Krem do tortu

Opublikowano: 30.12.2021 r., 10:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowy krem do tortu znajduje się w metalowej misce.
Krem do tortu
Krem do tortu to doskonała propozycja na szybką masę do ciasta biszkoptowego i nie tylko. Krem można wykorzystać także do przygotowania różnych deserów. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Czas ubijania i Miksowanie 5 min
2800 kcal
Kcal w porcji
650 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Czekolada gorzka (300 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Mascarpone (600 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, miska metalowa

Przepis na krem do tortu krok po kroku

Rozpuść czekoladę nad kąpielą wodną.

W misie miksera umieść żółtka i cukier, ubij do powstania białej gęstej masy.

Dodaj wystudzoną czekoladę, kakao i ser mascarpone, połącz składniki razem.

Krem jest gotowy do przełożenia ciasta od razu po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na krem do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,9% osób

Więcej informacji na temat kremu do tortu

Krem do tortu to doskonała propozycja na pyszny krem tortowy. Idealny czekoladowy krem jest najlepszy do przełożenia biszkoptu białego i czekoladowego. Sprawdzony przepis gwarantuje sukces wykonania masy. Pomysł na krem do tortu możesz dowolnie modyfikować, dodając różnego rodzaju czekoladę lub barwniki spożywcze. Przepis na krem do tortu jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia masy potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mascarpone, czekolada gorzka, kakao, cukier, żółtka jaj.

Jak zrobić krem do tortu? Rozpuść czekoladę nad kąpielą wodną. W misie miksera umieść żółtka i cukier, ubij do powstania białej gęstej masy. Dodaj wystudzoną czekoladę, kakao i ser mascarpone, połącz składniki razem. Krem jest gotowy do przełożenia ciasta od razu po przygotowaniu. Nie należy go przechowywać zbyt długo w lodowce.

Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu. Czekolada gorzka użyta do przygotowania kremu jest bardzo wyrazista w smaku dzięki wysokiej zawartości kakao, która powinna sięgać 70-80%. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Desery na bazie gorzkiej czekolady są bardziej wyrafinowane i nie są zbyt mdłe.

Podsumowując dobry czekoladowy krem do tortu to najlepszy pomysł na deser. Krem wyjdzie idealny, tylko jeśli będziesz postępować według instrukcji. Ser mascarpone nie lubi zbyt długiego ubijania, co skutkuje zważeniem się masy. Na bazie kremu przygotować można torty, ciasta i słodkie desery w pucharku z dodatkiem biszkoptów. Kremu można użyć także do dekoracji naleśników i placków z owocami.

Alergeny w kremie do tortu

Lista alergenów dla kremu do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone

Wartości odżywcze kremu do tortu

na 100g gotowej potrawy

Krem do tortu jest wyrobem bardzo kalorycznym. Zawiera bardzo dużą ilość tłuszczu nasyconego oraz cukru. Nie powinny go spożywać w dużych ilościach osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu i trójglicerydów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(650g)
Energia (kcal)
430.80
2800.22
Białko (g)
4.83
31.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(650g)
Węglowodany (g)
32.98
214.40
Węglowodany przyswajalne (g)
29.80
193.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.18
20.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(650g)
Tłuszcz (g)
31.33
203.66
Tłuszcze nasycone (g)
26.99
175.47
Tłuszcze nienasycone (g)
4.34
28.19
Cholesterol (mg)
130.16
846.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(650g)
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(650g)
Sód (mg)
22.69
147.48
Wapń (mg)
93.48
607.59
Żelazo (mg)
2.20
14.27
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu do tortu 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu do tortu

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
300 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 300 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mascarpone
600 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
15.60
Za 600 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Koszt składników
48.00