Przepisy z tortillą

Tortilla - najlepsze przepisy
Przepisy na tortillę

Tortilla powstała prawdopodobnie w okolicy XVII wieku w Ameryce Łacińskiej. Właśnie tam Aztekowie spożywali placki tortilli, które kształtem przypominały duże talerze. Po raz pierwszy tortilla została dokładnie opisana w 1817 roku, w anonimowym liście do parlamentu Navarry – historycznej krainy na pograniczu Hiszpanii i Francji. W hiszpańskim menu tortilla pojawiła się jednak dopiero w XIX wieku, jako udoskonalona wersja placka z Ameryki Łacińskiej.

Przepisy z tortillą – najlepsze pomysły na dania z tortillą w roli głównej

Tortilla jest jednym z najbardziej popularnych przysmaków w Meksyku. Dania z placków tortilli, które jada się z różnego rodzaju farszem, mają na świecie ogromną ilość zwolenników. Jakie potrawy na ciepło przyrządzić można z tortilli na obiad? Które pomysły są szybkie, smaczne i sprawdzone? Sprawdź najciekawsze przepisy z tortillą i dowiedz się, co zrobić dla niezapowiedzianych gości.

Przepisy z tortillą – sprawdź pomysły na szybkie potrawy z placków tortilli

Kilka słów na temat przeszłości tortilli i tradycyjnego jej wypiekania

W Ameryce Południowej i Łacińskiej kukurydza pełniła istotną funkcję podczas powstania tortilli. W tamtej części świata kukurydza dla mieszkańców od zarania dziejów stanowiła główny składnik menu. Była również ważnym symbolem religijnym, zwłaszcza dla Majów. Wierzyli oni w to, że bogowie stworzyli człowieka w bardzo specyficzny sposób. Najpierw z błota, żeby nadać mu formę. Później dodali drzewo, żeby stał się on funkcjonalny. Na koniec połączyli te „składniki” z kukurydzą, która nadała człowiekowi religijność oraz duszę. Majowie wierzyli, że właśnie w taki sposób powstali wszyscy ludzie. Dzięki temu, że z czasem zaczęto postrzegać kukurydzę nie tylko jako element religijny, ale i kulinarny, udało się wymyślić tortillę – płaski placek z mąki kukurydzianej. Powstanie tortilli w Meksyku, gdzie danie ma swoje korzenie, datuje się na XVII wiek. Dopiero w późniejszym okresie przepisy na potrawę zawędrowały na kontynent europejski.

Tortilla błyskawicznie stała się popularnych daniem w Europie. Dokładny przepis kulinarny na tortillę opisany został jednak dopiero w 1854 roku, czego dokonał hiszpański kucharz Jose Lopeza Camuñasa. Kilka lat później tortilla stała się częścią hiszpańskiego menu, głównie za sprawą Wystawy Światowej w Paryżu w 1867 roku, gdzie została zaprezentowana i niezwykle doceniona. Danie do dziś uznawane jest zarówno w Hiszpanii, jak i w Meksyku za jedno z podstawowych. Mimo że w wielu państwach produkuje się dziś tortillę w specjalnych fabrykach, są jeszcze na świecie osoby, które kultywują sposób jej wypiekania w tradycyjny sposób.

Jak zrobić kultową tortillę, którą wynaleziono wieki temu w Meksyku? Otóż najpierw trzeba wymoczyć ziarna kukurydzy w roztworze wapnia i wody, w celu usunięcia łupin. Później ziarna się rozdrabnia – tradycyjnie robi się to za pomocą kamienia. Po rozdrobnieniu powstaje masa, która powinna mieć odpowiednią konsystencję, aby można było w dalszym ciągu ją obrabiać. Kuleczki z powstałej masy trzeba rozgnieść dłońmi, aby uformować cienki placek. Pozostaje już tylko opiec go z obu stron – dawniej robiono to w palenisku z gliny bądź żelaza. Dziś tortillę upiec można na szczęście we własnym piekarniku.

Właściwości odżywcze współczesnej tortilli

Jak wiele innych dań, przepisy z tortillą z czasem zawędrowały do Stanów Zjednoczonych. Właśnie tam tortillę kupuje się najchętniej, zaraz po paczkowanym chlebie. Tortillę ciężko jest jednak dostać dziś w kukurydzianej postaci – powszechne stało się bowiem używanie mąki pszennej. Pszenica zawiera gluten, dzięki któremu łatwiejsze stało się popularyzowanie tortilli na świecie. Pszenica pozwala na tworzenie miękkich i bardzo elastycznych placków, które mogą być od kukurydzianych znacznie cieńsze i jednocześnie dużo większe. Tradycyjna tortilla na bazie kukurydzy niestety często się łamie i kruszy. Co ciekawe, stawianie dziś na tortille z pszenicy wiąże się nie tylko z łatwiejszą jej obróbką, ale i przekonaniami. Dawniej w Europie (zwłaszcza we Francji) uważano bowiem, że kukurydza nie jest dla ludzi, a wyłącznie dla… krów.

Bardzo ciekawy jest fakt, że kiedyś tortillą zastępowano dzisiejsze sztućce. Nabierano nią większość dań, a więc tortilla stanowiła ich doskonałe uzupełnienie. Dawniej tortilla była niezwykle wartościowa, lecz dzisiejsza – ta pszenna i paczkowana – ma bardzo dużo ulepszaczy oraz konserwantów. Właśnie dzięki nim placki mogą leżeć w naszych mieszkaniach przez wiele miesięcy. Mimo obecności dodatków ulepszających tortilla może stanowić doskonałe źródło węglowodanów, selenu czy manganu. Lepiej jednak postawić na wersję pełnoziarnistą, która będzie znacznie zdrowsza. Oprócz cennych dla zdrowia węglowodanów, w tortilli pełnoziarnistej znaleźć można też witaminę B, która usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego.

Najlepsze przepisy z tortillą – sprawdź pomysły na obiad na ciepło z tortilli

Ciekawostki związane z tortillą

  1. Meksykanie kupują dziś tortille częściej, niż ją przyrządzają. Jedzą ją jednak niemal do każdego posiłku jako dodatek do śniadania, obiadu czy kolacji.
  2. Jednym z najbardziej sprawdzonych pomysłów na podawanie tortilli jest robienie z niej tzw. taco, a więc złożenie placka na pół i włożenie do środka farszu z mięsa oraz kolorowych warzyw.
  3. W niektórych krajach tortillę podaje się z suszonym dorszem, tuńczykiem, krewetkami, wołowymi ozorami, dzikimi szparagami lub grzybami.
  4. W Hiszpanii jada się tortillę na wiele różnych sposobów, a każdy region ma swoją własną odmianę tego dania. W Walencji jada się ją na ciepło z solonym dorszem, a np. w Andaluzji z… byczymi jądrami albo jagnięcym móżdżkiem.
  5. Prawdziwa tortilla hiszpańska powinna mieć ok. 3 centymetrów grubości.
  6. Najdłuższa tortilla na świecie ma 2,4 kilometra długości. Upieczono ją 3 listopada 2010 roku w Meksyku w miejscowości La Paz.
  7. Tortillę można kupić niemal wszędzie na świecie w postaci chipsów kukurydzianych. Najczęściej spożywa się je z guacamole albo salsą.

Sprawdzone przepisy na dania z tortillą – zobacz, co zrobić dla gości!

Szykujesz poczęstunek dla niezapowiedzianych gości? A może nie masz pomysłu dla najbliższych na obiad? Oto kilka ciekawych przepisów na tortillę, którymi na pewno zaskoczysz swoją rodzinę i znajomych. Sprawdź, który pomysł będzie najlepszy!

  • Pomysł na tortillę z łososiem i szpinakiem
  • Tortilla z suszonymi pomidorami
  • Bezmięsna tortilla
  • Przepis na tortillę de patatas, czyli z ziemniakami
  • Tortilla z mięsem mielonym
  • ajeczna tortilla z żółtym serem

Przepisy z tortillą - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto