Sznycle z indyka pieczone

Opublikowano: 12.03.2023 r., 13:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sznycle z indyka pieczone podane na pergaminie leżącym na drewnianym blacie.
Sznycle z indyka pieczone
Sznycle z indyka pieczone to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Sznycle pieczone zawierają małą ilość kalorii. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 20 min
309 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (600 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, tłuczek do mięsa

Przepis na sznycle z indyka pieczone krok po kroku

Bułkę tartą wymieszaj z dodatkiem połowy łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej oraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Mięso pokrój na mniejsze kawałki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Jajko wybij do miseczki i rozmieszaj przy pomocy widelca.

Kawałki mięsa obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej.

Gotowe sznycle układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut.

Upieczone sznycle podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na sznycle z indyka pieczone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat sznycli z indyka pieczone

Sznycle z indyka pieczone to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczne sznycle warto podać z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz z mizerią. Prosty przepis na sznycle z indyka pieczone nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi indyka, jajka, bułka tarta, olej rzepakowy, czosnek, sól, pieprz oraz papryka słodka. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić sznycle z indyka pieczone? Bułkę tartą wymieszaj z dodatkiem połowy łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej oraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso pokrój na mniejsze kawałki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jajko wybij do miseczki i rozmieszaj przy pomocy widelca. Kawałki mięsa obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Gotowe sznycle układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut. Upieczone sznycle podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Mięso z indyka jest bardzo wartościowe. Zawiera stosunkowo niewiele kalorii, a dostarcza do naszego organizmu dużych ilości witamin, składników mineralnych oraz związków odżywczych. Jest to doskonałe źródło witaminy B3, B6, B12, selenu oraz cynku. Selen jest składnikiem mineralnym, który odpowiada za syntezę hormonów tarczycy. Odpowiednia podaż cynku w diecie przyczynia się do utrzymania jędrności skóry oraz poprawia kondycję włosów. Mięso z indyka stanowi również doskonałe źródło białka.

Podsumowując pyszne sznycle z indyka to doskonała propozycja na pożywny obiad dla całej rodziny. Przygotowanie kotletów z indyka w piekarniku zamiast na patelni z dodatkiem tłuszczu sprawia, że są one mniej kaloryczne. Najlepsze sznycle drobiowe są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Kotlety warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z surówką (np. z mizerią lub surówką z marchwi i jabłka). Mięso drobiowe zawiera dość małą ilość kalorii, dlatego warto włączać je do diety redukcyjnej.

Alergeny w sznyclach z indyka pieczone

Lista alergenów dla sznycli z indyka pieczone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze sznycli z indyka pieczone

na 100g gotowej potrawy

Sznycle z indyka pieczone to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Sznycle pieczone są mniej kaloryczne niż te smażone na patelni z dodatkiem tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
167.12
309.17
Białko (g)
20.68
38.25
Fenyloalanina (mg)
0.74
1.37
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
5.33
9.86
Węglowodany przyswajalne (g)
5.00
9.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.33
0.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
6.97
12.89
Tłuszcze nasycone (g)
2.60
4.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.45
6.38
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.89
3.49
Cholesterol (mg)
70.15
129.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A (µg (mcg))
15.84
29.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.69
1.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.18
2.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.42
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.57
Witamina E (mg)
0.20
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.84
29.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
8.76
16.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.33
30.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.07
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
119.44
220.96
Potas (mg)
243.76
450.95
Wapń (mg)
26.09
48.27
Fosfor (mg)
176.74
326.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.85
47.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.09
2.01
Cynk (mg)
1.14
2.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sznycli z indyka pieczone 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sznycli z indyka pieczone

Koszt składników
42.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
600 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.40
Za 600 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
42.80