Tarta czekoladowa z malinami

Opublikowano: 13.02.2023 r., 19:46 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta czekoladowa z malinami ułożona na paterze
Tarta czekoladowa z malinami
Przepis na tartę czekoladową z malinami to idealny pomysł by wykorzystać świeże maliny. Ta najlepsza tarta na słodko będzie cudownym uwieńczeniem rodzinnego spotkania.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 20 min
377 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (175 g)
  • Kakao 16% (proszek) (50 g)
  • Cukier (50 g)
  • Masło 150 g do ciasta kruchego + 1 łyżka (165 g)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Ekstrakt waniliowy 3 łyżeczki (15 ml)
  • Czekolada gorzka (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
  • Maliny (500 g)
  • Cukier puder (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier, ekstrakt waniliowy, kakao
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, sitko, folia spożywcza, miska, rondelek, forma do tarty 25 cm, wałek stalowy, lodówka

Przepis na tartę czekoladową z malinami krok po kroku

Do miski przesiej mąkę razem z kakao. Masło (150 g) pokrój w drobną kostkę i razem z cukrem dodaj do miski.

Zacznij ucierać, by powstała konsystencja kruszonki i wszystkie składniki się połączyły.

Dodaj żółtka i łyżeczkę ekstraktu waniliowego i całość dokładnie zagnieć.

Ciasto owiń folią i umieść w lodówce na 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i rozłóż na formie do tarty.

Wierzch przykryj papierem do pieczenia i obciąż np. suchą fasolą.

Piecz przez 15 minut w 190 st. C. Po tym czasie ściągnij papier z fasolą i piecz jeszcze 5 minut.

Zostaw do ostudzenia.

Wlej śmietanę i 2 łyżeczki ekstraktu do rondelka. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

Czekoladę połam na mniejsze kawałki i dodaj do rondelka. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści.

Dodaj łyżkę masła i wymieszaj.

Na ostudzonym spodzie ułóż część malin i wylej na nie ciepły krem czekoladowy.

Tartę włóż do lodówki na minimum 30 minut.

Przed podaniem ułóż na wierzchu pozostałe maliny i oprósz cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na tartę czekoladową z malinami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat tarty czekoladowej z malinami

Przepis na tartę czekoladową z malinami to idealny pomysł by wykorzystać świeże maliny. Ta najlepsza tarta na słodko będzie cudownym uwieńczeniem rodzinnego spotkania.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić tartę czekoladową z malinami to już pokazuje jak ją wykonać. Na początku do miski przesiej mąkę razem z kakao. Masło (150 g) pokrój w drobną kostkę i razem z cukrem dodaj do miski. Zacznij ucierać, by powstała konsystencja kruszonki i wszystkie składniki się połączyły. Dodaj żółtka i łyżeczkę ekstraktu waniliowego i całość dokładnie zagnieć. Ciasto owiń folią i umieść w lodówce na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj i rozłóż na formie do tarty. Wierzch przykryj papierem do pieczenia i obciąż np. suchą fasolą. Piecz przez 15 minut w 190 st. C. Po tym czasie ściągnij papier z fasolą i piecz jeszcze 5 minut. Zostaw do ostudzenia. Wlej śmietanę i 2 łyżeczki ekstraktu do rondelka. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i dodaj do rondelka. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Dodaj łyżkę masła i wymieszaj. Na ostudzonym spodzie ułóż część malin i wylej na nie ciepły krem czekoladowy. Tarte włóż do lodówki na minimum 30 minut. Przed podaniem ułóż na wierzchu pozostałe maliny i oprósz cukrem pudrem.

Ta najlepsza tarta czekoladowa z malinami najlepiej uda się, gdy zawartość kakao w czekoladzie będzie większa niż 64%. Wraz z gorzką czekoladą dostarczamy do organizmu magnez, potas, żelazo, cynk, miedź czy niacynę. Pyszna czekolada (szczególnie gorzka) to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek spowodowane działaniem wolnych rodników. Tym samym mogą zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w gorzkiej czekoladzie, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca. Czekolada to również źródło kofeiny, która nie tylko pobudza, ale również poprawia pamięć i czas reakcji.

Tarta czekoladowa z malinami jest tak dobra, że na pewno wszystkich zachwyci.

Alergeny w tarcie czekoladowej z malinami

Lista alergenów dla tarty czekoladowej z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze tarty czekoladowej z malinami

na 100g gotowej potrawy

Pyszna czekolada (szczególnie gorzka) to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
314.49
377.39
Białko (g)
4.68
5.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
27.00
32.40
Węglowodany przyswajalne (g)
22.49
26.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.51
5.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
22.12
26.55
Tłuszcze nasycone (g)
16.52
19.82
Tłuszcze nienasycone (g)
5.61
6.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.16
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.13
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.17
1.40
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
5.97
7.17
Potas (mg)
200.65
240.78
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
31.24
37.49
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
102.53
123.04
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
52.57
63.08
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.32
2.78
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.96
1.15
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.35
0.43
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty czekoladowej z malinami 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty czekoladowej z malinami

Koszt składników
75.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
175 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 175 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Masło
165 g
150 g do ciasta kruchego + 1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.12
Za 165 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ekstrakt waniliowy
15 ml
3 łyżeczki
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 2
2.92
Za 15 ml
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Maliny
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
75.00