Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
mikser, duża miska

Przepis na bitą śmietanę z mascarpone krok po kroku

Śmietankę wlej do miski i ubij na sztywno.

Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier puder.

Gdy śmietana będzie sztywna, ciągle miksując dodawaj po łyżce serka mascarpone.

Ubijaj do połączenia składników na gęsty krem.

Bita śmietana z mascarpone w białej miseczce
Bita śmietana z mascarpone - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - bita śmietana z mascarpone

W skrócie
Kalorii w porcji
1597 kcal
Wielkość
jednej porcji
430 g
Indeks glikemiczny
75

Wartości odżywcze bitej śmietany z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Produkty nabiałowe to dobre źródło wapnia i witaminy D.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Energia (kcal)
371.40
1597.00
Białko (g)
2.57
11.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(430g)
Węglowodany (g)
9.22
39.65
Węglowodany przyswajalne (g)
9.22
39.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(430g)
Tłuszcz (g)
35.83
154.08
Tłuszcze nasycone (g)
35.83
154.08
Szacunkowy indeks glikemiczny bitej śmietany z mascarpone 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bitej śmietanie z mascarpone

Lista alergenów dla bitej śmietany z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%

Więcej informacji na temat bitej śmietany z mascarpone

Bita śmietana z mascarpone to smaczny i szybki krem. Możecie go wykorzystać do ciast, tortów lub babeczek.

Ten prosty przepis na bitą śmietanę z mascarpone jest bardzo szybki w przygotowaniu. Potrzebujesz zaledwie trzech składników. Wart pamiętać, by śmietana i mascarpone były dobrze schłodzone. Na samym początku ubij śmietanę na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Do gotowej bitej śmietany dodawaj stopniowo serka mascarpone i stale ubijaj, by całość połączyła się w jednolitą masę. W tych kilku krokach wiesz już, jak ubić śmietanę z mascarpone by powstał z nich smaczny krem. Możesz wykorzystać go do deserów. Świetnie będzie nadawał się również jako krem do tortów. Masa po przygotowaniu ma biały / jasnokremowy kolor, ale spokojnie możesz dodać do niej kilka kropel barwnika spożywczego, nadając mu fantazyjnego koloru.

Śmietana 36% jest to nabiałowy produkt spożywczy, którego 36% stanowi tłuszcz. Ta dość wysoka zawartość tłuszczu powoduje, że po ubiciu śmietana jest stabilna, a więc zachowuje dłużej swój kształt. By odpowiednio się ona ubijała powinna spędzić przynajmniej 12 godzin w lodówce. Dotyczy to szczególnie śmietan UHT, które spotkać można na regularnych półkach sklepowych, a nie w lodówkach. Warto pamiętać również, by używać odpowiedniego naczynia do ubijania. Najlepiej sprawdzi się tutaj miska szklanka lub metalowa. To zapobiegnie osadzaniu się tłuszczu na bokach naczynia. Jeśli chcesz, by bita śmietana z mascarpone miała mniej kalorii, to możesz również użyć śmietany 30%. Nie wpłynie to znacząco na smak czy konsystencje kremu.

Mascarpone to ser śmietankowy wywodzący się z Lombardii, we Włoszech. Jak sama nazwa wskazuje, produkuje się go nie z mleka, lecz śmietany. Dawniej produkowano go tylko w okresie jesienno-zimowym. Z czasem, dzięki rozwojowi technologii, pora roku przestała mieć znaczenie. Jest lekko słodki w smaku, dlatego często wykorzystuje się go w przygotowaniu deserów. Jednak spokojnie można go użyć w daniach wytrawnych. Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.

Szacunkowy koszt przygotowania bitej śmietany z mascarpone

Koszt składników
16.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
dobrze schłodzona
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Cukier puder
30 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
16.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na bitą śmietanę z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób