Gulasze
-
Gulasz węgierski
Gulasz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Było to przysmak pasterzy, który w oryginalnej formie jest zupą składającą się …
20 + 90 min łatwy 10 326 kcal -
Gulasz wieprzowy
Gulasz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Było to przysmak pasterzy, który w oryginalnej formie jest zupą składającą się …
20 + 90 min łatwy 8 392 kcal -
Gulasz wołowy
Gulasz wołowy to potrawa, którą przygotowuje się długo. Jest to jednak dobry pomysł na smaczny i syczący obiad. Zadowoleni będą …
70 + 100 min łatwy 5 409 kcal
Gulasze - przepisy
-
Gulasz z kurczaka
Gulasz z kurczaka to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle aromatyczny, a przy tym bardzo lekki, …
25 + 40 min łatwy 4 294 kcal -
Gulasz z indyka
Gulasz z indyka to danie, które można przygotować na obiad dla całej rodziny. Dzieci zwykle chętnie sięgają właśnie po gulasz …
55 + 60 min łatwy 5 260 kcal -
Gulasz z serc drobiowych
Gulasz z serc drobiowych to dobry pomysł na pyszny, rodzinny obiad z podrobów. Serca, żołądki i wątroba to organy zwierząt, …
20 + 30 min łatwy 3 149 kcal -
Gulasz z żołądków drobiowych
Gulasz z żołądków drobiowych jest wspaniałym wyborem dla miłośników podrobów. To danie bardzo zdrowe, pełne białka i wielu cennych składników …
30 + 60 min łatwy 4 326 kcal -
Gulasz z karkówki
Gulasz z karkówki jest idealnym pomysłem na pyszny obiad dla całej rodziny. Zasmakuje wszystkim miłośnikom mięsnych dań. W tej wersji …
30 + 75 min łatwy 4 361 kcal -
Gulasz z łopatki
Gulasz z łopatki to świetny pomysł na posiłek dla całej rodziny, ze względu na jego smak i wspaniały aromat. Można …
25 + 60 min łatwy 5 525 kcal
-
Gulasz z ciecierzycą
Z czym kojarzy ci się gulasz? Gulasz to potrawa pochodząca z Węgier i składająca się najczęściej z mięsa duszonego z …
15 + 20 min łatwy 4 150 kcal
-
Gulasz z pieczarkami
Gulasz z pieczarkami to pyszny pomysł na pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Mięso tak przygotowane jest niezwykle aromatyczne i smaczne. …
20 + 75 min łatwy 6 378 kcal -
Gulasz z szynki z pieczarkami
Wiele osób rzadko je gulasze, ponieważ ich przygotowanie wiąże się z długim gotowaniem. Żyjemy w czasach, gdzie wszystkim brakuje czasu …
10 + 10 min łatwy 3 263 kcal -
Gulasz z indyka z grzybami
Gulasz z indyka z grzybami jest świetna alternatywą dla typowej, tradycyjnej wersji tego mięsnego dania. W tej wersji mięso jest …
30 + 50 min łatwy 4 310 kcal -
Gulasz z podrobów
Podroby to jadalne narządy wewnętrzne zwierząt rzeźnych. Można je podzielić na 4 klasy. W tym przepisie wykorzystamy podroby z 3 …
20 + 40 min średni 5 241 kcal
-
Gulasz z kiełbasy
Gulasz z kiełbasy jest wspaniałym wyborem na smaczny obiad dla wszystkich miłośników tradycyjnych dań. Tak przygotowany gulasz jest tańszy, a …
15 + 40 min łatwy 6 397 kcal -
Gulasz wegetariański
Gulasz wegetariański jest niezwykle smaczną, a przy tym bardzo odżywczą opcją, która wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. …
20 + 40 min łatwy 4 429 kcal
-
Gulasz z piersią z kurczaka
Gulasz z piersią z kurczaka to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji z mięsa czerwonego. Ta opcja jest znacznie mniej tłusta …
20 + 45 min łatwy 4 474 kcal -
Gulasz do placków po węgiersku
Gulasz do placków po węgiersku nie jest trudny do przygotowania, ale warto pamiętać, że zrobienie takiej potrawy zajmuje nieco czasu. …
65 + 90 min łatwy 4 316 kcal -
Gulasz z soczewicy
Gulasz z soczewicy to niezwykle smaczne danie roślinne, pełne smaku, aromatu, ale również niezwykle sycące. To idealna opcja na rozgrzewający …
30 + 30 min łatwy 4 369 kcal
-
Gulasz z dyni
Gulasz z dyni to przepyszna opcja dla wszystkich miłośników zdrowych dań. Ten gulasz jest pyszny, bardzo pożywny, a przy okazji …
20 + 120 min łatwy 4 278 kcal
-
Gulasz z jagnięciny
Jagnięcina to mało popularne w Polsce mięso. Jest to mięso z młodego barana, do 12 miesiąca życia. Jest delikatnym i …
20 + 45 min łatwy 4 323 kcal -
Gulasz z boczniaków
Gulasz z boczniaków to wegetariańska wersja tradycyjnego węgierskiego gulaszu. Danie nie jest trudne do przygotowania, ale jego zrobienie zajmuje nieco …
55 + 50 min łatwy 4 190 kcal
-
Gulasz z cielęciny
Gulasz z cielęciny to idealny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso przyrządzone w taki sposób jest niezwykle kruche …
20 + 40 min łatwy 4 360 kcal -
Gulasz z sarny
Próbowałaś kiedyś sarniny? Dziczyzna ma wyjątkowy smak i aromat, za który odpowiada między innymi dieta i styl życia tych zwierząt. …
20 + 45 min średni 5 299 kcal -
Gulasz z dzika
Gulasz z dzika to danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dziczyzny. Mięso z dzika w sosie z …
45 + 75 min łatwy 4 283 kcal
-
Gulasz ze schabu
Gulasz ze schabu to pomysł na wspaniały i pełen smaku posiłek. To najlepsze rozwiązanie dla wszystkich miłośników mięsnych potraw. W …
30 + 75 min łatwy 4 279 kcal -
Caponata siciliana
Caponata siciliana jest to bardzo popularne smaczne danie kuchni sycylijskiej. Nazywane jest potrawą ubogich, dlatego, że składa się z samych …
20 + 45 min łatwy 4 272 kcal
-
Boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku, to niezwykle smaczne mięsne danie. To francuski odpowiednik gulaszu węgierskiego na bazie mięsa wołowego. …
15 + 105 min łatwy 6 479 kcal -
Gulasz wołowy na winie
Gulasz wołowy na winie to danie, które idealnie pasuje na obiad dla gości lub na randkę we dwoje. Potrawa może …
65 + 80 min łatwy 5 359 kcal -
Gulasz z polędwicy wieprzowej
Gulasz z polędwicy wieprzowej to świetna alternatywa dla tego na bazie wołowiny. Użycie polędwiczki wieprzowej sprawia, że całość można przygotować …
20 + 40 min łatwy 4 296 kcal -
Gulaszowe z indyka z warzywami
Gulaszowe z indyka z warzywami to idealny pomysł na szybki i dietetyczny obiad. Możemy kombinować z rodzajem warzyw do woli, …
30 + 60 min łatwy 4 91 kcal
-
Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym z dodatkiem sosu czosnkowego
Lubisz placki ziemniaczane? A gulasz? To mam idealną propozycję. Oto coś wspaniałego dla każdego! Przepyszne placki ziemniaczane otulone sosem gulaszowym …
40 + 60 min średni 6 431 kcal -
Placki ziemniaczane z gulaszem z szynki wieprzowej
Prosty przepis na placki ziemniaczane z sosem gulaszowym z szynki. Ten przepis warto zrobić, bo jest nieskomplikowany i zawiera proste …
20 + 60 min łatwy 5 629 kcal -
Gulasz z szynki
Gulasz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Było to przysmak pasterzy, który w oryginalnej formie jest zupą składającą się …
20 + 90 min łatwy 8 335 kcal -
Ragout
Ragout to danie wywodzące się z kuchni francuskiej, które pochodzi prawdopodobnie z pierwszej połowy XVII wieku. Jest to rodzaj gulaszu, …
30 + 60 min średni 3 475 kcal -
Gulasz z szynki wieprzowej
Gulasz z szynki wieprzowej to dobry pomysł na pyszne danie. Jak ugotujesz gulasz z szynki wieprzowej, to z czym go …
15 + 60 min łatwy 4 409 kcal -
Gulasz drobiowy
Gulasz to potrawa pochodząca z Węgier i składająca się najczęściej z mięsa duszonego z warzywami, szczególnie z cebuli i papryki. …
15 + 30 min średni 4 156 kcal -
Zupa strogonow
Zupa strogonow z wołowiny to danie na obiad, które można zaklasyfikować jako zupę i drugie danie jednocześnie. Jest niesamowicie bogata …
70 + 120 min łatwy 4 231 kcal -
Strogonow z kurczaka
Strogonow z kurczaka to smaczna odpowiedź na tradycyjny, węgierski gulasz. Dzięki wykorzystaniu mięsa z piersi kurczaka danie to jest pyszne …
15 + 25 min łatwy 8 163 kcal -
Tadżin
Tadżin to nazwa dania oraz naczynia, w którym owe danie się przygotowuje. Naczynie wykonane jest z gliny, nie musi być …
20 + 60 min łatwy 6 774 kcal -
Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi …
15 + 30 min łatwy 4 239 kcal -
Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa gulaszowa z pieczarkami to wspaniały wybór na pyszne i sycące danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i …
25 + 60 min łatwy 8 188 kcal -
Carbonada
Carbonada to rodzaj belgijskiego gulaszu wołowego, który zachwyca nadzwyczajnym smakiem i aromatem. To naprawdę wspaniała opcja, która zaskakuje szlachetnym charakterem. …
15 + 60 min łatwy 4 360 kcal -
Gulasz z ciecierzycy
Wege gulasz z ciecierzycy to doskonała propozycja na pyszne danie warzywne. Gulasz bez mięsa jest też daniem bezglutenowym. Przepis na …
20 + 40 min łatwy 5 399 kcal
-
Bogracz z kluskami
Aby wykonać przepis na bogracz z kluskami potrzebujesz łopatki wieprzowej, boczku wędzonego, pomidorów, ziemniaków, cebuli, trzech rodzajów papryki, a także …
30 + 100 min średni 6 713 kcal -
Gulasz z łopatki wieprzowej
Gulasz z łopatki wieprzowej to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę ciekawe danie, jego przygotowanie jest proste, a danie …
30 + 60 min łatwy 6 314 kcal -
Kluski śląskie z sosem
Kluski śląskie z sosem to przepyszny i niezwykle łatwy przepis na domowy posiłek. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Całość …
20 + 60 min łatwy 8 422 kcal -
Gulasz warzywny
Szybki pomysł na obiad wegetariański? Dzisiaj przychodzę z pomysłem na gulasz warzywny. Ja swoją wersję przygotowałam z cukinią, z papryką …
30 + 30 min łatwy 3 54 kcal
-
Leczo z papryki
Leczo z papryki to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi …
15 + 30 min łatwy 4 246 kcal -
Gumbo
Gumbo to nieco egzotyczny gulasz, który charakteryzuje się wspaniałym aromatem. Jego przygotowanie jest dość długie, jednak smak tego dania to …
20 + 50 min łatwy 4 438 kcal -
Eintopf
Eintopf to nic innego jak gulasz wołowy jako idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche …
20 + 40 min łatwy 4 177 kcal -
Gulasz z wołowiny
Gulasz z wołowiny to pomysł na pyszny, sycący, zdrowy obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad weekendowy …
30 + 90 min łatwy 3 371 kcal -
Gulasz angielski
Gulasz angielski to doskonała alternatywa dla kupnych konserw. Gulasz domowej produkcji zawiera mniej soli i konserwantów. Masz też wpływ na …
25 + 180 min średni 20 209 kcal -
Gulasz z jelenia
Gulasz z jelenia to doskonała propozycja na wyszukane danie na rodzinne uroczystości lub przyjęcia w gronie przyjaciół. Przepis na gulasz …
30 + 160 min średni 4 320 kcal -
Gulasz z indyka z warzywami
Gulasz z indyka z warzywami można przygotować w wersji z ostrymi przyprawami, ale dobry będzie także mniej pikantny. Takie danie …
50 + 60 min łatwy 4 275 kcal
Gulasze - co to jest?
Gulasze to jedne z najpopularniejszych potraw w codziennej kuchni. Pożywne, smaczne i gorące danie jest również korzystne dla naszego zdrowia, ze względu na bogactwo zastosowanych w nim składników. Tradycyjne gulasze opierają się na mięsie wołowym lub wieprzowym oraz dodatku warzyw, takich jak papryka, cebula, cukinia czy ziemniaki. Wartościowy gulasz możemy jednak również przygotować w wersji bez mięsa, z dodatkiem tofu, warzyw strączkowych lub po prostu z samymi warzywami.
Przepisy na gulasze - zbiór pomysłów na gulasz z mięs różnego rodzaju
Gulasz jest potrawą, która jest bardzo popularna w większości krajów. Jest smaczny, pożywny i możemy go przygotować na wiele sposobów. Choć przepis na tradycyjny polski gulasz wieprzowy lub wołowy zwykle zawiera w sobie mięso, to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy przyrządzili go również w wersji wegetariańskiej. Przepisy na gulasze, dzięki różnorodności składników, mogą dostarczać organizmowi wielu niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i substancji mineralnych. Domowy gulasz to świetna propozycja, zarówno na obiad, jak i na rozgrzewającą kolację. Niewątpliwą jego zaletą jest to, że możemy przygotować go wcześniej w większej ilości, a w kolejne dni jedynie odgrzewać. Mówi się, że gulasz na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej.
Skąd pochodzi gulasz?
Tradycyjny gulasz jest potrawą wywodzącą się z kuchni węgierskiej, jednak aktualnie znany i lubiany jest na całym świecie. Jego węgierska nazwa „porkolt” pochodzi od dawnego słowa pergelt, które określało produkty przypieczone oraz przyrumienione. Gulasz przez długi czas był głównie potrawą jedzoną przez rolników i pasterzy, którzy kawałki mięsa podsmażali na słoninie, najczęściej z dodatkiem cebuli. W XIX wieku stał się już popularny w całym kraju, a także zaczął zyskiwać sławę również w innych krajach. Aktualnie dania, które możemy określić jako gulasz możemy spotkać w różnych kuchniach świata, przygotowywane w rozmaitych zestawieniach smakowych.
Z czego zrobić dobry, domowy gulasz
Jakie mięso będzie dobre na gulasz?
Tradycyjne gulasze najczęściej przygotowuje się z wołowiny lub z wieprzowiny. Gulasz z mięsa wołowego uznaje się za najbardziej typowy, a elementami zwykle stosowanymi do jego przyrządzenia są pręga, łopatka czy szynka wołowa. Ponieważ te części mięsa potrzebują dużo czasu do uzyskania miękkiego smaku, to często dodaje się do nich bardziej tłustą karkówkę. Przygotowując dobry gulasz wołowy warto również pamiętać o tym, żeby mięso solić pod koniec gotowania, tak aby nie stwardniało. Mięso wołowe warto również natrzeć wcześniej przyprawami i odstawić do lodówki, żeby skruszało.
Gulasz z wieprzowiny uznaje się za tańszy i łatwiejszy do przygotowania, ponieważ mięso to kosztuje mniej od mięsa wołowego, a zarazem wymaga krótszego czasu gotowania. Gulasz wieprzowy przygotowujemy najczęściej z szynki, łopatki lub mięsa z udźca. Nie wymaga on dodatku wielu składników, wystarczą świeże warzywa i przyprawy. Ciekawym dodatkiem do gulaszu wieprzowego mogą być również kiszone lub konserwowe ogórki.
Jeśli unikamy czerwonego mięsa, do przyrządzenia potrawy możemy zastosować również gulaszowe mięso drobiowe, przygotowane zarówno z piersi kurczaka lub indyka jak i z uda. Gulasz przygotowany z takiego mięsa jest delikatniejszy w smaku, a zarazem zawiera mniej tłuszczu.
W sklepach można również kupić gotowe mięso gulaszowe, zawierające wołowinę, wieprzowinę lub mieszankę różnych mięs. Kupując sklepowy produkt należy jednak zwrócić uwagę na jego jakość i sięgać najlepiej po towar od sprawdzonych dostawców.
Jakie dodatki do gulaszu?
Poza dobrej jakości mięsem, wartościowy gulasz wymaga również dodatku innych produktów. Biorąc pod uwagę warzywa, najczęściej wykorzystuje się do jego przyrządzenia paprykę, marchewkę, cebulę, czosnek i pomidory. Na tym jednak lista polecanych warzyw się nie kończy. Ciekawym dodatkiem do tej potrawy może być również cukinia, pieczarki, bakłażan, dynia, pietruszka, seler lub boczniaki.
Nie mniej ważne są przyprawy. Podstawę stanowią papryka słodka, ostra i wędzona, pieprz, sól, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. W zależności jednak od upodobań smakowych, możemy wzbogacić gulasz o dodatek majeranku, oregano, tymianku czy imbiru, które znacząco podkręcą smak i aromat przygotowywanej potrawy.
Z czym najlepiej jeść gulasz? Wszystko zależy od naszych preferencji kulinarnych oraz założeń dietetycznych. Gulasz będzie świetnie smakował z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa, natomiast dodatek kaszy, brązowego ryżu lub makaronu z pełnego ziarna dodatkowo zwiększy zawartość błonnika w potrawie. W naszym kraju gulasz je się również bardzo często z ziemniakami lub kluskami, np. kluskami śląskimi.
Na co zwrócić szczególną uwagę przy przyrządzaniu gulaszu?
Podstawą dobrego gulaszu, jak każdej innej potrawy, są dobrej jakości składniki wykorzystane do jego przyrządzenia. Mięso najlepiej kupować od sprawdzonego dostawcy, sypkie przyprawy uzupełnić dodatkiem świeżych ziół, a warzywa nabywać możliwie krótko przed przygotowywaniem potrawy.
W pierwszej kolejności myjemy i osuszamy mięso i pozbywamy się z niego białych błonek i nadmiaru tłuszczu. Kroimy je w kostkę i obsmażamy. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone warzywa, doprawiamy i gotujemy do miękkości mięsa.
Dobry gulasz powinien być wyrazisty w smaku, aromatyczny i odpowiednio gęsty. Smak i aromat uzyskujemy dzięki dodatkowi świeżych warzyw, ziół i przypraw, a jeśli gulasz wyjdzie nam zbyt rzadki możemy go zagęścić na kilka sposobów.
Najpopularniejszy sposób na zagęszczenie to przyrządzenie zasmażki z masła i mąki lub dodanie do potrawy mąki albo śmietany wymieszanej z wodą i odrobiną gulaszowego sosu. Jeśli chcemy zastosować trochę zdrowszy sposób na zagęszczenie gulaszu, możemy do tego wykorzystać ugotowane i zmiksowane warzywa, dodać koncentratu pomidorowego lub po prostu odparować część płynu.
Najlepsze przepisy na gulasze
Klasyczny gulasz węgierski
Smakowite, aromatyczne gulasze możemy przygotować nie tylko na obiad, ale również na kolację lub na imprezę. To wygodne danie, ponieważ możemy przygotować je wcześniej, a przed przyjęciem jedynie podgrzać. Jeśli przyrządzimy za dużo gulaszu, nadmiar możemy zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie w razie potrzeby.
Jedną z najpopularniejszych potraw tego gatunku jest gulasz po węgiersku. Przepis na gulasz obejmuje takie składniki jak: dobrej jakości wołowina, duża ilość papryki, cebula i opcjonalnie kwaśna śmietana. Choć tradycyjny gulasz po węgiersku przyrządza się najczęściej z mięsa wołowego, to występuje on również w innych odmianach różniących się rodzajem użytego mięsa. Gulasz węgierski możemy przygotować między innymi z wieprzowiny, baraniny, cielęciny, kurczaka, królika, ryby, dzika lub sarny.
Ciekawą odmianą potrawy jest zupa gulaszowa. Przyrządza się ją podobnie do klasycznego gulaszu różni się ona głownie konsystencją, ponieważ zupa jest zwykle o wiele rzadsza od gulaszu.
Delikatny i niskokaloryczny jest gulasz z piersi indyka lub kurczaka, wzbogacony o dodatek sezonowych warzyw, przykładowo marchewki, pomidorów, papryki i cebuli oraz aromatycznych przypraw i świeżych ziół. Do gulaszu warto również dodać pieczarek, które pogłębią i uatrakcyjnią smak dania.
Przepisy na gulasze bez mięsa
Z czego przygotować gulasz, jeśli zrezygnowaliśmy z mięsa, a mamy ochotę na tradycyjny polski ciepły obiad? Podstawą oczywiście będą warzywa, a dodatki zależą od stosowanej diety. Jeśli z diety wykluczamy jedynie mięso, możemy je zastąpić rybami, nabiałem, jajkami lub tofu.
Pyszny gulasz rybny przyrządzimy przykładowo na bazie duszonego dorsza, z dodatkiem sezonowych warzyw (czerwonej papryki, cebuli, pomidorów oraz ziemniaków). Ciekawym pomysłem jest również rybny gulasz typu portugalskiego, w którym gotowaną rybę (przykładowo dorsza i mintaja) gotujemy w bulionie razem z bakłażanem, cukinią i ciecierzycą. W potrawie typu gulasz możemy również połączyć ryby z ulubionymi owocami morza.
Do przygotowania bezmięsnego gulaszu możemy również wykorzystać warzywa strączkowe, dynię, bakłażana, tofu, pieczarki czy różne rodzaje sera.