Tort szwardzwaldzki

Opublikowano: 08.08.2023 r., 9:22 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort szwardzwaldzki podany na drewnianym blacie.
Tort szwardzwaldzki
Tort szwardzwaldzki to niezwykle smaczny, a przy tym pięknie się prezentujący wypiek. To ciasto, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wiśni.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 30 min
380 kcal
Kcal w porcji
169 g
Wielkość porcji
88
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (110 g)
  • Kakao 16% (proszek) (50 g)
  • Proszek do pieczenia (6 g)
  • Wiśnie drylowane (500 g)
  • Cukier puder (65 g)
  • Mąka ziemniaczana (15 g)
  • Sok z cytryny (5 ml)
  • Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
  • Cukier puder (30 g)
  • Żelatyna (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 26 cm

Przepis na tort szwardzwaldzki krok po kroku

Białka oddziel od żółtek do osobnych naczyń. Białka ubij na sztywno z dodatkiem cukru.

Dodawaj po jednym żółtku do masy, cały czas ubijając.

Do masy przesiej kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj łyżką.

Ciasto wyłóż na blachę przykrytą papierem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 35 minut lub do suchego patyczka. Biszkopt ostudź.

Do rondelka wrzuć wiśnie i dodaj 100 ml wody. Podgrzewaj.

Wsyp cukier i zagotuj. Dodaj sok z cytryny.

Odlej sok z wiśni, przyda się do nasączania ciasta.

W miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 100 ml wody.

Mąkę przelej do wiśni i wymieszaj. Odstaw do zgęstnienia.

Żelatynę wymieszaj z 50 ml gorącej wody.

Śmietankę ubij z 30 g cukru pudru na sztywno. Pod koniec dodajemy niewielkim strumieniem, wlej żelatynę, cały czas ubijając.

Biszkopt delikatnie przedziel na 3 części, każdy blat nasącz sokiem wiśniowym.

Na każdy blat wyłóż bitą śmietanę i wiśnie.

Gotowe ciasto możesz udekorować kilkoma wiśniami.

Jak oceniasz przepis na tort szwardzwaldzki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,8% osób

Więcej informacji na temat tortu szwardzwaldzkiego

Tort szwardzwaldzki to niezwykle smaczny, a przy tym pięknie się prezentujący wypiek. To ciasto, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wiśni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort szwardzwaldzki, by był pyszny i dobry dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Choć z łatwością znajdziesz gotowy tort w sklepie, to jednak najlepszy jest ten domowy. Idealnie nadaje się na wszelkie uroczystości ze względu na pyszny smak, kremową konsystencję i elegancki wygląd. Stanowi wspaniałą dekorację imprezowego stołu. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości, szczególnie tych z wiśniami. Choć może się wydawać skomplikowany na pierwszy rzut oka, gdyż ciasto prezentuje się naprawdę efektownie. Jednak można je zrobić w naprawdę szybkim czasie i cieszyć się tym wspaniałym ciastem z domownikami i gośćmi. To bardzo prosty przepis, który pozwoli zaskoczyć wszystkich gości efektownym tortem, przy małym nakładzie pracy.

Przepis na tort szwardzwaldzki to doskonały pomysł na smaczny wypiek, który jest również bardzo atrakcyjny wizualnie. Ten tradycyjny tort czekoladowy najlepszy jest po schłodzeniu. Wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania znajdziesz w każdym większym sklepie. To ciasto z wiśniami jest niesamowicie smaczne. Biszkopt jest odpowiednio miękki i bardzo puszysty. Dzięki dużej ilości kakao jest przyjemnie czekoladowy i niezbyt słodki, dzięki czemu równoważy smak kremu śmietankowego. Idealnym dopełnieniem są duszone wiśnie, które wspaniale współgrają z całą resztą. Ten tort wiśniowy będzie idealny na urodziny i wszystkie inne ważne i uroczyste okazje, gdyż jest bardzo elegancki i klasyczny. Jest jednym z bardziej popularnych wypieków, którym zajadają się ludzie na całym świecie. Nic dziwnego, jest naprawdę przepyszny, a jego smak zaskoczy nawet największego krytyka kulinarnego. Można również wykonać opcję bez pieczenia, wystarczy, zamiast biszkoptów użyć czekoladowych herbatników, namoczonych w mocnej herbacie, najlepiej o smaku wiśniowym. Wtedy całość wychodzi jeszcze szybciej i łatwiej.

Alergeny w torcie szwardzwaldzkim

Lista alergenów dla tortu szwardzwaldzkiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze tortu szwardzwaldzkiego

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(169g)
Energia (kcal)
225.09
380.40
Białko (g)
4.94
8.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(169g)
Węglowodany (g)
26.04
44.00
Węglowodany przyswajalne (g)
24.43
41.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.60
2.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(169g)
Tłuszcz (g)
12.64
21.36
Tłuszcze nasycone (g)
11.55
19.52
Tłuszcze nienasycone (g)
1.09
1.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(169g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.65
1.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.94
35.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(169g)
Sód (mg)
26.57
44.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
169.80
286.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
34.78
58.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
91.17
154.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.20
37.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.19
2.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.51
0.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu szwardzwaldzkiego 88
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu szwardzwaldzkiego

Koszt składników
43.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
110 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 110 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Proszek do pieczenia
6 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 6 g
Wiśnie
500 g
drylowane
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Cukier puder
65 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 65 g
Mąka ziemniaczana
15 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Sok z cytryny
5 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Żelatyna
10 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Koszt składników
43.60