Przepis na masę do tortu krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat śmietankowy
To będzie niezbędne
mikser, duża miska

Śmietankę ubij z cukrem na sztywną pianę.

Małymi porcjami dodawaj do niej mascarpone, ciągle ubijając.

Do kremu dodaj aromat śmietankowy, całość dobrze wymieszaj.

Masa do tortu podana w dużej misce.
masa do tortu
Koszt przygotowania dania
14.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
2857 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
87

Masa do tortu - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o masie do tortu

Masa do tortu jest wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy szukają sposobu na odmienienie ich wypieków w łatwy i bardzo smaczny sposób. Ta masa jest najlepszym wyborem.

Przepis na masę do tortu jest niezwykle prosty, a przy okazji bardzo ciekawy. Na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Do jego przygotowania wystarczy tylko podstawowy sprzęt kuchenny.

Krem do tortu jest jego najważniejszym elementem. To właśnie on sprawia, że całość dobrze wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Krem zmienia cały smak ciasta. Jeśli nie jest dobry, szanse, że ciasto będzie smaczne, są zerowe. Zrobienie dobrego kremu wydaje się dość ciężkie. To dlatego, że z większości przepisów wychodzą zbyt ciężkie, a do tego bardzo mdlące. Zbyt duża ilość cukru, a bardzo często również alkoholu, sprawiają, że masa nie jest odpowiednio wyważona. Przez to tort wydaje się przesadzony. Z kolei zbyt mała ilość dodatków sprawia, że ciasto jest nudne i nijakie. Dlatego tak istotne jest znalezienie złotego środka. Nie trzeba jednak robić tego samemu, wystarczy skorzystać z tego prostego przepisu.

Jeśli jak zrobić masę do tortu, która będzie naprawdę smaczna, a przy okazji niezbyt skomplikowana ten przepis to strzał w dziesiątkę. Powstaje z niego idealna masa do tortu o smaku śmietankowym. Do jej przygotowania wystarczy tylko kilka składników. Najważniejszym jest śmietanka, to ona sprawia, że krem jest gęsty i bardzo puszysty. Dzięki temu lepiej trzyma się na cieście. Choć można kupić gotową masę w sklepie bez żadnego problemu, to ta domowa jest po prostu najlepsza. Swojska masa w porównaniu ze sklepową jest bardziej delikatna, a przy okazji nie ma dodatku tak wielu substancji pomocniczych. Ilość cukru została w niej ograniczona do minimum, dzięki czemu krem nie dostarcza tak wielu kalorii i nie jest aż tak szkodliwy dla zdrowia.

Ten sprawdzony przepis pozwala stworzyć masę, która jest szybka, łatwa, a przy okazji naprawdę pyszna. To zdecydowanie najlepsza opcja, którą można stworzyć samodzielnie w domu, bez udziału mnóstwa niepotrzebnych składników. To dobra alternatywa dla skomplikowanych przepisów, gdyż ta masa w porównaniu do nich jest niezwykle prosta, a smakuje nawet lepiej.

Wartości odżywcze masy do tortu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(800g)
Energia (kalorie)
357.19 kcal
2857.50 kcal
Białko
2.29 g
18.32 g

Węglowodany w masie do tortu

Na 100g
Na porcję
(800g)
Węglowodany
9.14 g
73.12 g
Węglowodany przyswajalne
9.14 g
73.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(800g)
Tłuszcz
35.02 g
280.16 g
Tłuszcze nasycone
26.27 g
210.16 g
Szacunkowy indeks glikemiczny masy do tortu 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w masie do tortu

Lista alergenów dla masy do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone

Cena przygotowania masy do tortu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
17.00
Jak oceniasz przepis na masę do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób