Przekąski z tortilli

przekąski z tortilli

Jako baza do przekąsek sprawdza się tortilla meksykańska, czyli okrągłe, płaskie placki z mąki i wody pieczone jeszcze przez Azteków. Danie to zdobyło ogromną popularność na świecie dzięki swojej uniwersalności, gdyż służy do zawijania różnego rodzaju farszu. W Meksyku w tortille zawija się pikantny farsz mięsny tworząc takie dania jak burrito, taco czy enchiladas. Na świecie zaś tortilla robi karierę jako placek do zawijania wrapów oraz do robienia małych przekąsek imprezowych w postaci roladek. W domu możemy wykorzystać tortillę robiąc pyszne, szybkie wrapy z nadzieniem jako przekąskę na kolację. Zaś na imprezę kroimy roladki na plastry i robimy pyszne małe przekąski na jeden kęs.

Przekąski z tortilli - przepisy na błyskawiczne przekąski na bazie tortilli

Tortilla dostępna jest w każdym sklepie i staje się coraz bardziej popularna jako placek do zawijania farszu. Co można z niej zrobić? Wystarczy zawinąć resztki, jakie mamy w lodówce, dodać serek, warzywa liściaste i mamy pyszną przekąskę na kolację. Tortilla robi największą furorę jako składnik dań imprezowych, którymi są małe plastry roladki wypełnionej kolorowymi składnikami. Doradzimy co umieścić w tortilli, aby uzyskać przekąski nie tylko pyszne, lecz także atrakcyjnie wyglądające na imprezowym bufecie. Pokazujemy różne pomysły na pyszne przystawki imprezowe lub przekąski na chwilę relaksu w domu.

Jak zrobić przystawki i przekąski z tortilli

Czym jest tortilla i jaka jest jej historia

Tortilla wywodzi się z kuchni meksykańskiej, gdzie stanowi rodzaj popularnego pieczywa pieczonego jeszcze przez Azteków. W Meksyku tortillę robi się z mąki kukurydzianej lub pszennej zmieszanej z wodą. Tortilla jest praktycznym pieczywem, służącym do wielu dań, dlatego została spopularyzowana na świecie. Obecnie gotową tortillę robi się maszynowo.

Typowa tortilla jaką znamy to właśnie cienki placek o różnej średnicy, który niegdyś piekli Aztekowie. Zupełnie innym daniem jest tortilla hiszpańska, która przyjmuje postać grubego omletu z mąki, ziemniaków i jajek. Nie wiadomo jaka jest historia tego dania, lecz przepis musiał powstać w Hiszpanii po tym, jak zaczęto w Europie uprawiać ziemniaki.

Tortilla typu meksykańskiego stanowi klasyczny przykład pradawnego pieczywa wywodzącego się z podpłomyków. Podobne pieczywo znamy z kuchni śródziemnomorskiej, kaukaskiej i arabskiej. Przykładem podobnego pieczywa jest włoska piadina, bliskowschodnia pita, indyjskie paratha, chapati i dosa, czy ormiański lawasz. Z tego rodzaju pieczywa wywodzą się także nasze naleśniki, które jednak zawierają jajko. Klasyczne, cienkie chlebki robi się tylko z wody i mąki, niekiedy dodając tłuszcz. W czasach historycznych, gdy nie znano sztućców, cienkie chlebki wykorzystywano do zgarniania jedzenia lub zawijano w nie farsz. Zapewne poddały też pomysł na wyrób makaronu, gdyż placek z mąki i wody wystarczy pociąć na kawałki i ugotować w wodzie.

Jakie dania można z niej zrobić na co dzień i na imprezę

W Meksyku tortille pszenną lub kukurydzianą stosuje się do różnych dań, jak burrito, enchilada, tacos, czy quesadilla. Kawałki tortilli porwanej na kawałki dodaje się do zupy. Quesadilla to danie składające się z tortilli nadziewanej stopionym serem i innymi składnikami. Danie to podgrzewa się, tak aby ser się stopił i podaje na ciepło. Tortilla służy także do robienie małych, najczęściej trójkątnych przekąsek jak nachos czy totopos. Najbardziej klasycznym daniem zrobionym przy użyciu tortilli są wrapy z mięsem, czyli enchilada, taco lub burrito.

Tortilla upowszechniła się w kuchniach świata głównie jako placek do zawijania farszu. Robimy z niej małe i duże przekąski i dania obiadowe. Sama tortilla świetnie nadaje się jako pieczywo do zagryzania dań z sosem. Ale jej główne zastosowanie to wrapy, które możemy wykorzystać jako pyszną przekąskę na zimno i na ciepło. Wrap z tortilli sprawdzi się jako szybka przekąska na zimno. Wystarczy tylko zawinąć w nią sałatkę. Jest to fajny sposób, aby wykorzystać resztki z lodówki. Tortilla na zimno idealnie nadaje się jako danie do zabrania do pracy w lunch boxie, jako szybkie danie dla dzieci, czy też przystawka na imprezę. Wystarczy ją pokroić w grube plastry. Na imprezę plasterki tortilli umacniamy przebijając je wykałaczką.

Czy można tortillę zrobić samodzielnie w domu? Oczywiście, tak. Gotowa tortilla ze sklepu robiona jest maszynowo i zawiera wiele dodatkowych składników jak konserwanty i chemiczne dodatki. Dlatego też warto poznać przepis na domową tortillę. Robimy ją z mąki kukurydzianej i pszennej, którą łączymy z wodą i solą. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy i smażymy na patelni.

