Krem do tortu

Przepisy na kremy do tortów
Krem do tortu

Krem do tortu jest jednym z jego najważniejszych składników. Nawet gdy ma się naprawdę mało czasu na jego przyrządzenie, istnieją proste przepisy na masę, którą w dosłownie kilka minut zrobić można za pomocą miksera. Czekoladowy, śmietankowy czy malinowy to tylko kilka ze smaków kremu, którym można udekorować tort bądź go nimi wypełnić od środka. Do kremu pasują niemal wszystkie rodzaje czekolady, bakalie oraz świeże owoce.

Krem do tortu – pomysły i przepisy na wyśmienite masy do tortów

Krem do tortu jest jednym z najbardziej istotnych elementów każdego tego typu wypieku. Nie istnieje wyłącznie jeden doskonały przepis na krem do tortów. Kremy mogą być bowiem zarówno cięższe, jak i bardzo lekkie. Jak zrobić pyszny i prosty krem czekoladowy, śmietankowy albo owocowy? Który krem do ciast jest najlepszy? Sprawdź, jak wyglądać powinna masa na tort i poznaj kilka sposobów na nietuzinkowe kremy do domowych wypieków.

Przepis na prosty i pyszny krem do tortu – jak go zrobić?

Kilka ciekawostek o tortach, które warto znać

Zanim przejdziemy do przepisów na konkretne kremy do tortów, warto poznać ciekawostki związane z samymi wypiekami. Część z nich jest naprawdę zaskakująca!

  1. Stworzenie tortu czekoladowego w formie, jaką znamy dziś, przypisuje się Włochom. Słowo „tort” pochodzi zresztą od włoskiego wyrażenia torta, które oznacza ciasto.
  2. Metoda przekładania ciasta czekoladowym kremem narodziła się w XVI wieku. Rok później wymyślono specjalne obręcze, dzięki którym w prostszy sposób można wypiekać dziś okrągłe torty.
  3. Pierwsze torty nie przypominały tych, które znamy ze stołów weselnych. Piekło się je z ciasta chlebowego wraz z bakaliami, miodem oraz świeżymi (lub suszonymi) owocami.
  4. Cukiernia Sowa, której właściciele cały czas mocno propagują rzemiosło cukiernicze, w 2003 ustanowiła Rekord Guinnessa w kategorii Największy tort piętrowy na świecie w stylu weselnym. Tort miał 24 piętra i 7 metrów wysokości, a jego waga osiągnęła 3842 kilogramy.
  5. Tort księcia Karola i księżnej Diany z ich ślubu w 1981 roku kosztował ponad 40 tysięcy dolarów. Co ciekawe, na aukcjach internetowych pojedyncze kawałki tego tortu, które udało się wynieść gościom z uroczystości, do dziś sprzedają się za… kilka tysięcy złotych.
  6. Jednym z najbardziej popularnych na świecie jest tort Sachera, opracowany przez Franza Sachera w Wiedniu. To przepyszny tort czekoladowy, który przekładany jest marmoladą z moreli, a z zewnątrz oblany czekoladową polewą.

W jaki sposób zrobić delikatny krem do tortu?

Lekkie kremy do tortów są naprawdę świetnym uzupełnieniem większości tego typu wypieków. Warto przygotować właśnie taki na bazie śmietany 30%, ponieważ to jeden z najprostszych sposobów na uzyskanie przepysznej masy do wypieku. Poza tym z taką śmietanką krem tortowy nie będzie ciężki, jak bywa w przypadku kremów przyrządzanych z bitej śmietany. Wystarczy śmietanę 30% połączyć z wrzątkiem i dowolną galaretką, aby masa tortowa była puszysta niczym pianka. W przypadku, gdy potrzebować będziesz większej ilości kremu do ciast, zwiększyć zawsze można proporcje, odpowiednio przemnażając składniki. Warto pamiętać też o tym, że dobre ciasto w postaci tortu zwykle ma kilka pięter. Doskonałym pomysłem będzie wykonanie lekkich kremów, które nieco będą różnić się od siebie, osobno do każdego piętra wypieku. Możesz bazować na tych samych składnikach, jednak zmienić kolor kremu, wybierając np. inną galaretkę.

O czym należy pamiętać, przyrządzając lekki krem do tortu? Przede wszystkim powinno się ubić śmietanę mikserem na sztywno. Galaretkę należy z kolei dokładnie wymieszać z wrzątkiem w osobnym naczyniu. Trzeba ją później wystudzić, aż zrobi się letnia. Później wystarczy dodać galaretkę do śmietany ubitej z pomocą miksera. Całość należy ostrożnie i powoli wymieszać ze sobą, uzyskując smaczny i słodki krem tortowy. Warto zapamiętać, że przy zbyt dużej temperaturze galaretki śmietana może się rozwodnić. Wówczas trzeba przerwać mieszanie i wstawić naczynie z kremem do lodówki przynajmniej na 10 minut. Później należy spróbować ponownie ubić masę. Jeśli się nie uda, czynność należy powtórzyć.

Najlepszy śmietankowy krem do tortu. Takiego jeszcze nie próbowałeś!

Krem śmietankowy jest jednym z najpopularniejszych kremów do tortów. Znany jest on chyba na całym świecie, choć w wielu państwach wyrabiany jest on na rozmaite sposoby. Śmietankowy krem to klasyka wśród mas tortowych. Można zestawić go zarówno z domową konfiturą, jak i z orzechami czy czekoladą. Oczywiście jest też możliwość przygotowania kremu śmietankowego z samej zwykłej śmietany, jednak w tym przypadku krem nie będzie aż tak puszysty. Zdecydowanie lepiej więc połączyć ją z serkiem mascarpone, który nada kremowi odpowiedniej konsystencji i smaku.

Schłodzoną śmietankę 36% połączyć trzeba z serkiem mascarpone, najlepiej w identycznych proporcjach. Na początek dodaj jednak ok. 2 łyżeczki cukru pudru do śmietany, aby krem stał się słodszy. Ubij śmietanę na sztywno, po czym dodawaj po łyżce mascarpone do masy. Teraz wystarczy połączyć ze sobą mascarpone i śmietanę. Pod koniec mieszania dodać można również szczyptę cukru pudru, żeby podbić smak śmietankowego kremu.

Owocowy czy czekoladowy? Sprawdź pyszne przepisy na krem do tortu

Kokosowy krem do tortu – idealny dla wegan!

Krem kokosowy będzie świetną alternatywą dla tradycyjnych kremów czekoladowych bądź owocowych. Do jego przygotowania wystarczy tak naprawdę kilka składników – mleczko i wiórki kokosowe oraz syrop z agawy. Co zrobić, aby uzyskać doskonały kokosowy krem do tortu? Schłodź mleczko kokosowe tak, aby stała i płynna warstwa się od siebie oddzieliły – do przyrządzenia kremu potrzebować będziesz jedynie tej stałej warstwy. Należy następnie ubić mleczko na sztywno, po czym dodać do niego syrop z agawy i zmieszać całość ze sobą. Dopiero pod koniec mieszania połączyć można masę z wiórkami kokosowymi. Jest to przepis, który z pewnością zaskoczy wszystkich konsumujących tort z taką właśnie masą w środku.

Krem kokosowy to doskonała propozycja dla wszystkich wegan. Jest on bardzo smaczny w połączeniu z biszkoptem i przede wszystkim prosty do przygotowania. Wystarczy ok. 20 minut, aby go przyrządzić. Fani kokosowych przepisów będą tym kremem wręcz zachwyceni! Krem świetnie sprawdzi się nie tylko jako uzupełnienie tortu, ale i większości słodkich wypieków – w tym placków, naleśników czy nawet racuchów. Krem jest wegański, a więc nie znajdziesz w nim nabiału, co ucieszyć powinno zwłaszcza tych, którzy unikają jedzenia produktów odzwierzęcych. Warto pamiętać o tym, aby do kremu kupować mleczko kokosowe przynajmniej 75% – te o mniejszej zawartości tłuszczu może być bowiem trudniej ubić. Chcesz podkręcić smak kremu? Dodaj do całości kakao, aby masa smakowała jeszcze ciekawiej!

Krem czekoladowy z mascarpone do tortu, krok po kroku

Krem czekoladowy jest jednym z najpopularniejszych, jakie przyrządza się do tortów urodzinowych, imieninowych czy weselnych. Czekoladowy smak wspaniale podbija każdy deser, tym bardziej piętrowy tort. Co najlepsze, do przygotowania czekoladowego kremu wcale nie potrzeba wielu składników. Wystarczy kupić czekoladę deserową, mascarpone, kremową śmietankę 36% oraz cukier puder. Krem przyprawić można do smaku cukrem waniliowym. Zacznijmy jednak od początku. Najpierw ubij śmietanę na puszystą masę. Dodaj do niej cukier waniliowy. W osobnym garnuszku roztop czekoladę i wystudź ją. Następnie w miseczce ubij mascarpone z cukrem pudrem i łyżeczką (lub chochelką) dodawaj do masy rozpuszczoną czekoladę. Następnie dodaj do całości pianę z bitej śmietany, wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i przesmaruj kremem biszkopt tortu.

Krem do tortu o smaku czekolady może stanowić masę do ciasta, ale też zupełnie odrębny deser. Jego gęsta i kremowa konsystencja z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekoladowych łakoci. Warto dodać, że krem jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Poza tym przepis na czekoladową masę nie jest też zbyt czasochłonny – krem zrobisz w zaledwie ok. 20 minut. Z jaką czekoladą najlepiej przygotować krem do tortu? Otóż z deserową, jednak gorzka również świetnie sprawdzi się w tym przepisie. Odważniejsi przyrządzić mogą masę do ciasta nawet przy użyciu czekolady mlecznej albo białej – oczywiście pod warunkiem, że tort ma być finalnie bardzo słodki.

Owocowy krem cytrynowy, czyli orzeźwiająca masa do tortu

Krem cytrynowy przygotujesz w zaledwie 20 minut. To bardzo łatwy przepis, z którym doskonale powinni poradzić sobie nawet najwięksi amatorzy w kuchni. Cytrynowa masa świetnie komponuje się z miękkim biszkoptem tortu, dlatego warto wykorzystać ten fakt i zdecydować się na zrobienie tak pysznego kremu. Najlepszy pomysłem będzie podanie ciasta z kremem cytrynowym wiosną albo latem, ponieważ krem ten jest niezwykle orzeźwiający. Do jego przyrządzenia wystarczy przyszykować masło, jajko, cytryny i cukier puder oraz cukier waniliowy. Cytryny należy najpierw porządnie umyć, osuszyć i pokroić na pół, a następnie wycisnąć z nich sok do salaterki. Następnie trzeba zetrzeć skórki z cytryny i wrzucić je do osobnej miseczki. Do garnuszka wlej sok z cytryny oraz dorzuć do niego startą skórkę cytrynową. Dodaj wodę, a następnie duś całość przez moment. Wbij jajka do garnka i wymieszaj całość trzepaczką. Dodaj też oba cukry – zwykły i waniliowy. Pokrój masło na kawałeczki, dodaj do cytryny i wymieszaj. Gotuj przez ok. 20 minut. Finalnie krem cytrynowy powinien przypominać konsystencją budyń.

Krem cytrynowy ma niesamowity smak i aromat. Można dodać go nie tylko do tortu, ale też do różnego rodzaju wypieków domowych (np. ciast, tart, naleśników czy gofrów). Można również udekorować nim świeżo wypieczone bułeczki albo uczynić krem zupełnie osobnym deserem. Aksamitny, gęsty i mocno cytrusowy krem na pewno zaskoczy i posmakuje wszystkim, którzy będą go próbować. Chcesz zaskoczyć swoich gości nietypową masą w torcie? Chcesz podać im ciasto, jakiego jeszcze nigdy nie jedli? Spróbuj właśnie tego przepisu, aby wprawić w osłupienie nawet najbardziej wybrednych fanów słodkich wypieków!

Krem do tortu - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto