Tarta czekoladowa z malinami
- Mąka pszenna typ 500 (175 g)
- Kakao 16% (proszek) (50 g)
- Cukier (50 g)
- Masło - 150 g do ciasta kruchego + 1 łyżka (165 g)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Ekstrakt waniliowy - 3 łyżeczki (15 ml)
- Czekolada gorzka (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
- Maliny (500 g)
- Cukier puder (20 g)
Przepis na tartę czekoladową z malinami krok po kroku
Do miski przesiej mąkę razem z kakao. Masło (150 g) pokrój w drobną kostkę i razem z cukrem dodaj do miski.
Zacznij ucierać, by powstała konsystencja kruszonki i wszystkie składniki się połączyły.
Dodaj żółtka i łyżeczkę ekstraktu waniliowego i całość dokładnie zagnieć.
Ciasto owiń folią i umieść w lodówce na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i rozłóż na formie do tarty.
Wierzch przykryj papierem do pieczenia i obciąż np. suchą fasolą.
Piecz przez 15 minut w 190 st. C. Po tym czasie ściągnij papier z fasolą i piecz jeszcze 5 minut.
Zostaw do ostudzenia.
Wlej śmietanę i 2 łyżeczki ekstraktu do rondelka. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i dodaj do rondelka. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
Dodaj łyżkę masła i wymieszaj.
Na ostudzonym spodzie ułóż część malin i wylej na nie ciepły krem czekoladowy.
Tartę włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Przed podaniem ułóż na wierzchu pozostałe maliny i oprósz cukrem pudrem.
-
Charlotte
-
Sernik z rosą
-
Ciasto z malinami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Tort pavlova
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto bezowe
-
Tort z malinami
-
Tort lodowy
-
Krem malinowy do tortów
-
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Kruche ciasto z malinami
-
Ciasto kruche z malinami
-
Ciasto z malinami i budyniem
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto z malinami
Więcej informacji na temat tarty czekoladowej z malinami
Przepis na tartę czekoladową z malinami to idealny pomysł by wykorzystać świeże maliny. Ta najlepsza tarta na słodko będzie cudownym uwieńczeniem rodzinnego spotkania.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić tartę czekoladową z malinami to już pokazuje jak ją wykonać. Na początku do miski przesiej mąkę razem z kakao. Masło (150 g) pokrój w drobną kostkę i razem z cukrem dodaj do miski. Zacznij ucierać, by powstała konsystencja kruszonki i wszystkie składniki się połączyły. Dodaj żółtka i łyżeczkę ekstraktu waniliowego i całość dokładnie zagnieć. Ciasto owiń folią i umieść w lodówce na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj i rozłóż na formie do tarty. Wierzch przykryj papierem do pieczenia i obciąż np. suchą fasolą. Piecz przez 15 minut w 190 st. C. Po tym czasie ściągnij papier z fasolą i piecz jeszcze 5 minut. Zostaw do ostudzenia. Wlej śmietanę i 2 łyżeczki ekstraktu do rondelka. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i dodaj do rondelka. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Dodaj łyżkę masła i wymieszaj. Na ostudzonym spodzie ułóż część malin i wylej na nie ciepły krem czekoladowy. Tarte włóż do lodówki na minimum 30 minut. Przed podaniem ułóż na wierzchu pozostałe maliny i oprósz cukrem pudrem.
Ta najlepsza tarta czekoladowa z malinami najlepiej uda się, gdy zawartość kakao w czekoladzie będzie większa niż 64%. Wraz z gorzką czekoladą dostarczamy do organizmu magnez, potas, żelazo, cynk, miedź czy niacynę. Pyszna czekolada (szczególnie gorzka) to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek spowodowane działaniem wolnych rodników. Tym samym mogą zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w gorzkiej czekoladzie, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca. Czekolada to również źródło kofeiny, która nie tylko pobudza, ale również poprawia pamięć i czas reakcji.
Tarta czekoladowa z malinami jest tak dobra, że na pewno wszystkich zachwyci.
Alergeny w tarcie czekoladowej z malinami
Lista alergenów dla tarty czekoladowej z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze tarty czekoladowej z malinami
Pyszna czekolada (szczególnie gorzka) to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.