Tortilla z suszonymi pomidorami
- Tortilla - 2 sztuki (124 g)
- Suszone pomidory w oleju - 8 sztuk (160 g)
- Szpinak - 2 garści (50 g)
- Serek kanapkowy z czosnkiem - 2 łyżki (30 g)
Przepis na tortillę z suszonymi pomidorami krok po kroku
Tortillę posmaruj serkiem.
Na to wyłóż szpinak.
Pomidory pokrój w mniejsze paski i połóż na szpinaku.
Nasionami czarnuszki posyp tortillę i zwiń w rulon.
Więcej informacji na temat tortilli z suszonymi pomidorami
Jeśli zastanawiacie się jak zrobić tortillę z suszonymi pomidorami to przychodzimy do Was z rozwiązaniem. Ta szybka przekąska na zimno świetnie sprawdzi się, gdy chcesz przygotować coś smacznego na sylwestra.
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest na specjalnych patelniach. Ze względu na duże zainteresowanie tym produktem, na półkach sklepowych znajdziemy wersję z mąki pełnoziarnistej, a także z dodatkami takimi jak różne nasiona, suszone pomidory lub szpinak. Co nadaje im fantazyjny kolor oraz ciekawy smak.
Tortilla z suszonymi pomidorami to świetny pomysł na danie na zimno bogate w witaminy i wartości odżywcze. To idealna przekąska na imprezę.
Placek tortilli pełnoziarnistej dostarcza więcej białka i węglowodanów niż 2 kromki chleba pszennego, dlatego może stanowić dobry zamiennik pieczywa dla osób które go nie lubią. Dzięki użyciu mąki pełnoziarnistej dostarczymy do organizmu większej ilości błonnika i witamin, które mogą zostać utracone w wyniku oczyszczania ziaren. Tortilla pełnoziarnista to dobre rozwiązanie dla osób chcących zadbać o swoje zdrowie i masę ciała.
Ten prosty przepis wykorzystuje suszone pomidory w oleju, ale również możecie wykorzystać takie bez dodatku tłuszczu roślinnego. Wtedy przed przygotowaniem zalejcie je wrzątkiem i zostawcie na około 10 minut, dzięki czemu będą miękkie i łatwiejsze do krojenia i gryzienia. Najsmaczniejszy na surowo jest szpinak baby, ale jeśli chcecie możecie go również wcześniej przygotować na patelni z czosnkiem, co nada dodatkowy aromat.
Połączenie suszonych pomidorów i szpinaku to klasyk włoskiej kuchni, dlatego my wzbogaciliśmy go o czarnuszkę. Pomimo wyróżniającego się smaku powinna być częstym gościem naszej kuchni. Te niepozorne ziarenka mają wiele właściwości leczniczych. Czarnuszka często wykorzystywana jest w leczeniu astmy, alergii, cukrzycy lub nadciśnienia. Co sprawia, że ta łatwa przekąska jest dodatkowo bardzo zdrowym wyborem!
Alergeny w tortilli z suszonymi pomidorami
Lista alergenów dla tortilli z suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek kanapkowy z czosnkiem
Wartości odżywcze tortilli z suszonymi pomidorami
Czarnuszka zwana złotem faraonów to niepozorne nasionka niezwykle bogate w witaminy i składniki odżywcze. Od wielu lat stosowana jest jako wsparcie leczenia farmakologicznego astmy. Świetna jest też przy kaszlu i alergiach łagodząc jej objawy.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.