Jak zrobić tortille?

Potrzebne będzie: 400 g mąki pszennej tortowej, 30 g roztopionego masła, 200 ml wrzątku i płaska łyżeczka soli.

1. Do miski wsyp mąkę oraz sól. Wlej masło i wrzątek.

2. Od razu zacznij mieszać, następnie zacznij zagniatać.

3. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.

4. Odstaw ciasto na 20 minut przykryte folią.

5. Podziel ciasto na 12 kawałków - formując kulki wielkości orzecha włoskiego.

6. Każdy kawałek rozwałkuj na bardzo cienki, okrągły placek.

7. Suchą, płaską patelnię dobrze nagrzej.

8. Placki kładź na patelnie i podgrzewaj, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki.

9. Gotowe placki układaj na talerzu, przekładając ręcznikiem papierowym.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić tortille?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić tortille? Co jeszcze warto wiedzieć?

Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest na specjalnych patelniach. Ze względu na duże zainteresowanie tym produktem, na półkach sklepowych znajdziemy wersję z mąki pełnoziarnistej, a także z dodatkami takimi jak różne nasiona, suszone pomidory lub szpinak. Meksykańskie tortille można wykonać również samodzielnie w domu, ponieważ przepis jest szybki i niezwykle łatwy. Domową tortillę wykonasz w mniej niż godzinę.

Aby wykonać ciasto na tortille potrzebne będą składniki takie jak: 400 g mąki pszennej tortowej, 30 g roztopionego masła, 200 ml wrzątku i płaska łyżeczka soli. Do miski wsyp mąkę oraz sól. Wlej masło i wrzątek. Od razu zacznij mieszać łyżką, następnie zacznij zagniatać, gdy temperatura będzie już znośna. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw ciasto na 20 minut przykryte folią. Podziel ciasto na 12 kawałków - formując kulki wielkości orzecha włoskiego. Kawałki ciasta ułóż na blacie i przykryj je nawilżoną ściereczką, by nie wyschły. Każdy kawałek rozwałkuj na bardzo cienki, okrągły placek. Suchą, płaską patelnię dobrze nagrzej. Placki kładź na patelni i podgrzewaj, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki. Jeśli pęcherzyki bardzo się rumienią, zmniejsz moc palnika. Gotowe placki układaj na talerzu, przekładając ręcznikiem papierowym. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić tortille i wykorzystasz ten sprawdzony przepis.

Tortilla wykorzystywana jest często do dań na ciepło, np. w formie wrapów, tacos lub quesadilla, gdzie ciepły farsz zostaje zawinięty w podgrzany placek tortilli. Podczas podgrzewania placek zmienia swoją konsystencję na bardziej miękką, dzięki czemu łatwiej formuje się z niej saszetki. Mimo to bardzo często spożywana jest również jako przekąska na zimno, np. na sylwestra lub inną imprezę, gdzie użyte dodatki są zimne, a całość zostaje pokrojona na mniejsze kawałki idealne do dzielenia się z bliskimi. Dania z tortillą to najłatwiejszy sposób na szybki posiłek.

Placek tortilli pełnoziarnistej dostarcza więcej białka i węglowodanów niż 2 kromki chleba pszennego, dlatego może stanowić dobry zamiennik pieczywa dla osób, które go nie lubią.

Tortilla z dodatkami jest również dobrym pomysłem na szybkie śniadanie lub kolację dla osób zabieganych, które chcą zadbać o swoje zdrowie i nie tracić pieniędzy jedząc na mieście. Jeśli nie wiesz, jak zrobić tortille to nasz przepis jest o tyle prosty, że nawet dzieci będą w stanie sobie z nim poradzić, choć podczas pieczenia powinny być pod opieką osób dorosłych.

Tortilla pełnoziarnista to dobre rozwiązanie dla osób chcących zadbać o swoje zdrowie i masę ciała. Dzięki użyciu mąki pełnoziarnistej dostarczymy do organizmu większej ilości błonnika i witamin, które mogą zostać utracone w wyniku oczyszczania ziaren.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić tortillę ze smacznymi dodatkami to pokazuje przepis, który jest naprawdę dziecinnie prosty. To świetny pomysł na wykorzystanie wcześniej przygotowanych placków. Wystarczy placki tortilli posmarować serkiem śmietankowym i obłożyć szynką drobiową i warzywami. Można dodatkowo posypać ziarnami. Użyty w tortilli serek śmietankowy jest niskokalorycznym i smacznym zamiennikiem masła. Zawiera aż 4-krotnie mniej tłuszczów nasyconych w jednej porcji. Dodatki takie jak rukola, pomidorki koktajlowe i nasiona słonecznika wzbogacają całe danie o smak, kolor i objętość, dzięki czemu daje ono sytość na dłużej oraz cieszy zmysły smaku, węchu i wzroku.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto