Przepis na tort świętego honoriusza krok po kroku
- Ciasto francuskie 275 g
- Masło 70 g
- Jajko 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 90 g
- Mascarpone 375 g 250 g + 125 g
- Śmietanka kremowa 36% 750 ml 500 ml + 250 ml
- Cukier puder 50 g
- Czekolada mleczna 100 g
W rondelku doprowadź do wrzenia 150 ml wody ze szczyptą soli i masłem. Do gotującej się wody przesiej mąkę pszenną, cały czas mieszając. Gdy powstanie jednolita kulka ciasta odstaw całość do ostygnięcia.
Gdy ciasto ostygnie, dodaj jajka i całość dokładnie zmiksuj. Połowę ciasta przełóż do rękawa cukierniczego.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyciśnij na nią 12 małych ptysi o średnicy 2-3 cm. Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez 25 minut i odstaw do ostygnięcia.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozłóż i odciśnij na nim dno tortownicy. Ostrożnie wytnij odciśnięty okrąg i przełóż do tortownicy.
Pozostałe wcześniej przygotowane ciasto ponownie podziel na pół i jedną część przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciśnij jeden okrąg na ciasto francuskie wzdłuż brzegów tortownicy. Drugi okrąg wyciśnij mniej więcej w połowie między krawędzią tortownicy a jej środkiem.
Piecz przez 35 minut w 180 st. C. Następnie zostaw do ostygnięcia na blacie.
Pozostałe ciasto ponownie wyciśnij w podobny sposób na świeżym papierze do pieczenia. Upiecz tak jak poprzednio (35 minut, 180 st. C.) i zostaw do ostygnięcia.
Krem śmietankowy: Do szklanej miski wlej 500 ml śmietanki, dodaj cukier puder i ubij, aż będzie sztywna. Ciągle miksując, dodawaj po łyżce mascarpone (250 g), aż masa się połączy.
Krem czekoladowy: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj do niej kilka łyżek śmietany i dokładnie wymieszaj.
Pozostałą śmietanę ubij na sztywno. Dodaj po łyżce mascarpone (125 g) i mieszaj, aż masa się połączy. Ciągle miksując, wlej rozpuszczoną wcześniej czekoladę i mieszaj, aż będzie miała jednolity kolor.
Przygotowane na samym początku ptysie przekrój na pół i wypełnij połową przygotowanego kremu śmietankowego.
Upieczone ciasto francuskie z ptysiowym posmaruj połową pozostałego kremu śmietankowego, a na nim rozsmaruj krem czekoladowy. Ułóż na nim okręgi z upieczonego w drugiej turze ciasta ptysiowego.
Wierzch ozdób kleksami kremu śmietankowego i czekoladowego. Na samej górze ułóż wypełnione kremem ptysie.
Przed podaniem schłodź chwilę tort.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Krem kokosowy
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Krem patissiere
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tynkowania tortu
-
Tort kokosowy
-
Tort cytrynowy
-
Babeczki z kremem
-
Tort z malinami
-
Krem do tortu

(liczba kalorii)
Tort świętego Honoriusza - cechy przepisu
Więcej o torcie świętego Honoriusza
Tort świętego Honoriusza to idealne połączenie kremu śmietankowego i czekoladowego z ciastem ptysiowym i francuskim. Ten dobry deser sprawdzi się idealnie na przyjęcia urodzinowe i jubileusze.
Ten tort zaliczany jest do jednych z najsłynniejszych tortów na świecie. Wywodzi się on z Francji, a jego początki datowane są na XIX wiek. Powstał on dokładnie w Paryżu, w cukierni Chiboust a jego nazwa pochodzi od patrona francuskich piekarzy i cukierników – św. Honoriusza. Ten sprawdzony przepis na tort świętego Honoriusza wymaga trochę pracy, ale efekt jest tego wart. Składniki znajdziesz w każdym sklepie spożywczym, więc przygotuj ten pyszny tort razem z nami.
Na początku przygotuj ciasto ptysiowe. W rondelku doprowadź do wrzenia 150 ml wody ze szczyptą soli i masłem. Do gotującej się wody przesiej mąkę pszenną, cały czas mieszając. Gdy powstanie jednolita kulka ciasta odstaw całość do ostygnięcia. Gdy ciasto ostygnie, dodaj jajka i całość dokładnie zmiksuj. Połowę ciasta przełóż do rękawa cukierniczego. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyciśnij na nią 12 małych ptysi o średnicy 2-3 cm. Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez 25 minut i odstaw do ostygnięcia. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozłóż i odciśnij na nim dno tortownicy. Ostrożnie wytnij odciśnięty okrąg i przełóż do tortownicy. Pozostałe wcześniej przygotowane ciasto ponownie podziel na pół i jedną część przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciśnij jeden okrąg na ciasto francuskie wzdłuż brzegów tortownicy. Drugi okrąg wyciśnij mniej więcej w połowie między krawędzią tortownicy a jej środkiem. Piecz przez 35 minut w 180 st. C. Następnie zostaw do ostygnięcia na blacie. Pozostałe ciasto ponownie wyciśnij w podobny sposób na świeżym papierze do pieczenia. Upiecz tak jak poprzednio (35 minut, 180 st. C.) i zostaw do ostygnięcia. Teraz pora na kremy. Na początku krem śmietankowy: Do szklanej miski wlej 500 ml śmietanki, dodaj cukier puder i ubij, aż będzie sztywna. Ciągle miksując, dodawaj po łyżce mascarpone (250 g), aż masa się połączy. Krem czekoladowy: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj do niej kilka łyżek śmietany i dokładnie wymieszaj. Pozostałą śmietanę ubij na sztywno. Dodaj po łyżce mascarpone (125 g) i mieszaj, aż masa się połączy. Ciągle miksując, wlej rozpuszczoną wcześniej czekoladę i mieszaj, aż będzie miała jednolity kolor. Przygotowane na samym początku ptysie przekrój na pół i wypełnij połową przygotowanego kremu śmietankowego. Upieczone ciasto francuskie z ptysiowym posmaruj połową pozostałego kremu śmietankowego, a na nim rozsmaruj krem czekoladowy. Ułóż na nim okręgi z upieczonego w drugiej turze ciasta ptysiowego. Wierzch ozdób kleksami kremu śmietankowego i czekoladowego. Na samej górze ułóż wypełnione kremem ptysie. Przed podaniem schłodź chwilę tort.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić tort świętego Honoriusza. To naprawdę świetny pomysł na deser.
Wartości odżywcze tortu świętego Honoriusza
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w torcie świętego honoriusza
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w torcie świętego Honoriusza
Lista alergenów dla tortu świętego Honoriusza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
- Czekolada mleczna
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko