Z czego robi się marcepan?

Z czego robi się marcepan
Z czego robi się marcepan
ikona podziel się
Opublikowano: 15.05.2023 r., 20:15 | Autor: Oliwia Gawron

Marcepan to wyjątkowa słodycz, którą kocha wielu z nas jednak czy wiesz, z czego robi się marcepan?

Słodka masa pod delikatną czekoladą to nic innego jak połączenie pokruszonych migdałów z rozdrobnionym cukrem.

Z czego robi się marcepan? Co jeszcze warto wiedzieć?

Uwielbiasz marcepan, ale nie masz pojęcia jak zrobić marcepan?

Jest to nic innego jak słodka masa pod delikatną czekoladą to nic innego jak połączenie pokruszonych migdałów z rozdrobnionym cukrem.

W warunkach domowych ciężko go przygotować. Jednak skoro już wiesz, z czego robi się marcepan, koniecznie wykorzystaj go w domu.

Z jego wykorzystaniem możesz przygotować ciasta czy tort. Przepis na marcepan w domowych warunkach nie jest zbyt prosty, dlatego wystarczy, że wiesz, jak się robi marcepan i wykorzystasz go do słodyczy w Twoim domu.

Jeśli nie masz przepisu na domowy tort, przygotuj podstawowe składniki i poznaj mój.

Szczególnie jeśli zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na tort z bitej śmietany i mascarpone, który w szybki i prosty sposób przygotujesz w swoim domu. Poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca przygodę kulinarną. Do jego przygotowania będą Ci potrzebne podstawowe składniki, które z pewnością masz w swoim domu. Jeśli nie, znajdziesz je bez problemu, w każdym sklepie.

Dodatkowo będzie Ci potrzebny serek mascarpone, śmietanka kremówka, cukier puder i opcjonalnie fix do śmietany. Ja jednak poradziłam sobie bez niego, dlatego nie został uwzględniony w moim przepisie.

Tort z bitej śmietany i mascarpone zaczniemy od przygotowywania biszkoptu, do którego użyłam zwykłej mąki pszennej, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. W moim przepisie znajdziesz zwykły biały cukier, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Pamiętaj, że serek mascarpone oprócz tego, że jest pyszny, jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz, obie będą dobre w smaku.

Dokładnie jak zrobić tort z bitej śmietany i mascarpone opisałam nieco niżej. Koniecznie zajrzyj i poznaj mój prosty przepis.

Skoro już wiesz, jak zrobić domowy tort z użyciem marcepanu i wiesz, co to jest marcepan, koniecznie wykorzystaj mój przepis.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto