Przepis na krem do tortu krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, miska metalowa

Rozpuść czekoladę nad kąpielą wodną.

W misie miksera umieść żółtka i cukier, ubij do powstania białej gęstej masy.

Dodaj wystudzoną czekoladę, kakao i ser mascarpone, połącz składniki razem.

Krem jest gotowy do przełożenia ciasta od razu po przygotowaniu.

Czekoladowy krem do tortu znajduje się w metalowej misce.
Krem do tortu
Koszt przygotowania dania
37.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
2800 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
45

Krem do tortu - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie do tortu

Krem do tortu to doskonała propozycja na pyszny krem tortowy. Idealny czekoladowy krem jest najlepszy do przełożenia biszkoptu białego i czekoladowego. Sprawdzony przepis gwarantuje sukces wykonania masy. Pomysł na krem do tortu możesz dowolnie modyfikować, dodając różnego rodzaju czekoladę lub barwniki spożywcze. Przepis na krem do tortu jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia masy potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mascarpone, czekolada gorzka, kakao, cukier, żółtka jaj.

Jak zrobić krem do tortu? Rozpuść czekoladę nad kąpielą wodną. W misie miksera umieść żółtka i cukier, ubij do powstania białej gęstej masy. Dodaj wystudzoną czekoladę, kakao i ser mascarpone, połącz składniki razem. Krem jest gotowy do przełożenia ciasta od razu po przygotowaniu. Nie należy go przechowywać zbyt długo w lodowce.

Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu. Czekolada gorzka użyta do przygotowania kremu jest bardzo wyrazista w smaku dzięki wysokiej zawartości kakao, która powinna sięgać 70-80%. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Desery na bazie gorzkiej czekolady są bardziej wyrafinowane i nie są zbyt mdłe.

Podsumowując dobry czekoladowy krem do tortu to najlepszy pomysł na deser. Krem wyjdzie idealny, tylko jeśli będziesz postępować według instrukcji. Ser mascarpone nie lubi zbyt długiego ubijania, co skutkuje zważeniem się masy. Na bazie kremu przygotować można torty, ciasta i słodkie desery w pucharku z dodatkiem biszkoptów. Kremu można użyć także do dekoracji naleśników i placków z owocami.

Wartości odżywcze kremu do tortu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(650g)
Energia (kalorie)
430.80 kcal
2800.22 kcal
Białko
4.83 g
31.36 g

Węglowodany w kremie do tortu

Na 100g
Na porcję
(650g)
Węglowodany
32.98 g
214.40 g
Węglowodany przyswajalne
29.80 g
193.73 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.18 g
20.67 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(650g)
Tłuszcz
31.33 g
203.66 g
Tłuszcze nasycone
26.99 g
175.47 g
Tłuszcze nienasycone
4.34 g
28.19 g
Cholesterol
130.16 mg
846.07 mg

Witaminy w przepisie na krem do tortu

Na 100g
Na porcję
(650g)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krem do tortu

Na 100g
Na porcję
(650g)
Sód
22.69 mg
147.48 mg
Wapń
93.48 mg
607.59 mg
Żelazo
2.20 mg
14.27 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu do tortu 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie do tortu

Lista alergenów dla kremu do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone

Cena przygotowania kremu do tortu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
300 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 300 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mascarpone
600 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
15.60
Za 600 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Koszt składników
48.00
Jak oceniasz przepis na krem do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób