Przepis na krem patissiere krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
laska wanilii
To będzie niezbędne
garnek, mikser, garnek mały, duża miska

W małym garnku zagotuj mleko z ziarenkami i laską wanilii.

Żółtka utrzyj z ksylitolem.

Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, cały czas mieszając do połączenia składników.

Do tak powstałej masy stopniowo wlewaj wcześniej przygotowane mleko, cały czas mieszając.

Przelej ponownie do garnka i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Odstaw do przestudzenia, dodaj miękkie masło i wymieszaj.

patisserie
patisserie
Koszt przygotowania dania
6.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
brak danych
Liczba alergenów w daniu
2
60

Krem patissiere - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie patissiere

Krem patissiere, czyli francuski krem cukierniczy, do tortów i innych ciast, który znany i popularny jest już na całym świecie. Ma długą historię i tradycje, jego receptura jest znana i wykorzystywana od wieków, mimo to wcale się nie nudzi i wciąż jest wykorzystywany w cukiernictwie na szeroką skalę, również poza Francją. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem patissiere, który zachwyci wszystkich miłośników słodkości i będzie dobry na każdą okazję, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz pomysł na prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki niezbędne do tego, aby przygotować smaczny, francuski krem cukierniczy to mleko, laska i ziarenka wanilii, masło, żółtka jaj, mąka ziemniaczana oraz cukier. Polecamy zastąpić cukier ksylitolem, dzięki czemu krem patissiere będzie dużo mniej kaloryczny i będzie charakteryzował się niższym indeksem glikemicznym, a jego smak będzie równie dobry. Przepis na krem patissiere jest bardzo prosty, jednak wymaga trochę koncentracji, aby żaden ze składników nie przypalił się podczas podgrzewania. Gotowy krem patissiere jest pyszny, kremowy, ma delikatnie waniliowy i słodki smak, a co więcej nadaje się jako dodatek zarówno do ciast, jak i również świeżych owoców. Najlepiej smakuje, kiedy jest świeży, jego konsystencja jest wtedy najbardziej delikatna i kremowa. Patisierre możesz wykorzystać jako krem do tortów, babeczek, deserów owocowych na zimno, a nawet do owsianek, czy tostów na słodko. Jest bardzo uniwersalny i sprawdzi się zarówno do deserów owocowych, jak i również czekoladowych, orzechowych, czy kawowych. To przepis, który po prostu trzeba wypróbować. Koniecznie czytaj dalej, aby dowiedzieć się jak krok po kroku przygotować ten pyszny krem. Nasz przepis będzie dla Ciebie idealną wskazówką i inspiracją.

Wartości odżywcze kremu patissiere

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kalorie)
164.80 kcal
0.00 kcal
Białko
4.98 g
0.00 g

Węglowodany w kremie patissiere

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany
22.81 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
22.31 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.50 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz
8.04 g
0.00 g
Tłuszcze nasycone
4.45 g
0.00 g
Tłuszcze nienasycone
3.59 g
0.00 g
Tłuszcze jednonasycone
2.82 g
0.00 g
Tłuszcze wielonasycone
0.77 g
0.00 g
Cholesterol
171.52 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na krem patissiere

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A
131.39 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.00 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12
0.63 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C
0.45 mg
0.00 mg
Witamina D
1.46 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E
0.50 mg
0.00 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol
129.45 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.00 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.00 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
0.37 mg
0.00 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
24.83 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten
20.49 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na krem patissiere

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód
35.90 mg
0.00 mg
Potas
199.15 mg
0.00 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
102.13 mg
0.00 mg
Fosfor
135.10 mg
0.00 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
13.67 mg
0.00 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
0.52 mg
0.00 mg
Cynk
0.65 mg
0.00 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.00 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu patissiere 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie patissiere

Lista alergenów dla kremu patissiere przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania kremu patissiere

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
50 g
5 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Mąka ziemniaczana
35 g
3,5 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 35 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
15 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Koszt składników
40.50
Jak oceniasz przepis na krem patissiere
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób