Przepis na masa marcepanowa krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 250 g 1,5 szklanki
- Masło 150 g
- Cukier puder 100 g
Masło rozpuść w garnku razem z 250 mililitrami wody.
Do masła dodaj mąkę i wymieszaj do połączenia składników. Zdejmij z ognia. Pozostaw do ostygnięcia.
Do wystudzonej masy dodaj cukier puder i olejek migdałowy. Zagnieć gładką masę.
Masę możesz dowolnie barwić, wystarczy dodatek barwnika spożywczego.
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z makaronem
-
Jajka faszerowane
-
Schab pieczony
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Pierniki
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Pierniczki świąteczne
-
Żurek wielkanocny
-
Pierożki z mięsem
-
Schab w sosie
-
Babka cytrynowa
-
Pieczeń rzymska
-
Barszcz biały
-
Sękacz
-
Makowiec
-
Mazurek wielkanocny
-
Sałatka ziemniaczana
-
Przepisy świąteczne

(liczba kalorii)
Masa marcepanowa - cechy przepisu
Więcej o masie marcepanowej
Smaczna masa marcepanowa to doskonała propozycja na domowej roboty ozdobę do ciast i tortów. Masę marcepanową tradycyjnie używa się w cukiernictwie, tworząc za jej pomocą dekoracje do ciast i tortów. Sprawdzony przepis na masę marcepanową jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia cukierniczego. Do przygotowania tej cukierniczej masy będą Ci potrzebne następujące składniki: mąka pszenna, cukier puder, masło i aromat migdałowy.
Jak zrobić masę marcepanową? Masa marcepanowa jest tylko z nazwy i dodatku aromatu migdałowego, gdyż w porównaniu do tradycyjnego marcepana przygotowuje się ją bez migdałów. Aby ją przygotować w garnku rozpuść masło z 250 mililitrami wody. Dodaj mąkę pszenną, mieszaj do połączenia składników. Zdejmij z ognia i wystudź. Do zimnej masy dodaj cukier puder i aromat migdałowy. Zagnieć gładką masę. Dobra masa powinna mieć konsystencję plasteliny. Słodka masa może być przechowywana w lodówce przez długi czas.
Masa marcepanowa jest wyrobem bardzo kalorycznym, zawiera ogromną ilość dodanego białego cukru. Nie jest więc produktem najlepszym dla naszego zdrowia. Cukier podnosi stężenie trójglicerydów w naszej krwi. Może być powodem chorób układu sercowo - naczyniowego. Jak również przez swój bardzo wysoki indeks glikemiczny, szybko podnosi stężenie cukru we krwi, które potem równie szybko spada co powoduje duże wahania po jego spożyciu a to ciągnie za sobą konsekwencje w postaci wzmożonego apatytu. Staraj się więc ograniczać w swojej codziennej diecie spożywanie tego typu wyrobów stworzonych prawie w 90% z cukru.
Podsumowując marcepan do ciasta to dobra domowa masa, którą wykorzystasz do ozdobienia ciasta. Masie możesz nadawać różne kolory, dodając do niej barwnik spożywczy i zagniatając. Pyszna masa wygląda bardzo elegancko i możesz przygotować z niej wiele ciekawych kształtów. Masa bez migdałów składa się z bardzo dużej ilości cukru jeśli chcesz aby twój wyrób był zdrowszy, przygotuj masę na bazie zmielonych migdałów i zamień połowę dodanego cukru na ksylitol.
Wartości odżywcze masy marcepanowej
Energia i białka
(500g)
Węglowodany w masie marcepanowej
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy w przepisie na masa marcepanowa
(500g)
Składniki mineralne w przepisie na masa marcepanowa
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w masie marcepanowej
Lista alergenów dla masy marcepanowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- olejek migdałowy