Gulasze

gulasze

Gulasze to jedne z najpopularniejszych potraw w codziennej kuchni. Pożywne, smaczne i gorące danie jest również korzystne dla naszego zdrowia, ze względu na bogactwo zastosowanych w nim składników. Tradycyjne gulasze opierają się na mięsie wołowym lub wieprzowym oraz dodatku warzyw, takich jak papryka, cebula, cukinia czy ziemniaki. Wartościowy gulasz możemy jednak również przygotować w wersji bez mięsa, z dodatkiem tofu, warzyw strączkowych lub po prostu z samymi warzywami.

Gulasze - polecane przepisy

Gulasze - pozostałe przepisy

Przepisy na gulasze - zbiór pomysłów na gulasz z mięs różnego rodzaju

Gulasz jest potrawą, która jest bardzo popularna w większości krajów. Jest smaczny, pożywny i możemy go przygotować na wiele sposobów. Choć przepis na tradycyjny polski gulasz wieprzowy lub wołowy zwykle zawiera w sobie mięso, to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy przyrządzili go również w wersji wegetariańskiej. Przepisy na gulasze, dzięki różnorodności składników, mogą dostarczać organizmowi wielu niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i substancji mineralnych. Domowy gulasz to świetna propozycja, zarówno na obiad, jak i na rozgrzewającą kolację. Niewątpliwą jego zaletą jest to, że możemy przygotować go wcześniej w większej ilości, a w kolejne dni jedynie odgrzewać. Mówi się, że gulasz na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej.

Skąd pochodzi gulasz?

Tradycyjny gulasz jest potrawą wywodzącą się z kuchni węgierskiej, jednak aktualnie znany i lubiany jest na całym świecie. Jego węgierska nazwa „porkolt” pochodzi od dawnego słowa pergelt, które określało produkty przypieczone oraz przyrumienione. Gulasz przez długi czas był głównie potrawą jedzoną przez rolników i pasterzy, którzy kawałki mięsa podsmażali na słoninie, najczęściej z dodatkiem cebuli. W XIX wieku stał się już popularny w całym kraju, a także zaczął zyskiwać sławę również w innych krajach. Aktualnie dania, które możemy określić jako gulasz możemy spotkać w różnych kuchniach świata, przygotowywane w rozmaitych zestawieniach smakowych.

Z czego zrobić dobry, domowy gulasz

Jakie mięso będzie dobre na gulasz?

Tradycyjne gulasze najczęściej przygotowuje się z wołowiny lub z wieprzowiny. Gulasz z mięsa wołowego uznaje się za najbardziej typowy, a elementami zwykle stosowanymi do jego przyrządzenia są pręga, łopatka czy szynka wołowa. Ponieważ te części mięsa potrzebują dużo czasu do uzyskania miękkiego smaku, to często dodaje się do nich bardziej tłustą karkówkę. Przygotowując dobry gulasz wołowy warto również pamiętać o tym, żeby mięso solić pod koniec gotowania, tak aby nie stwardniało. Mięso wołowe warto również natrzeć wcześniej przyprawami i odstawić do lodówki, żeby skruszało.

Gulasz z wieprzowiny uznaje się za tańszy i łatwiejszy do przygotowania, ponieważ mięso to kosztuje mniej od mięsa wołowego, a zarazem wymaga krótszego czasu gotowania. Gulasz wieprzowy przygotowujemy najczęściej z szynki, łopatki lub mięsa z udźca. Nie wymaga on dodatku wielu składników, wystarczą świeże warzywa i przyprawy. Ciekawym dodatkiem do gulaszu wieprzowego mogą być również kiszone lub konserwowe ogórki.

Jeśli unikamy czerwonego mięsa, do przyrządzenia potrawy możemy zastosować również gulaszowe mięso drobiowe, przygotowane zarówno z piersi kurczaka lub indyka jak i z uda. Gulasz przygotowany z takiego mięsa jest delikatniejszy w smaku, a zarazem zawiera mniej tłuszczu.

W sklepach można również kupić gotowe mięso gulaszowe, zawierające wołowinę, wieprzowinę lub mieszankę różnych mięs. Kupując sklepowy produkt należy jednak zwrócić uwagę na jego jakość i sięgać najlepiej po towar od sprawdzonych dostawców.

Jakie dodatki do gulaszu?

Poza dobrej jakości mięsem, wartościowy gulasz wymaga również dodatku innych produktów. Biorąc pod uwagę warzywa, najczęściej wykorzystuje się do jego przyrządzenia paprykę, marchewkę, cebulę, czosnek i pomidory. Na tym jednak lista polecanych warzyw się nie kończy. Ciekawym dodatkiem do tej potrawy może być również cukinia, pieczarki, bakłażan, dynia, pietruszka, seler lub boczniaki.

Nie mniej ważne są przyprawy. Podstawę stanowią papryka słodka, ostra i wędzona, pieprz, sól, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. W zależności jednak od upodobań smakowych, możemy wzbogacić gulasz o dodatek majeranku, oregano, tymianku czy imbiru, które znacząco podkręcą smak i aromat przygotowywanej potrawy.

Z czym najlepiej jeść gulasz? Wszystko zależy od naszych preferencji kulinarnych oraz założeń dietetycznych. Gulasz będzie świetnie smakował z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa, natomiast dodatek kaszy, brązowego ryżu lub makaronu z pełnego ziarna dodatkowo zwiększy zawartość błonnika w potrawie. W naszym kraju gulasz je się również bardzo często z ziemniakami lub kluskami, np. kluskami śląskimi.

Na co zwrócić szczególną uwagę przy przyrządzaniu gulaszu?

Podstawą dobrego gulaszu, jak każdej innej potrawy, są dobrej jakości składniki wykorzystane do jego przyrządzenia. Mięso najlepiej kupować od sprawdzonego dostawcy, sypkie przyprawy uzupełnić dodatkiem świeżych ziół, a warzywa nabywać możliwie krótko przed przygotowywaniem potrawy.

W pierwszej kolejności myjemy i osuszamy mięso i pozbywamy się z niego białych błonek i nadmiaru tłuszczu. Kroimy je w kostkę i obsmażamy. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone warzywa, doprawiamy i gotujemy do miękkości mięsa.

Dobry gulasz powinien być wyrazisty w smaku, aromatyczny i odpowiednio gęsty. Smak i aromat uzyskujemy dzięki dodatkowi świeżych warzyw, ziół i przypraw, a jeśli gulasz wyjdzie nam zbyt rzadki możemy go zagęścić na kilka sposobów.

Najpopularniejszy sposób na zagęszczenie to przyrządzenie zasmażki z masła i mąki lub dodanie do potrawy mąki albo śmietany wymieszanej z wodą i odrobiną gulaszowego sosu. Jeśli chcemy zastosować trochę zdrowszy sposób na zagęszczenie gulaszu, możemy do tego wykorzystać ugotowane i zmiksowane warzywa, dodać koncentratu pomidorowego lub po prostu odparować część płynu.

Najlepsze przepisy na gulasze

Klasyczny gulasz węgierski

Smakowite, aromatyczne gulasze możemy przygotować nie tylko na obiad, ale również na kolację lub na imprezę. To wygodne danie, ponieważ możemy przygotować je wcześniej, a przed przyjęciem jedynie podgrzać. Jeśli przyrządzimy za dużo gulaszu, nadmiar możemy zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie w razie potrzeby.

Jedną z najpopularniejszych potraw tego gatunku jest gulasz po węgiersku. Przepis na gulasz obejmuje takie składniki jak: dobrej jakości wołowina, duża ilość papryki, cebula i opcjonalnie kwaśna śmietana. Choć tradycyjny gulasz po węgiersku przyrządza się najczęściej z mięsa wołowego, to występuje on również w innych odmianach różniących się rodzajem użytego mięsa. Gulasz węgierski możemy przygotować między innymi z wieprzowiny, baraniny, cielęciny, kurczaka, królika, ryby, dzika lub sarny.

Ciekawą odmianą potrawy jest zupa gulaszowa. Przyrządza się ją podobnie do klasycznego gulaszu różni się ona głownie konsystencją, ponieważ zupa jest zwykle o wiele rzadsza od gulaszu.

Delikatny i niskokaloryczny jest gulasz z piersi indyka lub kurczaka, wzbogacony o dodatek sezonowych warzyw, przykładowo marchewki, pomidorów, papryki i cebuli oraz aromatycznych przypraw i świeżych ziół. Do gulaszu warto również dodać pieczarek, które pogłębią i uatrakcyjnią smak dania.

Przepisy na gulasze bez mięsa

Z czego przygotować gulasz, jeśli zrezygnowaliśmy z mięsa, a mamy ochotę na tradycyjny polski ciepły obiad? Podstawą oczywiście będą warzywa, a dodatki zależą od stosowanej diety. Jeśli z diety wykluczamy jedynie mięso, możemy je zastąpić rybami, nabiałem, jajkami lub tofu.

Pyszny gulasz rybny przyrządzimy przykładowo na bazie duszonego dorsza, z dodatkiem sezonowych warzyw (czerwonej papryki, cebuli, pomidorów oraz ziemniaków). Ciekawym pomysłem jest również rybny gulasz typu portugalskiego, w którym gotowaną rybę (przykładowo dorsza i mintaja) gotujemy w bulionie razem z bakłażanem, cukinią i ciecierzycą. W potrawie typu gulasz możemy również połączyć ryby z ulubionymi owocami morza.

Do przygotowania bezmięsnego gulaszu możemy również wykorzystać warzywa strączkowe, dynię, bakłażana, tofu, pieczarki czy różne rodzaje sera.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto