Tort kokosowy

Opublikowano: 17.01.2022 r., 18:53 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort kokosowy na talerzu
Tort kokosowy
Tort kokosowy z kremem to pomysł na pyszny słodki dodatek w ciągu dnia. Jest prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny. Spróbuj koniecznie, a zagości u Ciebie na stałe.
Przygotowanie 90 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 40 min
516 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (150 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 5 łyżek (50 g)
  • Mleczko kokosowe (90 ml)
  • Mascarpone (500 g)
  • Wiórki kokosowe (160 g)
  • Cukier puder 8 łyżek (80 g)
  • Czekolada biała 2 tabliczki czekolady (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tortownica 26 cm, miska, szpatułka, szpatułka do smarowania kremów

Przepis na tort kokosowy krok po kroku

Jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie w osobnej misce łączymy mąki oraz proszek do pieczenia. Mąki przesiewamy do miski z jajkami i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.

Masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 170 stopni C. Upieczony i zimny biszkopt kroimy wzdłuż na 3 równe części.

Mleczko kokosowe ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy mascarpone i na małych obrotach miksera mieszamy składniki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Na koniec dodajemy ją do masy razem z wiórkami kokosowymi (80 g). Ponownie mieszamy całość na małych obrotach.

Gotowym kremem (3/4) równomiernie przekładamy warstwy biszkoptu. Pozostałą masą smarujemy zewnętrzną część ciasta. Na koniec obsypujemy go pozostałymi wiórkami kokosowymi.

Tort podajemy schłodzony.

Jak oceniasz przepis na tort kokosowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat tortu kokosowego

Pyszny tort kokosowy z serkiem mascarpone to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem kremu i wiórek kokosowych jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a dobre składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić tort kokosowy? Przygotowanie go jest proste. Na początku jajka miksujemy z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie w drugiej misce łączymy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Za pomocą metalowego sitka mąki przesypujemy do miski z jajkami. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Masę przelewamy do tortownicy. Biszkopt pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na trzy równe części. Następnie do miski wlewamy mleczko kokosowe i ubijamy je na gęsty krem, do którego dodajemy mascarpone i ponownie na małych obrotach miksera mieszamy składniki. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy je do masy razem z wiórkami kokosowymi (80 g). Całość dokładnie mieszamy. Kremem (3/4 ilości) równomiernie przekładamy warstwy biszkoptu, natomiast pozostałym smarujemy zewnętrzną część tortu. Pozostałe wiórki kokosowe wykorzystujemy do zdobienia słodkiego poczęstunku. Ciasto podajemy schłodzone.

Przepis na tort kokosowy nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Krem kokosowy do tortu odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w torcie kokosowym

Lista alergenów dla tortu kokosowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Czekolada biała

Wartości odżywcze tortu kokosowego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
369.21
516.90
Białko (g)
5.98
8.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
31.95
44.73
Węglowodany przyswajalne (g)
30.02
42.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.93
2.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
24.32
34.05
Tłuszcze nasycone (g)
21.55
30.17
Tłuszcze nienasycone (g)
2.77
3.88
Cholesterol (mg)
112.32
157.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina C (mg)
0.27
0.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
67.91
95.07
Wapń (mg)
86.43
121.00
Żelazo (mg)
1.41
1.98
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu kokosowego 75
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu kokosowego

Koszt składników
47.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
150 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 150 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
50 g
5 łyżek
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Mleczko kokosowe
90 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
1.12
Za 90 ml
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Wiórki kokosowe
160 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 160 g
Cukier puder
80 g
8 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Czekolada biała
200 g
2 tabliczki czekolady
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Koszt składników
47.80