Przepis na krem kokosowy krok po kroku
- Mleko 2% 500 ml
- Cukier 100 g
- Budyń (proszek) 40 g
- Wiórki kokosowe 100 g
- Masło roślinne 260 g
Mleko, cukier i proszek budyniowy wymieszaj w garnku, następnie zagotuj gęsty budyń, który pozostaw do wystygnięcia.
Wiórki kokosowe upraż na rozgrzanej patelni beztłuszczowej a następnie pozostaw je do wystudzenia.
Masło utrzyj i dodaj do niego partiami przestudzony budyń ciągle ucierając masę. Masa powinna być jednolita.
Do kremu dodaj uprażone wiórki kokosowe i utrzyj, aż połączą się z kremem.
Gotowy krem posmaruj na cieście.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Krem patissiere
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tynkowania tortu
-
Tort kokosowy
-
Tort cytrynowy
-
Babeczki z kremem
-
Tort z malinami
-
Krem malinowy do tortu
-
Krem do tortu

(liczba kalorii)
Krem kokosowy - cechy przepisu
Więcej o kremie kokosowym
Krem kokosowy z wiórkami kokosowymi sprawdzi się doskonale jako dodatek do wielu deserów i słodkich przekąsek. Idealnie nadawać będzie się jako krem gotowany do tortu lub innych smacznych ciast lub świetnie sprawdzi się jako nadzienie do ptysi. Urozmaicimy kremem kokosowym na pewno wiele ciast i przekąsek. Krem kokosowy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Do jego wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty niezbędne do przygotowania kremu kokosowego to mleko, cukier, budyń, wiórki kokosowe i masło roślinne.
Jak zrobić krem kokosowy do tortu? Mleko, cukier i proszek z budyniu wymieszaj dokładnie w garnku, następnie zagotuj gęsty budyń i pozostaw do wystygnięcia. Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni i pozostaw do wystudzenia. Masło utrzyj i dodaj partiami przestudzony budyń ciągle ucierając masę. Masa powinna być jednolita. Do kremu dodaj wiórki kokosowe i mieszaj do momentu połączenia ich z kremem. Gotowy krem rozsmaruj na cieście.
Wiórki kokosowe, stanowiące jeden ze składników kremu, to doskonałe źródło wielu składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich między innymi witaminy z grupy B, witaminę C oraz E. Składniki te przyczyniają się do poprawy odporności oraz poprawiają wygląd naszej skóry. Dzięki obecności przeciwutleniaczy, które wymiatają wolne rodniki, spowalniany jest proces starzenia się skóry. W wiórkach kokosowych znajdziemy również cynk, który odpowiada za poprawę kondycji włosów, skóry oraz paznokci.
Podsumowując przepis na krem kokosowy z wiórkami kokosowymi i z budyniem jest prosty i szybki w przygotowaniu. Krem nadawać będzie się jako dodatek w formie kremu do ciasta, ciastek lub tortu. Krem kokosowy możemy wykorzystać jako słodka przekąska dla dzieci lub dorosłych z dodatkiem herbatników oraz biszkoptów. Krem kokosowy idealnie komponuje się jako masa do tortu lub klasycznego biszkoptu. Krem możemy przygotować również w wersji fit z mleka kokosowego zamiast klasycznego mleka a cukier zamienić na słodzik np. ksylitol lub erytrytol.
Wartości odżywcze kremu kokosowego
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w kremie kokosowym
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na krem kokosowy
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na krem kokosowy
(200g)
-
mleko,
cukier,
budyń,
wiórki kokosowe,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kremie kokosowym
Lista alergenów dla kremu kokosowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%