Masa marcepanowa

Opublikowano: 31.08.2021 r., 8:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marcepan w drewnianej miseczce
Masa marcepanowa
Masa marcepanowa to idealna propozycja na domowej roboty ozdobę do ciast i tortów. Masa jest szybka w przygotowaniu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
2372 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (250 g)
  • Masło (150 g)
  • Cukier puder (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
olejek migdałowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na masa marcepanowa krok po kroku

Masło rozpuść w garnku razem z 250 mililitrami wody.

Do masła dodaj mąkę i wymieszaj do połączenia składników. Zdejmij z ognia. Pozostaw do ostygnięcia.

Do wystudzonej masy dodaj cukier puder i olejek migdałowy. Zagnieć gładką masę.

Masę możesz dowolnie barwić, wystarczy dodatek barwnika spożywczego.

Jak oceniasz przepis na masa marcepanowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,6% osób

Więcej informacji na temat masy marcepanowej

Smaczna masa marcepanowa to doskonała propozycja na domowej roboty ozdobę do ciast i tortów. Masę marcepanową tradycyjnie używa się w cukiernictwie, tworząc za jej pomocą dekoracje do ciast i tortów. Sprawdzony przepis na masę marcepanową jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia cukierniczego. Do przygotowania tej cukierniczej masy będą Ci potrzebne następujące składniki: mąka pszenna, cukier puder, masło i aromat migdałowy.

Jak zrobić masę marcepanową? Masa marcepanowa jest tylko z nazwy i dodatku aromatu migdałowego, gdyż w porównaniu do tradycyjnego marcepana przygotowuje się ją bez migdałów. Aby ją przygotować w garnku rozpuść masło z 250 mililitrami wody. Dodaj mąkę pszenną, mieszaj do połączenia składników. Zdejmij z ognia i wystudź. Do zimnej masy dodaj cukier puder i aromat migdałowy. Zagnieć gładką masę. Dobra masa powinna mieć konsystencję plasteliny. Słodka masa może być przechowywana w lodówce przez długi czas.

Masa marcepanowa jest wyrobem bardzo kalorycznym, zawiera ogromną ilość dodanego białego cukru. Nie jest więc produktem najlepszym dla naszego zdrowia. Cukier podnosi stężenie trójglicerydów w naszej krwi. Może być powodem chorób układu sercowo - naczyniowego. Jak również przez swój bardzo wysoki indeks glikemiczny, szybko podnosi stężenie cukru we krwi, które potem równie szybko spada co powoduje duże wahania po jego spożyciu a to ciągnie za sobą konsekwencje w postaci wzmożonego apatytu. Staraj się więc ograniczać w swojej codziennej diecie spożywanie tego typu wyrobów stworzonych prawie w 90% z cukru.

Podsumowując marcepan do ciasta to dobra domowa masa, którą wykorzystasz do ozdobienia ciasta. Masie możesz nadawać różne kolory, dodając do niej barwnik spożywczy i zagniatając. Pyszna masa wygląda bardzo elegancko i możesz przygotować z niej wiele ciekawych kształtów. Masa bez migdałów składa się z bardzo dużej ilości cukru jeśli chcesz aby twój wyrób był zdrowszy, przygotuj masę na bazie zmielonych migdałów i zamień połowę dodanego cukru na ksylitol.

Alergeny w masie marcepanowej

Lista alergenów dla masy marcepanowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • olejek migdałowy

Wartości odżywcze masy marcepanowej

na 100g gotowej potrawy

Masa marcepanowa do ciasta to wysokokaloryczny wyrób z dużą zawartością cukru. Staraj się unikać spożywania tego typu wyrobów. Niech stanowi to tylko dodatek do zbilansowanej diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
474.40
2372.00
Białko (g)
7.41
37.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
56.37
281.86
Węglowodany przyswajalne (g)
56.37
281.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
25.15
125.77
Tłuszcze nasycone (g)
17.23
86.16
Tłuszcze nienasycone (g)
7.92
39.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.20
Tiamina (mg)
0.48
2.39
Ryboflawina (mg)
0.23
1.17
Niacyna (mg)
3.29
16.46
Foliany (µg (mcg))
73.40
367.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
5.20
26.00
Potas (mg)
71.10
355.50
Wapń (mg)
16.90
84.50
Fosfor (mg)
69.20
346.00
Magnez (mg)
18.55
92.75
Żelazo (mg)
2.79
13.96
Cynk (mg)
0.56
2.79
Miedź (mg)
0.10
0.52
Mangan (mg)
0.38
1.88
Szacunkowy indeks glikemiczny masy marcepanowej 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania masy marcepanowej

Koszt składników
10.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Koszt składników
10.00