Gulasze - polecane przepisy
-
Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa to bardzo pyszny i pożywny posiłek, który świetnie sprawdzi się jako smaczna i sycąca kolacja, czy obiad. Zupa …
30 + 77 min średni 8 646 kcal -
Gulasz
Gulasz to idealny pomysł na pyszny posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni. Ten z tego przepisu jest …
25 + 60 min łatwy 5 519 kcal -
Gulasz wołowy
Gulasz wołowy to potrawa, którą przygotowuje się długo. Jest to jednak dobry pomysł na smaczny i syczący obiad. Zadowoleni będą …
70 + 100 min łatwy 5 409 kcal -
Gulasz wieprzowy
Gulasz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Było to przysmak pasterzy, który w oryginalnej formie jest zupą składającą się …
20 + 90 min łatwy 8 392 kcal -
Gulasz z indyka
Gulasz z indyka to danie, które można przygotować na obiad dla całej rodziny. Dzieci zwykle chętnie sięgają właśnie po gulasz …
55 + 60 min łatwy 5 260 kcal
Gulasze - pozostałe przepisy
-
Gulasz węgierski
Gulasz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Było to przysmak pasterzy, który w oryginalnej formie jest zupą składającą się …
20 + 90 min łatwy 10 326 kcal -
Gulasz z szynki
Gulasz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Było to przysmak pasterzy, który w oryginalnej formie jest zupą składającą się …
20 + 90 min łatwy 8 335 kcal -
Gulasz z karkówki
Gulasz z karkówki jest idealnym pomysłem na pyszny obiad dla całej rodziny. Zasmakuje wszystkim miłośnikom mięsnych dań. W tej wersji …
30 + 75 min łatwy 4 361 kcal -
Gulasz z łopatki
Gulasz z łopatki to świetny pomysł na posiłek dla całej rodziny, ze względu na jego smak i wspaniały aromat. Można …
25 + 60 min łatwy 5 525 kcal -
Gulasz z kurczaka
Gulasz z kurczaka to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle aromatyczny, a przy tym bardzo lekki, …
25 + 40 min łatwy 4 294 kcal -
Gulasz drobiowy
Gulasz to potrawa pochodząca z Węgier i składająca się najczęściej z mięsa duszonego z warzywami, szczególnie z cebuli i papryki. …
15 + 30 min średni 4 156 kcal
-
Gulasz ze schabu
Gulasz ze schabu to pomysł na wspaniały i pełen smaku posiłek. To najlepsze rozwiązanie dla wszystkich miłośników mięsnych potraw. W …
30 + 75 min łatwy 4 279 kcal -
Gulasz z dzika
Gulasz z dzika to danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dziczyzny. Mięso z dzika w sosie z …
45 + 75 min łatwy 4 283 kcal -
Gulasz z żołądków drobiowych
Gulasz z żołądków drobiowych jest wspaniałym wyborem dla miłośników podrobów. To danie bardzo zdrowe, pełne białka i wielu cennych składników …
30 + 60 min łatwy 4 326 kcal -
Zupa strogonow
Zupa strogonow z wołowiny to danie na obiad, które można zaklasyfikować jako zupę i drugie danie jednocześnie. Jest niesamowicie bogata …
70 + 120 min łatwy 4
-
Strogonow z kurczaka
Strogonow z kurczaka to smaczna odpowiedź na tradycyjny, węgierski gulasz. Dzięki wykorzystaniu mięsa z piersi kurczaka danie to jest pyszne …
15 + 25 min łatwy 8 -
Tadżin
Tadżin to nazwa dania oraz naczynia, w którym owe danie się przygotowuje. Naczynie wykonane jest z gliny, nie musi być …
20 + 60 min łatwy 6 -
Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi …
15 + 30 min łatwy 4 239 kcal -
Gulasz z ciecierzycą
Z czym kojarzy ci się gulasz? Gulasz to potrawa pochodząca z Węgier i składająca się najczęściej z mięsa duszonego z …
15 + 20 min łatwy 4 150 kcal -
Gulasz z ciecierzycy
Wege gulasz z ciecierzycy to doskonała propozycja na pyszne danie warzywne. Gulasz bez mięsa jest też daniem bezglutenowym. Przepis na …
20 + 40 min łatwy 5 399 kcal -
Bogracz z kluskami
Aby wykonać przepis na bogracz z kluskami potrzebujesz łopatki wieprzowej, boczku wędzonego, pomidorów, ziemniaków, cebuli, trzech rodzajów papryki, a także …
30 + 100 min średni 6 713 kcal
-
Gulasz z łopatki wieprzowej
Gulasz z łopatki wieprzowej to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę ciekawe danie, jego przygotowanie jest proste, a danie …
30 + 60 min łatwy 6 314 kcal -
Gulasz z sarny
Próbowałaś kiedyś sarniny? Dziczyzna ma wyjątkowy smak i aromat, za który odpowiada między innymi dieta i styl życia tych zwierząt. …
20 + 45 min średni 5 299 kcal -
Boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku, to niezwykle smaczne mięsne danie. To francuski odpowiednik gulaszu węgierskiego na bazie mięsa wołowego. …
15 + 105 min łatwy 6 590 kcal -
Kluski śląskie z sosem
Kluski śląskie z sosem to przepyszny i niezwykle łatwy przepis na domowy posiłek. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Całość …
20 + 60 min łatwy 8 422 kcal
-
Gulasz z serc drobiowych
Gulasz z serc drobiowych to dobry pomysł na pyszny, rodzinny obiad z podrobów. Serca, żołądki i wątroba to organy zwierząt, …
20 + 30 min łatwy 3 149 kcal -
Gulasz warzywny
Szybki pomysł na obiad wegetariański? Dzisiaj przychodzę z pomysłem na gulasz warzywny. Ja swoją wersję przygotowałam z cukinią, z papryką …
30 + 30 min łatwy 3 -
Gulasz z piersią z kurczaka
Gulasz z piersią z kurczaka to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji z mięsa czerwonego. Ta opcja jest znacznie mniej tłusta …
20 + 45 min łatwy 4 -
Leczo z papryki
Leczo z papryki to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi …
15 + 30 min łatwy 4 -
Gulasz angielski
Gulasz angielski to doskonała alternatywa dla kupnych konserw. Gulasz domowej produkcji zawiera mniej soli i konserwantów. Masz też wpływ na …
25 + 180 min średni 20 86 kcal -
Gulasz do placków po węgiersku
Gulasz do placków po węgiersku nie jest trudny do przygotowania, ale warto pamiętać, że zrobienie takiej potrawy zajmuje nieco czasu. …
65 + 90 min łatwy 4
-
Gulasz z jelenia
Gulasz z jelenia to doskonała propozycja na wyszukane danie na rodzinne uroczystości lub przyjęcia w gronie przyjaciół. Przepis na gulasz …
30 + 160 min średni 4 170 kcal -
Gulasz z indyka z warzywami
Gulasz z indyka z warzywami można przygotować w wersji z ostrymi przyprawami, ale dobry będzie także mniej pikantny. Takie danie …
50 + 60 min łatwy 4 275 kcal -
Gulasz z żołądków indyczych
Gulasz z żołądków indyczych to dobry pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu rodzinny obiad z podrobów. Serca, żołądki i …
30 + 30 min łatwy 3 152 kcal -
Gulasz z pieczarkami
Gulasz z pieczarkami to pyszny pomysł na pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Mięso tak przygotowane jest niezwykle aromatyczne i smaczne. …
20 + 75 min łatwy 6 378 kcal
Przepisy na gulasze - zbiór pomysłów na gulasz z mięs różnego rodzaju
Gulasz jest potrawą, która jest bardzo popularna w większości krajów. Jest smaczny, pożywny i możemy go przygotować na wiele sposobów. Choć przepis na tradycyjny polski gulasz wieprzowy lub wołowy zwykle zawiera w sobie mięso, to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy przyrządzili go również w wersji wegetariańskiej. Przepisy na gulasze, dzięki różnorodności składników, mogą dostarczać organizmowi wielu niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i substancji mineralnych. Domowy gulasz to świetna propozycja, zarówno na obiad, jak i na rozgrzewającą kolację. Niewątpliwą jego zaletą jest to, że możemy przygotować go wcześniej w większej ilości, a w kolejne dni jedynie odgrzewać. Mówi się, że gulasz na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej.
Skąd pochodzi gulasz?
Tradycyjny gulasz jest potrawą wywodzącą się z kuchni węgierskiej, jednak aktualnie znany i lubiany jest na całym świecie. Jego węgierska nazwa „porkolt” pochodzi od dawnego słowa pergelt, które określało produkty przypieczone oraz przyrumienione. Gulasz przez długi czas był głównie potrawą jedzoną przez rolników i pasterzy, którzy kawałki mięsa podsmażali na słoninie, najczęściej z dodatkiem cebuli. W XIX wieku stał się już popularny w całym kraju, a także zaczął zyskiwać sławę również w innych krajach. Aktualnie dania, które możemy określić jako gulasz możemy spotkać w różnych kuchniach świata, przygotowywane w rozmaitych zestawieniach smakowych.
Z czego zrobić dobry, domowy gulasz
Jakie mięso będzie dobre na gulasz?
Tradycyjne gulasze najczęściej przygotowuje się z wołowiny lub z wieprzowiny. Gulasz z mięsa wołowego uznaje się za najbardziej typowy, a elementami zwykle stosowanymi do jego przyrządzenia są pręga, łopatka czy szynka wołowa. Ponieważ te części mięsa potrzebują dużo czasu do uzyskania miękkiego smaku, to często dodaje się do nich bardziej tłustą karkówkę. Przygotowując dobry gulasz wołowy warto również pamiętać o tym, żeby mięso solić pod koniec gotowania, tak aby nie stwardniało. Mięso wołowe warto również natrzeć wcześniej przyprawami i odstawić do lodówki, żeby skruszało.
Gulasz z wieprzowiny uznaje się za tańszy i łatwiejszy do przygotowania, ponieważ mięso to kosztuje mniej od mięsa wołowego, a zarazem wymaga krótszego czasu gotowania. Gulasz wieprzowy przygotowujemy najczęściej z szynki, łopatki lub mięsa z udźca. Nie wymaga on dodatku wielu składników, wystarczą świeże warzywa i przyprawy. Ciekawym dodatkiem do gulaszu wieprzowego mogą być również kiszone lub konserwowe ogórki.
Jeśli unikamy czerwonego mięsa, do przyrządzenia potrawy możemy zastosować również gulaszowe mięso drobiowe, przygotowane zarówno z piersi kurczaka lub indyka jak i z uda. Gulasz przygotowany z takiego mięsa jest delikatniejszy w smaku, a zarazem zawiera mniej tłuszczu.
W sklepach można również kupić gotowe mięso gulaszowe, zawierające wołowinę, wieprzowinę lub mieszankę różnych mięs. Kupując sklepowy produkt należy jednak zwrócić uwagę na jego jakość i sięgać najlepiej po towar od sprawdzonych dostawców.
Jakie dodatki do gulaszu?
Poza dobrej jakości mięsem, wartościowy gulasz wymaga również dodatku innych produktów. Biorąc pod uwagę warzywa, najczęściej wykorzystuje się do jego przyrządzenia paprykę, marchewkę, cebulę, czosnek i pomidory. Na tym jednak lista polecanych warzyw się nie kończy. Ciekawym dodatkiem do tej potrawy może być również cukinia, pieczarki, bakłażan, dynia, pietruszka, seler lub boczniaki.
Nie mniej ważne są przyprawy. Podstawę stanowią papryka słodka, ostra i wędzona, pieprz, sól, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. W zależności jednak od upodobań smakowych, możemy wzbogacić gulasz o dodatek majeranku, oregano, tymianku czy imbiru, które znacząco podkręcą smak i aromat przygotowywanej potrawy.
Z czym najlepiej jeść gulasz? Wszystko zależy od naszych preferencji kulinarnych oraz założeń dietetycznych. Gulasz będzie świetnie smakował z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa, natomiast dodatek kaszy, brązowego ryżu lub makaronu z pełnego ziarna dodatkowo zwiększy zawartość błonnika w potrawie. W naszym kraju gulasz je się również bardzo często z ziemniakami lub kluskami, np. kluskami śląskimi.
Na co zwrócić szczególną uwagę przy przyrządzaniu gulaszu?
Podstawą dobrego gulaszu, jak każdej innej potrawy, są dobrej jakości składniki wykorzystane do jego przyrządzenia. Mięso najlepiej kupować od sprawdzonego dostawcy, sypkie przyprawy uzupełnić dodatkiem świeżych ziół, a warzywa nabywać możliwie krótko przed przygotowywaniem potrawy.
W pierwszej kolejności myjemy i osuszamy mięso i pozbywamy się z niego białych błonek i nadmiaru tłuszczu. Kroimy je w kostkę i obsmażamy. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone warzywa, doprawiamy i gotujemy do miękkości mięsa.
Dobry gulasz powinien być wyrazisty w smaku, aromatyczny i odpowiednio gęsty. Smak i aromat uzyskujemy dzięki dodatkowi świeżych warzyw, ziół i przypraw, a jeśli gulasz wyjdzie nam zbyt rzadki możemy go zagęścić na kilka sposobów.
Najpopularniejszy sposób na zagęszczenie to przyrządzenie zasmażki z masła i mąki lub dodanie do potrawy mąki albo śmietany wymieszanej z wodą i odrobiną gulaszowego sosu. Jeśli chcemy zastosować trochę zdrowszy sposób na zagęszczenie gulaszu, możemy do tego wykorzystać ugotowane i zmiksowane warzywa, dodać koncentratu pomidorowego lub po prostu odparować część płynu.
Najlepsze przepisy na gulasze
Klasyczny gulasz węgierski
Smakowite, aromatyczne gulasze możemy przygotować nie tylko na obiad, ale również na kolację lub na imprezę. To wygodne danie, ponieważ możemy przygotować je wcześniej, a przed przyjęciem jedynie podgrzać. Jeśli przyrządzimy za dużo gulaszu, nadmiar możemy zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie w razie potrzeby.
Jedną z najpopularniejszych potraw tego gatunku jest gulasz po węgiersku. Przepis na gulasz obejmuje takie składniki jak: dobrej jakości wołowina, duża ilość papryki, cebula i opcjonalnie kwaśna śmietana. Choć tradycyjny gulasz po węgiersku przyrządza się najczęściej z mięsa wołowego, to występuje on również w innych odmianach różniących się rodzajem użytego mięsa. Gulasz węgierski możemy przygotować między innymi z wieprzowiny, baraniny, cielęciny, kurczaka, królika, ryby, dzika lub sarny.
Ciekawą odmianą potrawy jest zupa gulaszowa. Przyrządza się ją podobnie do klasycznego gulaszu różni się ona głownie konsystencją, ponieważ zupa jest zwykle o wiele rzadsza od gulaszu.
Delikatny i niskokaloryczny jest gulasz z piersi indyka lub kurczaka, wzbogacony o dodatek sezonowych warzyw, przykładowo marchewki, pomidorów, papryki i cebuli oraz aromatycznych przypraw i świeżych ziół. Do gulaszu warto również dodać pieczarek, które pogłębią i uatrakcyjnią smak dania.
Przepisy na gulasze bez mięsa
Z czego przygotować gulasz, jeśli zrezygnowaliśmy z mięsa, a mamy ochotę na tradycyjny polski ciepły obiad? Podstawą oczywiście będą warzywa, a dodatki zależą od stosowanej diety. Jeśli z diety wykluczamy jedynie mięso, możemy je zastąpić rybami, nabiałem, jajkami lub tofu.
Pyszny gulasz rybny przyrządzimy przykładowo na bazie duszonego dorsza, z dodatkiem sezonowych warzyw (czerwonej papryki, cebuli, pomidorów oraz ziemniaków). Ciekawym pomysłem jest również rybny gulasz typu portugalskiego, w którym gotowaną rybę (przykładowo dorsza i mintaja) gotujemy w bulionie razem z bakłażanem, cukinią i ciecierzycą. W potrawie typu gulasz możemy również połączyć ryby z ulubionymi owocami morza.
Do przygotowania bezmięsnego gulaszu możemy również wykorzystać warzywa strączkowe, dynię, bakłażana, tofu, pieczarki czy różne rodzaje sera.