Pomysł na szybkie przystawki i przekąski z tortilli

Pomysł na zimne przekąski z tortilli na co dzień

W domu tortillę można wykorzystać do zrobienia domowego kebaba na ciepło lub na zimno. Jest to świetny sposób na wykorzystanie resztek. Wystarczy wziąć resztki warzyw i mięsa i zrobić rodzaj gyrosa, który zawijamy w tortillę. Zawsze mamy w domu sałatę, pomidora, ogórka, lub gotową sałatkę. Do tego dodajemy kawałki mięsa, na przykład pieczonego lub wędzonego kurczaka. Dobrze sprawdzi się także wędlina. Całość zawijamy w tortillę. Oczywiście, aby danie było smacznie soczyste i wilgotne, potrzebny będzie sos. Pyszny, dietetyczny i nietuczący sos zrobimy z jogurtu z przyprawami i czosnkiem. Najlepszy jest gęsty jogurt grecki, dzięki temu sos nie będzie wyciekał z tortilli. To samo danie możemy zrobić na ciepło, jeśli wrap podgrzejemy na patelni lub w opiekaczu.

Zimne wrapy z tortilli idealnie nadają się do lunchboxa do pracy. Można je zjeść szybko, nie rozpadają się i nie brudzą palców. Ważne tylko, aby nie stosować rzadkiego sosu, lecz raczej posmarować tortillę gęstym sosem lub pastą kanapkową. W tortilli możemy umieścić praktycznie wszystko, jak wędlinę, ser, jajko sadzone i oczywiście mnóstwo warzyw, które sprawią, że przekąska będzie fit. Tego rodzaju przekąski świetnie nadają się dla dzieci, gdyż są ładne, kolorowe i można w nich przemycić dużo warzyw, które dzieci niechętnie jedzą.

Szybkie dania z tortilli na ciepło

Tortilla idealnie nadaje się na szybkie danie na kolację lub też poczęstunek dla niespodziewanych gości. Najważniejszą częścią dania jest farsz, który robimy bardzo podobnie do sosów do spaghetti. Na patelni podsmażamy cebulę, czosnek i mięso mielone z przyprawami i przecierem pomidorowym. Danie na początku szybko podsmażamy, a następnie dusimy około 10 minut na małym ogniu. Gęsty farsz zawijamy w tortille, które układamy na blasze i podpiekamy kilka minut w piekarniku.

Rodzaj dania zależy od dodatków i przypraw w tortilli. Jeśli chcemy, aby było to danie typowo meksykańskie, dodajemy czerwoną fasolę z puszki, starty ser żółty i mnóstwo ostrych przypraw. W ten sposób otrzymamy klasyczne, meksykańskie burrito. W tortilli możemy również umieścić podsmażone warzywa z mięsem, na przykład paprykę, pomidory i cebulę. Samą tortillę wystarczy podgrzać na patelni według instrukcji na opakowaniu, tak aby nie stała się krucha i łamliwa. Wtedy prócz mięsnego farszu możemy dodać świeże warzywa liściaste, jak sałatę czy rukolę oraz awokado.

Małe przystawki z tortilli na imprezę

Świetnym sposobem wykorzystania tortilli są małe przystawki imprezowe na zimno. Wystarczy umieścić farsz w tortilli, a następnie pociąć ją na grube plastry. Aby przekąska się nie rozpadła, każdy plasterek przebijamy wykałaczką, dzięki temu otrzymujemy małe przystawki na jeden kęs.

Tego rodzaju przekąski łatwo jest zjeść na imprezie. Można je ująć palcami za wykałaczkę. Goście nie brudzą sobie palców i nie ma niebezpieczeństwa pobrudzenia kreacji. A co najważniejsze, małe przystawki z tortilli są nie tylko pyszne, lecz także pięknie wyglądają. Po przecięciu roladki widzimy atrakcyjne, kolorowe zwoje, które pięknie wyglądają na bufecie. Staramy się, aby małe przekąski na bufecie były atrakcyjne wizualnie, a nic tak nie zdobi bufetu jak wielobarwne zawijasy, szczególnie jeśli stworzymy kilka półmisków przekąsek w różnych kolorach. Poza atrakcyjnym wyglądem roladki z tortilli są również szybkie i łatwe do zrobienia. Można je przygotować tuż przed imprezą, wystarczy tylko zgromadzić składniki i znaleźć pomysł na pyszne nadzienie.

Jak zrobić zimne roladki z tortilli? Warto stosować podobne zasady doboru składników jak przy robieniu koreczków i kanapeczek imprezowych: łączymy kontrastowe kolory i smaki. Przystawki imprezowe muszą mieć wyrazisty smak. Dlatego też warto połączyć kilka składników. Ważnym elementem jest pasta kanapkowa, najlepiej warzywna, aby danie było najbardziej fit. Pastą smarujemy tortillę, w której następnie umieszczamy farsz. Dobrym pomysłem na sos jest także zwykły serek z przyprawami oraz majonez. Do posmarowania tortilli sprawdzi się również serek topiony, pesto, hummus czy guacamole.

Najciekawsze pomysły na farsz do roladek z tortilli:

  • plastry łososia ze szczypiorkiem, warzywami liściastymi i majonezem,
  • hummus, awokado i suszone pomidory,
  • szynka, ser żółty, warzywa liściaste i papryka pokrojona w paski,
  • jajko sadzone, sałata, szynka,
  • serek śmietankowy z przyprawami, szynka i ser żółty.

Kombinacji składników może być bardzo wiele. Idealnym dodatkiem są warzywa liściaste, jak sałata, rukola, roszponka, szczypiorek, szpinak sałatkowy, pietruszka i inne. Dodają one roladkom kolorytu, podobnie jak kawałki czerwonej i żółtej papryki. Jako dodatek mięsny sprawdzi się szynka, łosoś, tuńczyk, mięso z kurczaka. Dodatek sera żółtego tworzy kombinację smakową, której nikt nie może się oprzeć.

Przekąski z tortilli - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto