Krem do tortu
-
Krem śmietankowy do tortu
Pyszny krem śmietankowy do tortu to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
30 + 15 min łatwy 1 1870 kcal -
Krem czekoladowy do tortu
Krem czekoladowy do tortu to świetna opcja na naprawdę pyszny dodatek, który odczaruje nawet najnudniejsze ciasto. Ma wspaniały, bardzo intensywny …
5 + 5 min łatwy 1 2233 kcal -
Krem kokosowy
Krem kokosowy z wiórkami kokosowymi sprawdzi się doskonale jako dodatek do wielu deserów i słodkich przekąsek. Idealnie nadawać będzie się …
20 min łatwy 5 497 kcal
Krem do tortu - przepisy
-
Krem patissiere
Krem patissiere, czyli francuski krem cukierniczy, do tortów i innych ciast, który znany i popularny jest już na całym świecie. …
30 min średni 1 -
Krem cytrynowy
Krem cytrynowy jest znany na całym świecie ze względu na swój wspaniały smak i wyjątkowy aromat. Choć robi się go …
20 + 25 min łatwy 4 535 kcal -
Krem snickers
Krem snickers to domowa wersja popularnego niegdyś smarowidła do kanapek, które zdobyło ogromną popularność. Niestety jego produkcja i sprzedaż została …
20 min łatwy 10 249 kcal -
Krem czekoladowy z mascarpone
Krem czekoladowy z mascarpone to świetny pomysł na pyszny i łatwy deser. Ten krem można jeść jako główny posiłek lub …
20 + 5 min łatwy 4 623 kcal -
Krem oreo do tortu
Jeżeli jesteś fanem ciasteczek oreo, ten przepis na krem oreo do tortu z serkiem mascarpone będzie świetnym rozwiązaniem. Idealna masa …
10 min łatwy 1 3267 kcal -
Masa orzechowa
Masa orzechowa na bazie orzechów laskowych to doskonały pomysł na dodatek do ciasta lub do tortu. Krem orzechowy świetnie sprawdzi …
15 min łatwy 1 2348 kcal
-
Krem kinder bueno do tortu
Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem kinder …
30 + 10 min łatwy 2 2307 kcal -
Krem budyniowy do tortu
Krem budyniowy do tortu to bardzo dobry sposób na łatwy i szybki krem. Prosty przepis nie wymaga wiele czasu na …
15 + 20 min łatwy 2 1748 kcal -
Krem pistacjowy do tortu
Jesteś w trakcie przygotowywania tortu na przyjęcie urodzinowe, ale nie masz pomysłu na krem? Idealnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci …
15 min łatwy 2 977 kcal -
Krem budyniowy z żółtkami
Krem budyniowy z żółtkami to bardzo dobry pomysł na łatwy krem do tortu i ciast biszkoptowych. Domowy krem budyniowy jest …
5 + 10 min łatwy 1 3041 kcal -
Masa chałwowa
Spróbuj najlepszego, sprawdzonego przepisu na masę chałwową do tortów lub do ciast. Bardzo pyszna, domowa, szybka i masa chałwowa jest …
5 min łatwy 1 3018 kcal
-
Krem jagodowy do tortu
Pyszny krem jagodowy do tortu ze świeżych jagód to dobry sposób na prostą i najlepszą masę owocową. Świetny dla dzieci, …
10 min łatwy 1 2097 kcal -
Krem do tortu
Krem do tortu to doskonała propozycja na pyszny krem tortowy. Idealny czekoladowy krem jest najlepszy do przełożenia biszkoptu białego i …
20 + 5 min łatwy 2 2800 kcal -
Krem do tortu z mascarpone
Jesteś w trakcie przygotowywania tortu na przyjęcie urodzinowe, ale nie masz pomysłu na krem? Idealnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci …
15 min łatwy 5 370 kcal -
Bita śmietana z mascarpone
Bita śmietana z mascarpone to smaczny i szybki krem. Możecie go wykorzystać do ciast, tortów lub babeczek. Ten prosty przepis …
15 min łatwy 1 1597 kcal -
Krem truskawkowy do tortu
Jesteś w trakcie przygotowywania tortu na przyjęcie urodzinowe, ale nie masz pomysłu na krem? Idealnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci …
15 min łatwy 5 280 kcal -
Krem malinowy do tortu
Pyszny krem malinowy do tortu to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
45 + 30 min łatwy 1 4068 kcal
-
Masa czekoladowa do tortu
Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na masę czekoladową …
90 + 20 min łatwy 2 -
Krem do tynkowania tortu
Pyszny krem do tynkowania tortu to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
45 + 30 min łatwy 1 2863 kcal -
Krem maślany do tortu
Jeżeli chciałbyś zrobić sam w domu tort i nie wiesz, jaka masa jest najlepsza, koniecznie sprawdź ten przepis na krem …
10 min łatwy 1 2056 kcal -
Krem kawowy do tortu
Jesteś w trakcie przygotowywania tortu na przyjęcie urodzinowe, ale nie masz pomysłu na krem? Idealnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci …
20 min łatwy 1 1290 kcal -
Krem do tortu z galaretki
Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem do …
30 + 10 min łatwy 2 962 kcal
-
Tort malinowy
Ważna uroczystość zbliża się wielkimi krokami? Zaskocz wszystkich gości własnoręcznie przygotowanym tortem, który będzie niezwykle zjawiskowy i pyszny. Tort malinowy …
30 + 30 min łatwy 10 225 kcal -
Tort czekoladowy z malinami
Pyszny tort czekoladowy z malinami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
120 + 60 min łatwy 15 497 kcal -
Tort z malinami
Tort z malinami świetnie sprawdzi się na urodziny lub inną rodzinną uroczystość. Jest to najlepszy tort z kremem kokosowym, jaki …
60 + 30 min średni 16 451 kcal -
Tort z naleśników
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
25 + 30 min łatwy 12 277 kcal -
Tort bezowy z mascarpone i bitą śmietaną
Tort bezowy z mascarpone i bitą śmietaną to rewelacyjny pomysł na pyszny deser lub ciasto okolicznościowe. Jest nie tylko smaczny, …
40 + 120 min średni 0 -
Tort dla dziesięciolatki
Tort dla dziesięciolatki to najlepszy pomysł na ciasto z owocami dla dzieci. Pyszny urodzinowy tort śmietankowy jest bardzo kolorowy, nie …
30 + 50 min łatwy 10 797 kcal
-
Tort minecraftowy
Tort minecraftowy to doskonały pomysł na pyszny i ciekawy wypiek dla dzieci. Ozdobiony masą marcepanową, by przypominał postacie ze słynnej …
45 + 50 min łatwy 10 488 kcal -
Tort śmietankowy
Tort śmietankowy jest wspaniałą opcją na słodki deser, który jest delikatny, prosty i niezwykle słodki. W takiej wersji sprawdzi się …
20 + 50 min łatwy 10 386 kcal -
Krem z białej czekolady
Krem z białej czekolady to doskonały pomysł na przełożenie do ciasta lub do tortu. Pyszne i szybkie w przygotowaniu krem …
30 min łatwy 1 -
Ciasto czekoladowe z kremem
Ciasto czekoladowe z kremem to sprawdzony przepis na słodki deser, świetnie sprawdzający się podczas rodzinnych spotkań. Krem do ciasta na …
15 + 50 min łatwy 10 811 kcal -
Tort kokosowy
Pyszny tort kokosowy z serkiem mascarpone to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
90 + 40 min łatwy 12 516 kcal -
Tort cytrynowy
Pyszny tort cytrynowy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako …
90 + 40 min łatwy 12 383 kcal -
Babeczki z kremem
Babeczki z kremem to pyszny pomysł na deser dla dzieci i dla dorosłych do kawy. Są niezwykle smaczne, wyglądają pięknie, …
30 + 25 min łatwy 12 356 kcal -
Tort wegański
Prezentujemy Państwu przepis na wegański tort. Przygotowany jest z samych roślinnych składników, więc jest bez jajek, mleka czy miodu. Będzie …
30 + 60 min łatwy 10 424 kcal -
Tort bezowy z truskawkami
Tort bezowy z truskawkami to pyszny, warstwowy tort, który możesz przyrządzić na wiele okazji. Świetnie sprawdzi się na urodziny i …
60 + 140 min średni 12 423 kcal -
Tort z bitej śmietany i mascarpone
Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na tort z …
40 + 35 min łatwy 15 293 kcal -
Brzdąc ciasto
Brzdąc ciasto to pyszne i szybkie ciasto popularne szczególnie w Wielkopolsce. Na jego smak składa się nasączany biszkopt z kremem …
60 + 45 min łatwy 12 -
Tort wielkanocny
Tort wielkanocny to pyszne i efektowne rozwiązanie na ciasto na święta. Ten pyszny biszkoptowy wypiek z dodatkiem kremu na bazie …
180 + 40 min średni 12 -
Ciasto biała dama
Ciasto Biała Dama to nic innego jak pyszny, nasączony biszkopt przykryty śmietankowym, słodkim kremem z dodatkiem brzoskwiń. To prawdziwe „niebo …
120 + 50 min średni 12 539 kcal -
Tort czekoladowo truskawkowy
Tort czekoladowo truskawkowy to wspaniała opcja na naprawdę prosty, ale bardzo elegancki domowy wypiek, który zachwyca czekoladową słodyczą i lekko …
20 + 40 min łatwy 10 430 kcal -
Tort z nutellą
Tort z nutellą jest doskonałym wyborem zwłaszcza dla dzieci. Jest smaczny i niezwykle słodki. Idealnie komponuje się zwłaszcza z odrobiną …
25 + 40 min łatwy 10 525 kcal -
Krem budyniowy do ciasta
Krem budyniowy do ciasta to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do ciasta. Smaczny krem przygotować można w wersji czekoladowej …
10 + 10 min łatwy 2 1942 kcal -
Tort jagodowy
Torty to obecnie najchętniej wykonywane okolicznościowe wypieki. Najczęściej wykonywane są na urodziny, imieniny, rocznice, śluby i inne okazje. Ich historia …
60 + 30 min łatwy 12 -
Tort orzechowo czekoladowy
Tort orzechowy czekoladowy jest niezwykle pyszną opcją dla wszystkich miłośników czekolady. Ciasto jest proste, a przy tym sprawdza się na …
30 + 45 min łatwy 10 882 kcal -
Wegański krem do tortu
Wegański krem do tortu to świetny i bardzo łatwy dodatek, dzięki któremu każde wege ciasto będzie niezwykle smaczne i proste. …
20 min łatwy 1 1751 kcal -
Tort bez pieczenia z mascarpone
Tort bez pieczenia z mascarpone będzie doskonałą opcją dla wszystkich osób, które szukają niezwykle prostej opcji na imprezę. Całość jest …
20 min łatwy 10 652 kcal -
Rolada Tiramisu
Rolada Tiramisu to wspaniały smak włoskiego deseru zamknięty w formie rolady. Delikatnie kawowy biszkopt przełożony kremem z mascarpone i likieru …
120 + 8 min łatwy 12 187 kcal -
Tort makowy z masą kawową
Tort makowy z masą kawową to przepis doskonały dla wszystkich miłośników słodkości w ciekawym stylu. Ten tort jest słodki, piękny, …
20 + 40 min łatwy 10 -
Masa grysikowa do miodownika
Masa grysikowa do miodownika jest wspaniałym dodatkiem, który można przygotować szybko. Choć najlepiej smakuje z miodownikiem, to sprawdzi się też …
20 + 20 min łatwy 1 1806 kcal -
Marroni
Marroni to nie tylko nazwa kasztanów jadalnych, ale również potrawy przyrządzanej na ich bazie. Krem z kasztanów jest idealnym wyborem …
45 + 45 min łatwy 6 153 kcal
Krem do tortu - co to jest?
Krem do tortu jest jednym z jego najważniejszych składników. Nawet gdy ma się naprawdę mało czasu na jego przyrządzenie, istnieją proste przepisy na masę, którą w dosłownie kilka minut zrobić można za pomocą miksera. Czekoladowy, śmietankowy czy malinowy to tylko kilka ze smaków kremu, którym można udekorować tort bądź go nimi wypełnić od środka. Do kremu pasują niemal wszystkie rodzaje czekolady, bakalie oraz świeże owoce.
Krem do tortu – pomysły i przepisy na wyśmienite masy do tortów
Krem do tortu jest jednym z najbardziej istotnych elementów każdego tego typu wypieku. Nie istnieje wyłącznie jeden doskonały przepis na krem do tortów. Kremy mogą być bowiem zarówno cięższe, jak i bardzo lekkie. Jak zrobić pyszny i prosty krem czekoladowy, śmietankowy albo owocowy? Który krem do ciast jest najlepszy? Sprawdź, jak wyglądać powinna masa na tort i poznaj kilka sposobów na nietuzinkowe kremy do domowych wypieków.
Przepis na prosty i pyszny krem do tortu – jak go zrobić?
Kilka ciekawostek o tortach, które warto znać
Zanim przejdziemy do przepisów na konkretne kremy do tortów, warto poznać ciekawostki związane z samymi wypiekami. Część z nich jest naprawdę zaskakująca!
- Stworzenie tortu czekoladowego w formie, jaką znamy dziś, przypisuje się Włochom. Słowo „tort” pochodzi zresztą od włoskiego wyrażenia torta, które oznacza ciasto.
- Metoda przekładania ciasta czekoladowym kremem narodziła się w XVI wieku. Rok później wymyślono specjalne obręcze, dzięki którym w prostszy sposób można wypiekać dziś okrągłe torty.
- Pierwsze torty nie przypominały tych, które znamy ze stołów weselnych. Piekło się je z ciasta chlebowego wraz z bakaliami, miodem oraz świeżymi (lub suszonymi) owocami.
- Cukiernia Sowa, której właściciele cały czas mocno propagują rzemiosło cukiernicze, w 2003 ustanowiła Rekord Guinnessa w kategorii Największy tort piętrowy na świecie w stylu weselnym. Tort miał 24 piętra i 7 metrów wysokości, a jego waga osiągnęła 3842 kilogramy.
- Tort księcia Karola i księżnej Diany z ich ślubu w 1981 roku kosztował ponad 40 tysięcy dolarów. Co ciekawe, na aukcjach internetowych pojedyncze kawałki tego tortu, które udało się wynieść gościom z uroczystości, do dziś sprzedają się za… kilka tysięcy złotych.
- Jednym z najbardziej popularnych na świecie jest tort Sachera, opracowany przez Franza Sachera w Wiedniu. To przepyszny tort czekoladowy, który przekładany jest marmoladą z moreli, a z zewnątrz oblany czekoladową polewą.
W jaki sposób zrobić delikatny krem do tortu?
Lekkie kremy do tortów są naprawdę świetnym uzupełnieniem większości tego typu wypieków. Warto przygotować właśnie taki na bazie śmietany 30%, ponieważ to jeden z najprostszych sposobów na uzyskanie przepysznej masy do wypieku. Poza tym z taką śmietanką krem tortowy nie będzie ciężki, jak bywa w przypadku kremów przyrządzanych z bitej śmietany. Wystarczy śmietanę 30% połączyć z wrzątkiem i dowolną galaretką, aby masa tortowa była puszysta niczym pianka. W przypadku, gdy potrzebować będziesz większej ilości kremu do ciast, zwiększyć zawsze można proporcje, odpowiednio przemnażając składniki. Warto pamiętać też o tym, że dobre ciasto w postaci tortu zwykle ma kilka pięter. Doskonałym pomysłem będzie wykonanie lekkich kremów, które nieco będą różnić się od siebie, osobno do każdego piętra wypieku. Możesz bazować na tych samych składnikach, jednak zmienić kolor kremu, wybierając np. inną galaretkę.
O czym należy pamiętać, przyrządzając lekki krem do tortu? Przede wszystkim powinno się ubić śmietanę mikserem na sztywno. Galaretkę należy z kolei dokładnie wymieszać z wrzątkiem w osobnym naczyniu. Trzeba ją później wystudzić, aż zrobi się letnia. Później wystarczy dodać galaretkę do śmietany ubitej z pomocą miksera. Całość należy ostrożnie i powoli wymieszać ze sobą, uzyskując smaczny i słodki krem tortowy. Warto zapamiętać, że przy zbyt dużej temperaturze galaretki śmietana może się rozwodnić. Wówczas trzeba przerwać mieszanie i wstawić naczynie z kremem do lodówki przynajmniej na 10 minut. Później należy spróbować ponownie ubić masę. Jeśli się nie uda, czynność należy powtórzyć.
Najlepszy śmietankowy krem do tortu. Takiego jeszcze nie próbowałeś!
Krem śmietankowy jest jednym z najpopularniejszych kremów do tortów. Znany jest on chyba na całym świecie, choć w wielu państwach wyrabiany jest on na rozmaite sposoby. Śmietankowy krem to klasyka wśród mas tortowych. Można zestawić go zarówno z domową konfiturą, jak i z orzechami czy czekoladą. Oczywiście jest też możliwość przygotowania kremu śmietankowego z samej zwykłej śmietany, jednak w tym przypadku krem nie będzie aż tak puszysty. Zdecydowanie lepiej więc połączyć ją z serkiem mascarpone, który nada kremowi odpowiedniej konsystencji i smaku.
Schłodzoną śmietankę 36% połączyć trzeba z serkiem mascarpone, najlepiej w identycznych proporcjach. Na początek dodaj jednak ok. 2 łyżeczki cukru pudru do śmietany, aby krem stał się słodszy. Ubij śmietanę na sztywno, po czym dodawaj po łyżce mascarpone do masy. Teraz wystarczy połączyć ze sobą mascarpone i śmietanę. Pod koniec mieszania dodać można również szczyptę cukru pudru, żeby podbić smak śmietankowego kremu.
Owocowy czy czekoladowy? Sprawdź pyszne przepisy na krem do tortu
Kokosowy krem do tortu – idealny dla wegan!
Krem kokosowy będzie świetną alternatywą dla tradycyjnych kremów czekoladowych bądź owocowych. Do jego przygotowania wystarczy tak naprawdę kilka składników – mleczko i wiórki kokosowe oraz syrop z agawy. Co zrobić, aby uzyskać doskonały kokosowy krem do tortu? Schłodź mleczko kokosowe tak, aby stała i płynna warstwa się od siebie oddzieliły – do przyrządzenia kremu potrzebować będziesz jedynie tej stałej warstwy. Należy następnie ubić mleczko na sztywno, po czym dodać do niego syrop z agawy i zmieszać całość ze sobą. Dopiero pod koniec mieszania połączyć można masę z wiórkami kokosowymi. Jest to przepis, który z pewnością zaskoczy wszystkich konsumujących tort z taką właśnie masą w środku.
Krem kokosowy to doskonała propozycja dla wszystkich wegan. Jest on bardzo smaczny w połączeniu z biszkoptem i przede wszystkim prosty do przygotowania. Wystarczy ok. 20 minut, aby go przyrządzić. Fani kokosowych przepisów będą tym kremem wręcz zachwyceni! Krem świetnie sprawdzi się nie tylko jako uzupełnienie tortu, ale i większości słodkich wypieków – w tym placków, naleśników czy nawet racuchów. Krem jest wegański, a więc nie znajdziesz w nim nabiału, co ucieszyć powinno zwłaszcza tych, którzy unikają jedzenia produktów odzwierzęcych. Warto pamiętać o tym, aby do kremu kupować mleczko kokosowe przynajmniej 75% – te o mniejszej zawartości tłuszczu może być bowiem trudniej ubić. Chcesz podkręcić smak kremu? Dodaj do całości kakao, aby masa smakowała jeszcze ciekawiej!
Krem czekoladowy z mascarpone do tortu, krok po kroku
Krem czekoladowy jest jednym z najpopularniejszych, jakie przyrządza się do tortów urodzinowych, imieninowych czy weselnych. Czekoladowy smak wspaniale podbija każdy deser, tym bardziej piętrowy tort. Co najlepsze, do przygotowania czekoladowego kremu wcale nie potrzeba wielu składników. Wystarczy kupić czekoladę deserową, mascarpone, kremową śmietankę 36% oraz cukier puder. Krem przyprawić można do smaku cukrem waniliowym. Zacznijmy jednak od początku. Najpierw ubij śmietanę na puszystą masę. Dodaj do niej cukier waniliowy. W osobnym garnuszku roztop czekoladę i wystudź ją. Następnie w miseczce ubij mascarpone z cukrem pudrem i łyżeczką (lub chochelką) dodawaj do masy rozpuszczoną czekoladę. Następnie dodaj do całości pianę z bitej śmietany, wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i przesmaruj kremem biszkopt tortu.
Krem do tortu o smaku czekolady może stanowić masę do ciasta, ale też zupełnie odrębny deser. Jego gęsta i kremowa konsystencja z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekoladowych łakoci. Warto dodać, że krem jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Poza tym przepis na czekoladową masę nie jest też zbyt czasochłonny – krem zrobisz w zaledwie ok. 20 minut. Z jaką czekoladą najlepiej przygotować krem do tortu? Otóż z deserową, jednak gorzka również świetnie sprawdzi się w tym przepisie. Odważniejsi przyrządzić mogą masę do ciasta nawet przy użyciu czekolady mlecznej albo białej – oczywiście pod warunkiem, że tort ma być finalnie bardzo słodki.
Owocowy krem cytrynowy, czyli orzeźwiająca masa do tortu
Krem cytrynowy przygotujesz w zaledwie 20 minut. To bardzo łatwy przepis, z którym doskonale powinni poradzić sobie nawet najwięksi amatorzy w kuchni. Cytrynowa masa świetnie komponuje się z miękkim biszkoptem tortu, dlatego warto wykorzystać ten fakt i zdecydować się na zrobienie tak pysznego kremu. Najlepszy pomysłem będzie podanie ciasta z kremem cytrynowym wiosną albo latem, ponieważ krem ten jest niezwykle orzeźwiający. Do jego przyrządzenia wystarczy przyszykować masło, jajko, cytryny i cukier puder oraz cukier waniliowy. Cytryny należy najpierw porządnie umyć, osuszyć i pokroić na pół, a następnie wycisnąć z nich sok do salaterki. Następnie trzeba zetrzeć skórki z cytryny i wrzucić je do osobnej miseczki. Do garnuszka wlej sok z cytryny oraz dorzuć do niego startą skórkę cytrynową. Dodaj wodę, a następnie duś całość przez moment. Wbij jajka do garnka i wymieszaj całość trzepaczką. Dodaj też oba cukry – zwykły i waniliowy. Pokrój masło na kawałeczki, dodaj do cytryny i wymieszaj. Gotuj przez ok. 20 minut. Finalnie krem cytrynowy powinien przypominać konsystencją budyń.
Krem cytrynowy ma niesamowity smak i aromat. Można dodać go nie tylko do tortu, ale też do różnego rodzaju wypieków domowych (np. ciast, tart, naleśników czy gofrów). Można również udekorować nim świeżo wypieczone bułeczki albo uczynić krem zupełnie osobnym deserem. Aksamitny, gęsty i mocno cytrusowy krem na pewno zaskoczy i posmakuje wszystkim, którzy będą go próbować. Chcesz zaskoczyć swoich gości nietypową masą w torcie? Chcesz podać im ciasto, jakiego jeszcze nigdy nie jedli? Spróbuj właśnie tego przepisu, aby wprawić w osłupienie nawet najbardziej wybrednych fanów słodkich wypieków!