Z czym jeść placki ziemniaczane?

Z czym jeść placki ziemniaczane
Z czym jeść placki ziemniaczane
ikona podziel się
Opublikowano: 08.01.2023 r., 18:51 | Autor: Oliwia Gawron

Placki ziemniaczane to szybkie i pyszne danie, które przygotujesz w swoim domu bez większego problemu, jednak pojawia się pytanie, z czym jeść placki ziemniaczane?

Poznaj moje propozycje:

  • z kwaśną śmietaną,
  • z podsmażaną cebulką,
  • z cukrem,
  • gulaszem warzywnym,
  • z łososiem i śmietaną.

Z czym jeść placki ziemniaczane? Co jeszcze warto wiedzieć?

Placki ziemniaczane są smaczne w każdej odsłonie i pokochają je dosłownie wszyscy. Wystarczy 15 minut, a zdrowy i pożywny posiłek gotowy. Możesz przygotować je z ziemniaków lub w nieco nowocześniej wersji z batatów, które będą nieco bardziej słodkie w smaku niż te tradycyjne. Placki ziemniaczane z batatów to świetny pomysł na lunch lub obiad.

Bataty to nic innego jak słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).

Bataty należą do produktów naturalnie bezglutenowych.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Bulwy batatów to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom. Dzisiaj jednak

Zatem, jak zrobić placki, a co najważniejsze, z czym jeść placki ziemniaczane? Sam zdecyduj, z czym podać placki ziemniaczane oraz czy przygotujesz je z batatów lub z ziemniaków.

Poznaj moje sprawdzone propozycje:

  • z kwaśną śmietaną,
  • z podsmażaną cebulką,
  • z cukrem,
  • gulasz do placków,
  • z łososiem i śmietaną.

Do przygotowania placków ziemniaczanych będą Ci potrzebne takie składniki jak:

Ziemniaki, jajko i mąka pszenna. Dodatkowo olej rzepakowy oraz przyprawy.

Zdecydowanie wystarczy tutaj tylko sól i pieprz, nie ma potrzeby dodawania wielu przypraw.

Wystarczy, że ziemniaki obierzesz ze skóry i zetrzesz na tarce o niewielkich oczkach, do masy dodaj mąkę i wbij jajko, całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj drobno pokrojoną cebulkę i usmaż placki na mocno rozgrzanym oleju. Gdy lekko się zarumienią, będą już dobre. Po usmażeniu odłóż je na ręcznik papierowy, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Dobierz do nich swoje ulubione dodatki i przygotuj najlepsze placki z ziemniaków dla całej Twojej rodziny. Będzie to idealny pomysł na ciepły posiłek np. na obiad dla całej rodziny. Domowe placki są na pewno dużo lepsze niż te kupne, dlatego koniecznie przygotuj je w domu i przekonaj się, jakie są pyszne.

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto