Krem truskawkowy do tortu

Opublikowano: 07.12.2021 r., 11:36 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
krem truskawkowy do tortu
Krem truskawkowy do tortu
Poznaj przepis na idealnie kremowy, słodki i puszysty krem z dodatkiem świeżych owoców do Twojego tortu. Wypróbuj i przekonaj się sam.
Przygotowanie 15 min
280 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mascarpone 1 opakowanie (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 opakowanie (200 g)
  • Cukier puder 3 łyżki (30 g)
  • Truskawki 2 garści (120 g)
  • Żelatyna 2 paski (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, okrągła forma do pieczenia, czajnik, miska

Przepis na krem truskawkowy do tortu krok po kroku

Przygotuj żelatynę w gorącej wodzie, według instrukcji na opakowaniu.

Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj na gładki mus.

Połącz żelatynę z musem i wymieszaj.

Serek mascarpone i śmietanę zmiksuj, dodając cukier puder.

Połącz kremową masę z musem truskawkowym.

Jak oceniasz przepis na krem truskawkowy do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat kremu truskawkowego do tortu

Jesteś w trakcie przygotowywania tortu na przyjęcie urodzinowe, ale nie masz pomysłu na krem? Idealnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem truskawkowy do tortu, który wykonasz w trakcie pieczenia się biszkoptu do Twojego tortu.

To jest szybki i prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną. Będziesz potrzebować serek mascarpone, słodkiej śmietanki, żelatyny, cukru pudru i owoców.

W moim przypadku będą to świeże truskawki, które możesz śmiało zastąpić mrożonymi.

Pamiętaj tylko o prawidłowym rozmrażaniu, to bardzo ważne.

Dodatek cukru pudru sprawi, że masa będzie delikatnie lśniąca. Żelatyna może być w proszku lub w paskach, odbierz odpowiednio proporcje według wskazówek na opakowaniu.

Jeśli już mamy wszystkie składniki możemy przygotowywać nasz pyszny krem.

W pierwszej kolejności przygotuj żelatynę z gorącą wodą, truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj na mus.

Połącz żelatynę i zmiksowane owoce, zostaw na chwilę. W tym czasie resztę składników

przełóż do miski i zmiksuj na gładki krem, dodaj mus owocowy i delikatnie wymieszaj. Po kilku sekundach masz pyszny krem do tortu z mascarpone.

Wiesz jak zrobić krem truskawkowy do tortu, ale brakuje Ci przepisu na potrzebne biszkopty?

Koniecznie zobacz inne moje przepisy, znajdziesz tam propozycję na nie jeden tort.

Będzie to dobry pomysł na tort, ale nie tylko, krem świetnie sprawdzi się do innych słodkich dań czy deserów.

Krem będzie, także dobry z naleśnikami i owocami lub domowymi goframi.

Większość z nas wie, że krem mascarpone jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.

Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.

Ponadto nikt nie je tortów codziennie, a liczy się przede wszystkim rozsądne podejście.

Zatem smacznego!

Alergeny w kremie truskawkowy do tortu

Lista alergenów dla kremu truskawkowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze kremu truskawkowego do tortu

na 100g gotowej potrawy

Możesz użyć świeżych lub mrożonych owoców, pamiętaj o odpowiednim odmrażaniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
280.82
280.82
Białko (g)
3.65
3.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
9.36
9.36
Węglowodany przyswajalne (g)
8.93
8.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.43
0.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
25.07
25.07
Tłuszcze nasycone (g)
25.02
25.02
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
15.62
15.62
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu truskawkowego do tortu 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu truskawkowego do tortu

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
200 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Truskawki
120 g
2 garści
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 120 g
Żelatyna
10 g
2 paski
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Koszt składników
24.00