Jak smażyć placki ziemniaczane?

Jak smażyć placki ziemniaczane
Jak smażyć placki ziemniaczane
ikona podziel się
Opublikowano: 26.03.2023 r., 20:21 | Autor: Oliwia Gawron

Placki ziemniaczane to pyszne i chrupiące ziemniaki w formie placków, które możesz podawać na słodko lub na słono. Jednak jak smażyć placki ziemniaczane, aby były chrupiące?

  1. Gotowy farsz wyłóż na patelnię.
  2. Smaż na niewielkim ogniu, po 3 -5 minut z każdej strony.
  3. Placki powinny być delikatne i chrupiące.
  4. Gotowe placki przełóż na ręcznik papierowy, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Jak smażyć placki ziemniaczane? Co jeszcze warto wiedzieć?

Placki ziemniaczane są pyszne w każdej odsłonie i pokochają je dosłownie wszyscy. Wystarczy 15 minut, a zdrowy i pożywny posiłek gotowy. Możesz przygotować je tradycyjnie z ziemniaków, ale też z cukinii czy batatów.

Jeśli chcesz przygotować to danie, w pierwszej kolejności dowiedz się jak smażyć placki ziemniaczane z tartych ziemniaków na patelni.

  1. Gotowy farsz wyłóż na patelnię.
  2. Smaż na patelni na niewielkim ogniu, po 3 -5 minut z obu stron.
  3. Placki powinny być delikatne i chrupiące.
  4. Gotowe placki przełóż na ręcznik papierowy, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Będzie to idealny pomysł na obiad. Skoro już wiesz, jak smażyć tradycyjne placki i ile minut je smażyć na oleju, koniecznie zobacz, jak się robi najlepsze placki z batatów.

Oto mój prosty przepis na placki ziemniaczane z batatów, które będą nieco bardziej słodkie w smaku niż te tradycyjne. Placki ziemniaczane z batatów to świetny pomysł na lunch lub obiad.

Bataty to nic innego jak słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).

Bataty należą do produktów naturalnie bezglutenowych.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Bulwy batatów to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.

Zatem jak zrobić placki ziemniaczane z batatów?

Do ich przygotowania będzie Ci potrzebny jeden większy batat, odrobina mąki, jajko, cebulka i przyprawy. Zdecydowanie wystarczy tutaj tylko sól i pieprz, nie ma potrzeby dodawania wielu przypraw.

Wystarczy, że batat obierzesz ze skóry i zetrzesz na tarce o niewielkich oczkach, do masy dodaj mąkę i wbij jajko, całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj drobno pokrojoną cebulkę i usmaż placki na mocno rozgrzanym oleju. Gdy lekko się zarumienią, będą już dobre i smaczne. Po usmażeniu odłóż je na ręcznik papierowy, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Skoro już wiesz, jak zrobić i ile czasu należy smażyć placki, dobierz do nich swoje ulubione dodatki i przygotuj najlepsze placki ze słodkich ziemniaków dla całej Twojej rodziny.

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto