Przepis na tortilla z tuńczykiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, szczypiorek, koper
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, szklana miska

Warzywa pokrój w drobną kostkę.

Posiekaj koper, szczypior i pietruszkę.

Ugotuj jajka na twardo i pokrój w kostkę.

Wszystkie składniki umieść w misce dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez i musztardę i wymieszaj.

Tortille podgrzej na patelni.

Umieść farsz na środku tortilli i złóż aby powstała sakiewka.

Tortilla z tuńczykiem podana na ozdobnym półmisku.
Tortilla z tuńczykiem
Koszt przygotowania dania
26.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
501 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
66

Tortilla z tuńczykiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tortilli z tuńczykiem

Tortilla z tuńczykiem to dobra propozycja na lunch do pracy lub przystawka na spotkanie ze znajomymi. Przepis na tortillę z tuńczykiem jest łatwy i szybki do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Farsz do tortilli przygotujesz z następujących składników spożywczych: pomidor, ogórek kiszony, papryka czerwona, tuńczyk w puszce, awokado, natka pietruszki, koper, szczypiorek, jajko, musztarda, majonez oraz sól i pieprz. Użyj tortilli pełnoziarnistych, gdyż zawierają więcej błonnika i składników odżywczych.

Jak zrobić tortillę z tuńczykiem? Warzywa pokrój w kostkę, posiekaj szczypior, koperek i natkę pietruszki. Ugotuj jajka na twardo, wystudź, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Umieść wszystkie składniki w misce, dodaj musztardę, majonez, sól i pieprz i wymieszaj dokładnie. Tortillę podgrzej na patelni, nałóż na nią farsz złóż brzegi i zwiń w rulon.

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Tuńczyk w puszcze w sosie własnym jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3. Tuńczyk jest skarbnicą witamin z grupy B oraz żelaza. Zawiera również tak ważny dla naszej tarczycy a co za tym idzie odpowiedniej produkcji hormonów selen (100g tuńczyka pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek). Papryka to pochodzące z Ameryki chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność.

Podsumowując pomysł na tortille z tuńczykiem idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę. Smaczna tortilla wspaniale smakuje na zimno. Przekąski powinny być łatwe i szybkie do przygotowania. Pyszna i szybka tortilla jest źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych.

Wartości odżywcze tortilli z tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
143.24 kcal
501.35 kcal
Białko
6.05 g
21.18 g

Węglowodany w tortilli z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
9.44 g
33.05 g
Węglowodany przyswajalne
6.75 g
23.61 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.70 g
9.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
9.25 g
32.37 g
Tłuszcze nasycone
2.73 g
9.56 g
Tłuszcze nienasycone
6.52 g
22.80 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.26 g
11.42 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.25 g
11.38 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
50.56 mg
176.97 mg

Witaminy w przepisie na tortilla z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
46.57 µg (mcg)
162.99 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.53 mg
Witamina B12
0.24 µg (mcg)
0.83 µg (mcg)
Witamina C
16.53 mg
57.84 mg
Witamina D
0.46 µg (mcg)
1.61 µg (mcg)
Witamina E
0.72 mg
2.52 mg
Retinol
20.28 µg (mcg)
71.00 µg (mcg)
Tiamina
0.14 mg
0.51 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.44 mg
Niacyna
1.65 mg
5.79 mg
Foliany
38.81 µg (mcg)
135.85 µg (mcg)
Beta karoten
271.80 µg (mcg)
951.30 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tortilla z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
448.88 mg
1571.09 mg
Potas
178.95 mg
626.34 mg
Wapń
55.59 mg
194.58 mg
Fosfor
112.09 mg
392.30 mg
Magnez
24.28 mg
84.97 mg
Żelazo
1.46 mg
5.10 mg
Cynk
0.62 mg
2.17 mg
Miedź
0.11 mg
0.39 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tortilli z tuńczykiem 66
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tortilli z tuńczykiem

Lista alergenów dla tortilli z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista

Cena przygotowania tortilli z tuńczykiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tuńczyk w sosie własnym
150 g
6.00
Za 170.0 g
Liczba opakowań 1
5.29
Za 150 g
Pomidor
200 g
1 duża sztuka
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Ogórki kiszone
200 g
4 male sztuki
6.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Papryka czerwona
150 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Oliwki czarne
120 g
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 120 g
Awokado
100 g
pół średniej sztuki
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Majonez
80 g
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
1.19
Za 80 g
Musztarda
40 g
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Tortilla pełnoziarnista
200 g
4 sztuki
4.80
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
3.84
Za 200 g
Koszt składników
48.30
Jak oceniasz przepis na tortilla z tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób