Przepis na krem kokosowy krok po kroku

Składniki
  • Mleko 2% 500 ml
  • Cukier 100 g
  • Budyń (proszek) 40 g
  • Wiórki kokosowe 100 g
  • Masło roślinne 260 g
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, patelnia mała

Mleko, cukier i proszek budyniowy wymieszaj w garnku, następnie zagotuj gęsty budyń, który pozostaw do wystygnięcia.

Wiórki kokosowe upraż na rozgrzanej patelni beztłuszczowej a następnie pozostaw je do wystudzenia.

Masło utrzyj i dodaj do niego partiami przestudzony budyń ciągle ucierając masę. Masa powinna być jednolita.

Do kremu dodaj uprażone wiórki kokosowe i utrzyj, aż połączą się z kremem.

Gotowy krem posmaruj na cieście.

Krem kokosowy podany w szklanym słoiczku, obok niego znajdują się dojrzałe kokosy. Całość umieszczona jest na drewnianym blacie.
Krem kokosowy
Koszt przygotowania dania
7.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
497 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
54

Krem kokosowy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kremie kokosowym

Krem kokosowy z wiórkami kokosowymi sprawdzi się doskonale jako dodatek do wielu deserów i słodkich przekąsek. Idealnie nadawać będzie się jako krem gotowany do tortu lub innych smacznych ciast lub świetnie sprawdzi się jako nadzienie do ptysi. Urozmaicimy kremem kokosowym na pewno wiele ciast i przekąsek. Krem kokosowy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Do jego wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty niezbędne do przygotowania kremu kokosowego to mleko, cukier, budyń, wiórki kokosowe i masło roślinne.

Jak zrobić krem kokosowy do tortu? Mleko, cukier i proszek z budyniu wymieszaj dokładnie w garnku, następnie zagotuj gęsty budyń i pozostaw do wystygnięcia. Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni i pozostaw do wystudzenia. Masło utrzyj i dodaj partiami przestudzony budyń ciągle ucierając masę. Masa powinna być jednolita. Do kremu dodaj wiórki kokosowe i mieszaj do momentu połączenia ich z kremem. Gotowy krem rozsmaruj na cieście.

Wiórki kokosowe, stanowiące jeden ze składników kremu, to doskonałe źródło wielu składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich między innymi witaminy z grupy B, witaminę C oraz E. Składniki te przyczyniają się do poprawy odporności oraz poprawiają wygląd naszej skóry. Dzięki obecności przeciwutleniaczy, które wymiatają wolne rodniki, spowalniany jest proces starzenia się skóry. W wiórkach kokosowych znajdziemy również cynk, który odpowiada za poprawę kondycji włosów, skóry oraz paznokci.

Podsumowując przepis na krem kokosowy z wiórkami kokosowymi i z budyniem jest prosty i szybki w przygotowaniu. Krem nadawać będzie się jako dodatek w formie kremu do ciasta, ciastek lub tortu. Krem kokosowy możemy wykorzystać jako słodka przekąska dla dzieci lub dorosłych z dodatkiem herbatników oraz biszkoptów. Krem kokosowy idealnie komponuje się jako masa do tortu lub klasycznego biszkoptu. Krem możemy przygotować również w wersji fit z mleka kokosowego zamiast klasycznego mleka a cukier zamienić na słodzik np. ksylitol lub erytrytol.

Wartości odżywcze kremu kokosowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (200g)
Energia (kalorie)
248.92 kcal
497.84 kcal
Białko
2.45 g
4.89 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w kremie kokosowym

Na 100g
Na porcję (200g)
Węglowodany
18.52 g
37.03 g
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
16.86 g
33.72 g
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (200g)
Tłuszcz
19.01 g
38.02 g
Tłuszcze nasycone
10.28 g
20.56 g
Tłuszcze nienasycone
8.73 g
17.45 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.17 g
6.33 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
5.56 g
11.12 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na krem kokosowy

Na 100g
Na porcję (200g)
Ryboflawina
0.08 mg
0.16 mg
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krem kokosowy

Na 100g
Na porcję (200g)
Sód
233.98 mg
467.96 mg
Potas
139.22 mg
278.44 mg
Wapń
66.42 mg
132.84 mg
Fosfor
73.22 mg
146.44 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cynk
0.42 mg
0.85 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu kokosowego 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie kokosowym

Lista alergenów dla kremu kokosowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania kremu kokosowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Wiórki kokosowe
100 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Masło roślinne
260 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.18
Za 260 g
Liczba porcji:
Razem
15.50
Łączny koszt
7.68
Jak oceniasz przepis na krem kokosowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób