Jak smażyć placki ziemniaczane?

Zobacz pytania podobne do jak smażyć placki ziemniaczane?

To może wydać Ci się interesujące

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Jak smażyć placki ziemniaczane? Co jeszcze warto wiedzieć?

Placki ziemniaczane są pyszne w każdej odsłonie i pokochają je dosłownie wszyscy. Wystarczy 15 minut, a zdrowy i pożywny posiłek gotowy. Możesz przygotować je tradycyjnie z ziemniaków, ale też z cukinii czy batatów.

Jeśli chcesz przygotować to danie, w pierwszej kolejności dowiedz się jak smażyć placki ziemniaczane z tartych ziemniaków na patelni.

1. Gotowy farsz wyłóż na patelnię.

2. Smaż na patelni na niewielkim ogniu, po 3 -5 minut z obu stron.

3. Placki powinny być delikatne i chrupiące.

4. Gotowe placki przełóż na ręcznik papierowy, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Będzie to idealny pomysł na obiad. Skoro już wiesz, jak smażyć tradycyjne placki i ile minut je smażyć na oleju, koniecznie zobacz, jak się robi najlepsze placki z batatów.

Oto mój prosty przepis na placki ziemniaczane z batatów, które będą nieco bardziej słodkie w smaku niż te tradycyjne. Placki ziemniaczane z batatów to świetny pomysł na lunch lub obiad.

Bataty to nic innego jak słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).

Bataty należą do produktów naturalnie bezglutenowych.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Bulwy batatów to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.

Zatem jak zrobić placki ziemniaczane z batatów?

Do ich przygotowania będzie Ci potrzebny jeden większy batat, odrobina mąki, jajko, cebulka i przyprawy. Zdecydowanie wystarczy tutaj tylko sól i pieprz, nie ma potrzeby dodawania wielu przypraw.

Wystarczy, że batat obierzesz ze skóry i zetrzesz na tarce o niewielkich oczkach, do masy dodaj mąkę i wbij jajko, całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj drobno pokrojoną cebulkę i usmaż placki na mocno rozgrzanym oleju. Gdy lekko się zarumienią, będą już dobre i smaczne. Po usmażeniu odłóż je na ręcznik papierowy, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Skoro już wiesz, jak zrobić i ile czasu należy smażyć placki, dobierz do nich swoje ulubione dodatki i przygotuj najlepsze placki ze słodkich ziemniaków dla całej Twojej rodziny.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto