Przepis na sznycel drobiowy krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, tłuczek do mięsa, głęboki talerz

Mięso podziel na 4 plastry, krojąc wzdłuż piersi.

Każdy z nich dobrze i cienko rozbij.

Mięso dopraw solą i pieprzem

Następnie obtocz w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.

Na patelni rozpuść masło i usmaż na nim sznycle z obu stron na złoty kolor.

Sznycel drobiowy podany z plastrami limonki
Sznycel drobiowy
Koszt przygotowania dania
16.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
292 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Sznycel drobiowy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sznyclu drobiowym

Sznycel drobiowy to pyszny kotlet z kurczaka w chrupiącej i smacznej panierce. Taki kotlet to idealny, mięsny dodatek do niedzielnego obiadu.

Przepis na sznycel drobiowy jest na pewno wszystkim dobrze znany. Jeśli jednak zastanawiasz się, jak zrobić sznycel panierowany to potrzebna będzie do tego dobra pierś z kurczaka, jajka, mąka, bułka tarta i masło klarowane. Dodatkowo sól i pieprz do doprawienia mięsa. Drób podziel na 4 plastry. Każdy z nich dobrze i cienko rozbij. Najlepiej robić to na drewnianej desce z podłożoną pod deską ściereczką. Mięso przed rozbijanie przykryj np. woreczkiem foliowym. Dzięki temu tłuczek go nie porozrywa. Tak przygotowane mięso dopraw solą i pieprzem. Następnie obtocz w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Na patelni rozpuść masło i usmaż na nim sznycle. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić sznycel drobiowy. Dzięki temu na Twoim stole w kilka minut mogą pojawić się pyszne kotlety.

Taki domowy, tradycyjny kotlecik to nie tylko smaczny pomysł na obiad. Z powodzeniem sprawdzi się również jako tzw. polski burger. Pewnie domyślacie się, co mam na myśli. Ale jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić taką tradycyjną kanapkę, to wystarczy kotleta umieścić między dwoma połówkami pszennej bułki posmarowanej masłem. Przyznaje, że jest to mój najlepszy smak dzieciństwa szczególnie podczas wakacyjnych wyjazdów.

Drób, w tym oczywiście kurczak, jest najczęściej polecanym mięsem. Wynika to z tego, że ma wysoką wartość składników odżywczych (głównie białka) i zawiera niewiele tłuszczu. W mięsie kurczaka znaleźć można również witaminy z grupy B oraz składniki takie jak cynk, selen, magnez czy fosfor. Mięso drobiowe to dobry wybór, jeśli w Twojej diecie brakuje pełnowartościowego białka. To także dobre rozwiązanie na posiłki dla dzieci. Mięso z kurczaka jest najczęściej polecane podczas rozszerzania diety.

Żeby dodatkowo zwiększyć wartość odżywczą tego dania warto podać sznycle z dodatkiem warzyw. Szczególnie świeżych w formie surówek lub sałatek.

Wartości odżywcze sznycla drobiowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
195.24 kcal
292.86 kcal
Białko
18.53 g
27.80 g

Węglowodany w sznyclu drobiowym

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
9.47 g
14.20 g
Węglowodany przyswajalne
9.18 g
13.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.29 g
0.44 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
8.66 g
13.00 g
Tłuszcze nasycone
5.16 g
7.75 g
Tłuszcze nienasycone
3.50 g
5.25 g
Tłuszcze jednonasycone
2.56 g
3.85 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.94 g
1.40 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol
127.61 mg
191.42 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sznycel drobiowy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
74.84 µg (mcg)
112.26 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6
0.57 mg
0.85 mg
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D
0.35 µg (mcg)
0.53 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E
0.73 mg
1.10 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol
74.06 µg (mcg)
111.10 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.28 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.38 mg
Niacyna
7.06 mg
10.59 mg
Foliany
30.40 µg (mcg)
45.60 µg (mcg)
Beta karoten
9.34 µg (mcg)
14.01 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sznycel drobiowy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
101.74 mg
152.61 mg
Potas
261.05 mg
391.57 mg
Wapń
26.39 mg
39.58 mg
Fosfor
191.34 mg
287.01 mg
Magnez
25.28 mg
37.93 mg
Żelazo
1.22 mg
1.83 mg
Cynk
0.83 mg
1.25 mg
Miedź
0.07 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sznycla drobiowego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sznyclu drobiowym

Lista alergenów dla sznycla drobiowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sznycla drobiowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Mąka pszenna typ 550
40 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
38.80
Jak oceniasz przepis na sznycel drobiowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób