placki po rytersku – smażone we wsi Rytro (Małopolskie)
- Placki-zapiekanki – duże placki smażone z tartych ziemniaków, nazywane również babkami ziemniaczanymi (głównie Podlasie i Suwalszczyzna).
Niezależnie od regionu Polski placki zawsze są najlepsze, kiedy mają dużo skrobi. Mąka nigdy nie powinna przeważać w daniu, zwłaszcza że jej nadmierna ilość spowodować może, iż placek ziemniaczany nie będzie już smakował kartoflem. Potrawę powinno podawać się tuż po usmażeniu, ponieważ placki są wtedy najbardziej chrupkie, delikatne i pyszne – zupełnie jak polskie pieczywo. Danie to, niczym słynny tatar, smakuje wybornie również na zimno. Skórka nie będzie już może tak chrupiąca, jednak kartoflany smak wciąż zadowalać będzie podniebienia największych kulinarnych smakoszy.
Tajemnica smażenia placków – co zrobić, aby placki były smaczne i zdrowsze?
Najlepiej smażyć placki kartoflane na patelni i korzystać z oleju roślinnego – rzepakowego albo słonecznikowego. Każdą porcję masy powinno się ostrożnie wylewać na rozgrzaną patelnię (bez pokrywki), nie przesadzając z ilością. Masę trzeba rozpłaszczyć, poczekać do zarumienienia się i przewrócić.
Warto przed wylaniem masy na patelnię odsączyć ją z wody, aby placki podczas smażenia nie chłonęły zbyt wiele tłuszczu. Po zdjęciu patelni z ognia możesz w sprytny sposób pozbyć się tłuszczu z placków. Wystarczy położyć je na chwilę na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. To tylko kilka prostych trików, a placki dzięki nim będą smaczne, zdrowsze i przepyszne!
Idealne placki ziemniaczane – jakie składniki dodać, żeby placki były super?
Z czym można jeść placki? Jaki sos będzie dobry?
W Polsce placki ziemniaczane najczęściej jada się ze śmietaną. Przyjęło się, że to tradycyjne polskie danie, które dawniej było rustykalnym przysmakiem. Ba, placki były wielkim rarytasem na stołach polskiej szlachty! Usmażona masa ziemniaczana uformowana w złociste placuszki wędrowała na stół, na którym lądowały też garnuszki pełne sosu (u szlachty) bądź gęstej i kwaśnej śmietany (u chłopów). Właśnie dlatego Polacy tak chętnie jadają smażone placki kartoflane z dobrej jakości śmietaną. Potrawę można jeść również:
- Na słodko – tę wersję placków uwielbiają
zwłaszcza dzieci. Potrawę podaje się wówczas z konfiturą, musem owocowym albo
słodkim twarogiem. Warto pamiętać jednak o tym, żeby podczas przygotowania słodkiej
wersji placków nie dodawać cebuli!
-
Z sosem – placki z ziemniaków wybornie smakują
z sosem np. cebulowo-śmietanowym, chrzanowym, ziołowym, grzybowym lub
paprykowym.
„Po węgiersku” – to jedne najbardziej popularnych placków ziemniaczanych w naszym kraju, choć tak naprawdę niewiele mają wspólnego z Węgrami. W Polsce placki po węgiersku jadamy usmażone na chrupko z dobrym gulaszem (np. wołowym), a także grzybkami i papryką. Najważniejsze w daniu, aby placek nie był miękki – mięso nie może więc zdominować całego dania.
Ziemniaki na placki – która odmiana będzie najlepsza?
Co stanowi największy sekret dobrych placków ziemniaczanych? Oczywiście ziemniaki! Warto pamiętać, że na rynku jest mnóstwo różnego rodzaju kartofli, a każde z nich mają swoje przeznaczenie w kuchni. Ziemniaki możemy podzielić na trzy typy:
- Typ A – są to ziemniaki z małą zawartością skrobi, które idealnie sprawdzą się w zupach i sałatkach. Są bardzo twarde, więc po ugotowaniu zachowają swoją strukturę.
- Typ B – kartofle tego typu należą do ogólnoużytkowych i są średnio twarde. Oznacza to, że będzie można wykorzystać je w wielu rodzajach dań. Temperatura rozmiękczy ziemniaki od środka, jednak z zewnątrz pozostaną one chrupiące.
- Typ C – to najbardziej mączyste kartofle, które posiadają największą ilość skrobi. Właśnie z tego względu miąższ szybko się rozpada. Ten typ ziemniaka najlepiej sprawdzi się przy smażeniu placków (np. Bryza, Eurostar, Amora, Jutrzenka).
Dzień Placków Ziemniaczanych
Niewiele osób wie, że 13 listopada odbywa się niekonwencjonalne święto, jakim jest Dzień Placków Ziemniaczanych. Tego dnia wręcz wypada przygotować w domu placki, które w naszym kraju goszczą na stołach już od XVII wieku, kiedy to swój początek miały w Stoczku Warmińskim. W niewielkiej wsi podawano je wówczas wyłącznie z pieprzem i solą. Najbardziej popularne w Polsce placki ziemniaczane stały się jednak dopiero w XIX wieku, podczas zaborów. Właśnie w tamtych czasach placki skutecznie zastępowały tradycyjny chleb. Aby mieć więcej siły, chłopi zajadali placki kartoflane ze skwarkami bądź solą i śmietaną. Szlachta z kolei jadała placki z gęstymi sosami gulaszowymi.
Warto wiedzieć, że chłopi pracujący u bogatych gospodarzy często otrzymywali od nich ziemniaki – jednak te przesortowane i gorszej jakości. Właśnie dlatego żony chłopów szybko ścierały kartofle i piekły je, a następnie przyrządzały aromatyczne placki. Tradycja smażenia placków ziemniaczanych na szczęście zachowała się do dziś. Choć my oczywiście możemy pozwolić sobie niemal na każdą odmianę ziemniaków i jadać je z dodatkami, które lubimy najbardziej.