Jak składać tortillę?

Jak składać tortillę
Jak składać tortillę
ikona podziel się
Opublikowano: 14.05.2023 r., 0:21 | Autor: Oliwia Gawron

Tortilla to nic innego jak pszenny lub pełnoziarnisty placek, który możesz przygotować z dowolnymi dodatkami, postaw na swoje ulubione warzywa i rodzaj mięsa.

Farsz może być zdecydowanie dowolny, ważne jest jednak prawidłowe złożenie placka tak, aby nasz farsz nie wydostał się na zewnątrz, a jedzenie było komfortowe.

Poznaj mój najprostszy sposób na złożenie tortilli:

  1. Rozłóż placek na stole.
  2. Posmaruj sosem lub jogurtem naturalnym.
  3. Dodaj mięso i warzywa bądź inne składniki Twojego farszu na środek placka, zostaw wolną część na dole tortilli.
  4. Dolną część złóż do środka, a następnie prawy i brzeg tortilli, zwiń całość w rulon.

Jak składać tortillę? Co jeszcze warto wiedzieć?

Nie masz pomysłu na szybki i pożywny obiad dla całej Twojej rodziny? Koniecznie postaw na tortillę z Twoimi ulubionymi dodatkami, idealnie sprawdzi się tutaj mięsny dodatek w postaci grillowanej piersi z kurczaka, mięsa mielonego, nie zapominaj o dodatku świeżych warzyw.

Farsz Twojej tortilli może być dowolny i może zawierać, co tylko chcesz, jednak podstawą jest jej dobre zwinięcie.

Zatem, jak składać tortillę? Koniecznie poznaj mój sprawdzony sposób.

  1. Rozłóż placek na stole.
  2. Posmaruj sosem lub jogurtem naturalnym.
  3. Dodaj mięso i warzywa bądź inne składniki Twojego farszu na środek placka, zostaw wolną część na dole tortilli.
  4. Dolną część złóż do środka, a następnie prawy i brzeg tortilli, zwiń całość w rulon.

Skoro już wiesz, jak zawijać tortillę, nasuwa się kolejne bardzo ważne pytanie, to w co możemy zawinąć w tortillę? Najczęściej jest to tortilla, która może być z mąki pszennej lub pełnoziarnistej. Pamiętaj tylko, że naturalnie zawiera ona w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne postaw na tortillę z mąki bezglutenowej lub takiej, która naturalnie jej nie zawiera. Do takich mąk zaliczamy mąkę ryżową.

Jeśli nie masz pomysł na to co zrobić z tortilli, koniecznie poznaj mój przepis na zapiekaną tortillę po meksykańsku i zacznij spożywać zdecydowanie więcej warzyw.

Zapiekana tortilla po meksykańsku świetnie sprawdzi się na obiad lub kolacje, możesz ją także przygotować wieczorem, zapakować i zabrać do pracy, na uczelnię czy do szkoły. Tortilla na drugi dzień jest tak samo smaczna, dlatego bardzo zachęcam.

Mój przepis jest z mięsem mielonym, które moim zdaniem idealne komponuje się z całą potrawą. Skoro mamy już mięso wystarczy, że krótko podsmażysz je na patelni z olejem rzepakowym w towarzystwie drobno pokrojonej cebuli i czosnku. W trakcie smażenia mięsa dodaj fasolę i kukurydzę. Pamiętaj aby fasolę wcześniej odcedzić i kilkakrotnie wypłukać pod bieżącą wodą. Warto skorzystać tutaj z fasoli i kukurydzy z puszki, ułatwi nam to przygotowanie potrawy i zdecydowanie oszczędzi czasu.

Dopraw całość aromatycznymi przyprawami. Ja zawsze dodaję czerwoną słodką paprykę, chili, paprykę wędzoną, oregano, sól i pieprz. Jeśli nie chcesz aby farsz był pikantny, pomiń papryczkę chili. Do farszu dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj całość. Możesz dodać także pomidory z puszki lub odrobinę wody, jeśli farsz jest zbyt suchy.

Podsmażaj 10 minut, a następnie wyłóż farsz na placki tortilli.

Dodaj start na tarce ser i zawiń dokładnie tortille.

Zapiecz w piecu przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ser się rozpuści i połączy wszystkie składniki.

Sam widzisz jak szybko i łatwo możesz przygotować dania z tortilli w Twoim domu.

Skoro już wiesz, jak zrobić zapiekaną tortillę po meksykańsku masz już pomysł na pyszny obiad. Tortilla po meksykańsku to zawsze dobra propozycja na posiłek.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto