Przepis na bitą śmietanę z mascarpone krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
mikser, duża miska

Śmietankę wlej do miski i ubij na sztywno.

Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier puder.

Gdy śmietana będzie sztywna, ciągle miksując dodawaj po łyżce serka mascarpone.

Ubijaj do połączenia składników na gęsty krem.

Bita śmietana z mascarpone w białej miseczce
Bita śmietana z mascarpone
Koszt przygotowania dania
9.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1597 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
75

Bita śmietana z mascarpone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bitej śmietanie z mascarpone

Bita śmietana z mascarpone to smaczny i szybki krem. Możecie go wykorzystać do ciast, tortów lub babeczek.

Ten prosty przepis na bitą śmietanę z mascarpone jest bardzo szybki w przygotowaniu. Potrzebujesz zaledwie trzech składników. Wart pamiętać, by śmietana i mascarpone były dobrze schłodzone. Na samym początku ubij śmietanę na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Do gotowej bitej śmietany dodawaj stopniowo serka mascarpone i stale ubijaj, by całość połączyła się w jednolitą masę. W tych kilku krokach wiesz już, jak ubić śmietanę z mascarpone by powstał z nich smaczny krem. Możesz wykorzystać go do deserów. Świetnie będzie nadawał się również jako krem do tortów. Masa po przygotowaniu ma biały / jasnokremowy kolor, ale spokojnie możesz dodać do niej kilka kropel barwnika spożywczego, nadając mu fantazyjnego koloru.

Śmietana 36% jest to nabiałowy produkt spożywczy, którego 36% stanowi tłuszcz. Ta dość wysoka zawartość tłuszczu powoduje, że po ubiciu śmietana jest stabilna, a więc zachowuje dłużej swój kształt. By odpowiednio się ona ubijała powinna spędzić przynajmniej 12 godzin w lodówce. Dotyczy to szczególnie śmietan UHT, które spotkać można na regularnych półkach sklepowych, a nie w lodówkach. Warto pamiętać również, by używać odpowiedniego naczynia do ubijania. Najlepiej sprawdzi się tutaj miska szklanka lub metalowa. To zapobiegnie osadzaniu się tłuszczu na bokach naczynia. Jeśli chcesz, by bita śmietana z mascarpone miała mniej kalorii, to możesz również użyć śmietany 30%. Nie wpłynie to znacząco na smak czy konsystencje kremu.

Mascarpone to ser śmietankowy wywodzący się z Lombardii, we Włoszech. Jak sama nazwa wskazuje, produkuje się go nie z mleka, lecz śmietany. Dawniej produkowano go tylko w okresie jesienno-zimowym. Z czasem, dzięki rozwojowi technologii, pora roku przestała mieć znaczenie. Jest lekko słodki w smaku, dlatego często wykorzystuje się go w przygotowaniu deserów. Jednak spokojnie można go użyć w daniach wytrawnych. Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.

Wartości odżywcze bitej śmietany z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Energia (kalorie)
371.40 kcal
1597.00 kcal
Białko
2.57 g
11.04 g

Węglowodany w bitej śmietanie z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(430g)
Węglowodany
9.22 g
39.65 g
Węglowodany przyswajalne
9.22 g
39.65 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(430g)
Tłuszcz
35.83 g
154.08 g
Tłuszcze nasycone
30.00 g
129.00 g
Szacunkowy indeks glikemiczny bitej śmietany z mascarpone 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bitej śmietanie z mascarpone

Lista alergenów dla bitej śmietany z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%

Cena przygotowania bitej śmietany z mascarpone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
dobrze schłodzona
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Cukier puder
30 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
16.50
Jak oceniasz przepis na bitą śmietanę z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób