Śmietanowiec

śmietanowiec

Śmietanowiec - jest to wyjątkowe ciasto na zimno, które przygotowuje się najczęściej na bazie kwaśnej śmietany. Wewnątrz znajduje się kolorowa galaretka pokrojona w dość grubą kostkę. Śmietanowiec cieszy się bardzo dużą popularnością szczególnie w czasie upalnych dni. Ponadto często gości on na wielkanocnych stołach, stanowiąc atrybut zbliżającej się wiosny. Istnieją liczne proste przepisy na śmietanowca, które występują w licznych kombinacjach. Ten smaczny placek na zimno często również stanowi ulubiony przysmak dzieci.

Śmietanowiec - proste przepisy na pyszne ciasto ze śmietany i galaretką

W sytuacji, gdy zastanawiamy się nad tym, jakie ciasto upiec na zbliżającą się okazję lub też, by mieć coś słodkiego do kawy, doskonale sprawdzi się śmietanowiec. Ten placek na zimno posiada wiele zalet. Warto zatem dowiedzieć się, jak zrobić go w kilka chwil, a także, jakie alternatywy istnieją, aby można urozmaicać jego smak.

Śmietanowiec - co to za ciasto?

Śmietanowiec jest to placek bez pieczenia, który wykonuje się głównie z kwaśnej śmietany wraz z galaretkami. Natomiast podstawę ciasta najczęściej stanowią biszkopty lub herbatniki. Smaczny placek wygląda niezwykle kolorowo oraz wiosennie. Możemy podawać je na wiele sposobów, jednak najczęściej kolorowe galaretki są po prostu zanurzone w niezbyt słodkiej piance wykonanej ze śmietany.

Śmietanowiec to najlepszy pomysł na placek nie tylko w upalne dni. Jest to propozycja słodkiego ciasta bez konieczności pieczenia. Dlatego jeżeli nie lubimy piec lub jesteśmy aktualnie w miejscu, w którym nie możemy skorzystać z piekarnika, to z pewnością śmietanowiec okaże się nie tylko bardzo dobry w smaku, ale również mało kłopotliwy.

Ile kalorii ma śmietanowiec?

Zazwyczaj przygotowując jakiś posiłek lub nawet ciasto, zastanawiamy się nad tym, czy dostarcza nam ono jakichś składników odżywczych, a także, ile dostarczy nam kalorii. Porcja 100 g śmietanowca z galaretkami w zależności od sposobu przyrządzenia będzie miała od 230 do 300 kcal. Wszystko oczywiście zależy od tego, jaką śmietanę wybierzemy, jak bardzo dosłodzimy śmietanowca i czy w ogóle dodamy cukier.

Oprócz tego wspomniana porcja śmietanowca zawiera w sobie jeszcze ok. 24 g tłuszczu, 20 g węglowodanów, a także 12 g białka. Natomiast pozostałe wartości odżywcze będą zależeć od tego, na jaki rodzaj pozostałych składników się zdecydujemy. Podstawowe i jednocześnie proste przepisy są na śmietanowiec z kwaśnej śmietany. Najbardziej kaloryczne przewidują zastosowanie śmietanki kremówki 30% lub 36%. Natomiast w wersji fit warto zastosować jogurt grecki lub jogurt naturalny, przez co często placek na zimno określany jest jako jogurtowiec.

Najlepszy przepis na śmietanowiec

Skoro już wiemy, czym jest śmietanowiec, warto dowiedzieć się w końcu, jak zrobić to ciasto. Warto zacząć od klasycznej wersji z kwaśnej śmietany z galaretkami. Dzięki temu będzie nam o wiele łatwiej eksperymentować, a także samodzielnie próbować różne wersje smakowe. W końcu przeglądając proste przepisy, zauważymy, że jest ich naprawdę bardzo dużo.

Do przygotowania śmietanowca z kwaśnej śmietany z galaretkami potrzebujemy:

  • 1kg kwaśnej śmietany 18%
  • 3 owocowe galaretki, najlepiej w różnych kolorach
  • 30 g żelatyny lub 2 przezroczyste galaretki
  • Biszkopty okrągłe lub podłużne

Opcjonalnie:

  • 4 czubate łyżki cukru pudru, jeśli będziemy woleć słodszą wersję

Najpierw przepis na ciasto śmietanowiec przewiduje, aby przygotować wszystkie kolorowe galaretki. Najlepszy efekt uzyskamy, jeżeli rozpuścimy każdą w nich w 300-350 ml gorącej wody. Należy mieć na uwadze, iż na opakowaniach z galaretkami znajdziemy informację, aby rozpuścić produkt w 500 ml gorącej wody. Jednak w mniejszej ilości wody galaretki nie tylko lepiej stężeją, ale również z łatwością będziemy mogli je pokroić w kostkę bez obaw, iż galaretka zacznie się rozpadać.

Po dokładnym rozmieszaniu galaretek, tak aby nie pozostały żadne grudki, a także po ich wystudzeniu, możemy przenieść je do lodówki na kilka godzin, aby dobrze zastygły. Dopiero po ich całkowitym stężeniu przygotowujemy śmietanę. Jak zrobić dalszą część ciasta na zimno? Całą śmietanę przelewamy do miski. Jeżeli chcemy wykorzystać żelatynę, to mieszamy ją z wodą w proporcji 1:2, po czym podgrzewamy na małym ogniu.

Bardzo ważne jest to, aby nie doprowadzić do zagotowania żelatyny, inaczej nie spowoduje stężenia śmietany. Sprawdzając proste przepisy na śmietanowca, widzimy, iż przed dodaniem żelatyny do śmietany musimy ją całkowicie przestudzić, inaczej doprowadzimy do jej zważenia. Najlepiej jest dodawać powoli po jednej łyżce ubitej śmietany do żelatyny, a następnie dokładnie całość zmiksować. Gdy nie chcemy skorzystać z żelatyny, na jej miejsce możemy dodać do śmietany 2 przestudzone galaretki, które również były rozpuszczone w takich samych proporcjach, jak kolorowe galaretki. Jeżeli chcemy, aby śmietana była słodsza, wtedy możemy dodać do niej cukier puder, jednak jest to opcjonalny dodatek.

Na sam koniec przepis na ciasto śmietanowiec przewiduje, aby wymieszać całą śmietanę w z wcześniej pokrojonymi kawałkami galaretki. Mieszamy całość delikatnie przy pomocy łyżki. Śmietanę z galaretkami przekładamy do formy wyłożonej formą aluminiową, na której układamy biszkopty. Następnie ponownie odkładamy ciasto do stężenia do lodówki.

Smaczny śmietanowiec na zimno w różnych wersjach

Jeśli już wiemy, jak wygląda smaczny przepis na ciasto śmietanowiec z kwaśnej śmietany, a także z galaretkami, to na pewno będzie nam łatwo modyfikować całą recepturę. Przede wszystkim kwaśną śmietanę możemy z powodzeniem zastąpić śmietaną kremówką 30% lub 36%. W wersji fit, zdecydowanie lepiej wyjdzie nam śmietanowiec na bazie jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego.

W takich okolicznościach jednak zaleca się dodanie połowy porcji jogurtu naturalnego lub greckiego oraz połowę porcji śmietany kremówki, tak aby w sumie uzyskać 1 kg masy śmietanowo-jogurtowej. Najlepszy przepis na ciasto śmietanowiec uda się również, jeżeli zamiast biszkoptów na spód wyłożymy biszkopt. Możemy go wcześniej samodzielnie upiec lub kupić gotowy w sklepie.

Jak zrobić bardzo dobry śmietanowiec?

Mając już bardzo dobry przepis na ciasto śmietanowiec, na pewno będziemy chcieli w różny sposób eksperymentować z jego różnymi wersjami. A takich możliwości jest naprawdę wiele, ponieważ ogranicza nas jedynie sama wyobraźnia, a także smaki, jakie preferujemy. Dlatego możemy z powodzeniem znaleźć proste przepisy na śmietanowca w różnych wersjach lub też bez problemu samodzielnie opracujemy swoją recepturę.

Najlepszy przepis na ciasto śmietanowiec może zawierać:

  • Różnokolorowe galaretki - proste przepisy na śmietanowca z galaretkami pokazują, iż możemy go przygotować z taką ilością galaretek, jaką tylko chcemy, a także w różnych kolorach. Pamiętajmy jednak koniecznie o tym, aby zachować właściwe proporcje z dodawaną śmietaną.
  • Wierzchnią warstwę z galaretkami - bardzo dobry przepis na ciasto śmietanowiec nie musi się ograniczać wyłącznie do galaretek wymieszanych w śmietanie. Możemy na wierzchu ciasta również wyłożyć warstwę galaretki. Jednak koniecznie pamiętajmy o tym, aby wcześniej stężała nasza spodnia warstwa, tak aby galaretka z wierzchu nie wsiąkła lub przeleciała do biszkoptów.
  • Owoce sezonowe - proste przepisy na najlepszy śmietanowiec bardzo często zawierają sezonowe owoce. Najlepiej oczywiście sprawdzą się wiosenno-letnie owoce takie jak truskawki, maliny, czy też borówki amerykańskie. Możemy jednak dodawać praktycznie każdy owoc, który przyjdzie nam do głowy, a jednocześnie nie sprawi problemu podczas tężenia śmietany oraz galaretek. Takie owoce możemy dodawać zarówno do środka, jak i również na wierzch ciasta.
  • Kolorowe posypki - bardzo dobry i jednocześnie elegancki śmietanowiec nam wyjdzie, jeżeli do dekoracji ciasta wykorzystamy kolorowe posypki. Oczywiście najczęściej takie posypki kojarzą nam się ze świątecznymi ciasteczkami, jednak również mogą okazać się doskonałą dekoracją w przypadku śmietanowca.
  • Wiórki czekoladowe - czasem naprawdę niewiele potrzeba, aby proste przepisy prezentowały się również niezwykle elegancko. Takim przykładem jest śmietanowiec na zimno, którego wierzch możemy posypać startą czekoladą. Smaczny śmietanowiec będzie prezentować się jeszcze lepiej, jeżeli śmietanę wylejemy na ciemny biszkopt.

Jak ciekawie podawać smaczny placek z kwaśnej śmietany?

Wydawać by się mogło, iż skoro wiemy, jak zrobić smaczny śmietanowiec, to najlepszym pomysłem będzie przygotowanie go w tortownicy. Okazuje się, że forma do pieczenia ciasta to nie jest jedyny pomysł na to, jak możemy serwować najlepszy placek. Pomysłów na jego oryginalne podanie możemy znaleźć naprawdę wiele. Tutaj na pewno nie zabraknie inspiracji, które możemy podpatrzeć na różnych imprezach okolicznościowych.

Bardzo dobry pomysł na estetyczne podanie śmietanowca jest przełożenie go do mniejszych szklanych naczyń. Najbardziej tradycyjną formą są oczywiście salaterki. Jeżeli jednak naprawdę będzie nam zależeć na tym, aby ciasto było podane ze smakiem, warto przełożyć śmietanę wymieszaną z galaretkami do dekoracyjnych szklanych słoiczków. W ten sposób od razu przygotujemy wyjątkowo kolorowe deserki, które uświetnią każdą rodzinną uroczystość.

Takie deserki w szklanych słoikach lub ozdobnych szklankach, z powodzeniem możemy przyozdobić jeszcze dodatkowo bitą śmietaną, owocami oraz listkami świeżej mięty. Mając w głowie plan, jak mają dokładnie wyglądać tego typu śmietanowe deserki, łatwiej będzie nam zaplanować jak zrobić całą dekorację. Możemy wykonać je wyłącznie z jednokolorowej galaretki, tak aby w każdym szklanym pojemniku znajdował się inny kolor. Następnie takie deserki możemy ułożyć kolorystycznie, tworząc swego rodzaju tęczę.

Jak zrobić śmietanowiec - podsumowanie

Śmietanowiec jest nie tylko smaczny, ale również bardzo dobry jako ciasto na zimno na różne okazje. Nie zapominajmy o tym, iż galaretka stanowi jeden z największych przysmaków małych dzieci. Dlatego to lekkie ciasto na pewno stanie się jednym z najbardziej ulubionych deserów tych najmłodszych łasuchów. Nie mówiąc już o tym, iż taki śmietanowiec z powodzeniem będziemy mogli przygotować z naszymi dziećmi.

Ponadto bardzo dużą zaletą tego ciasta jest łatwa dostępność wszystkich składników. Wbrew pozorom placek na zimno przygotowuje się bardzo szybko. Jedynie pozostaje czas oczekiwania, aż wszystkie galaretki, a następnie śmietana z galaretkami stężeją. Dlatego jeżeli mamy w planach przygotowanie takiego ciasta, zawsze warto zrobić je dzień wcześniej, wtedy będziemy mieli pewność, iż wszystkie składniki dobrze zastygną, a śmietanowiec będzie się kroić z łatwością.

Śmietanowiec jako smaczny placek na zimno. Zobacz, jak wygląda przepis na ciasto śmietanowiec, a także, jak zrobić krok po kroku cały placek z kwaśnej śmietany.

Śmietanowiec - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto