Przepis na sznycle z indyka krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do mięsa
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Filety indyka rozbij tłuczkiem.

Do głębokiego talerza wbij jajko i roztrzep widelcem, do drugiego talerze - mleko, a na płaski talerz wysyp bułkę tartą.

Fileta zamaczaj kolejno i dokładnie w mleku, jajku i bułce tartej.

Układaj na patelnię z rozgrzanym olejem lub masłem i smaż kilka minut z każdej strony.

Podawaj z ziemniakami i surówką.

Panierowane sznycle z indyka
Sznycle z indyka
Koszt przygotowania dania
3.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
429 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
45

Sznycle z indyka - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sznyclach z indyka

Sznycel z indyka to świetny, bardzo prosty i szybki pomysł na obiad dla całej rodziny. Podstawowe składniki, niezbędne do tego, aby przygotować kotlety ze sznycla to oczywiście pierś z indyka, mleko, jajka oraz bułka tarta - większość z nas zapewne na co dzień ma te produktu w domu, danie to nie wymaga więc większych przygotowań, czy dużych przedwczesnych zakupów. Jak przygotować sznycle z indyka? Mięso wystarczy rozbić tłuczkiem na bardzo cienki filet, obtoczyć kolejno w mleku, roztrzepanym widelcem jajku i bułce tartej i smażyć na oleju, oliwie lub maśle. Ten przepis chyba nie może być prostszy, ani szybszy do wykonania. Co więcej, jeśli zastanawiasz się jak zrobić dobre sznycle, nie musisz ograniczać się do zdrowienia standardowej panierki i ich usmażenia. Odpowiedzi na pytanie jak przyrządzić sznycle z indyka jest bardzo wiele. Do panierki możesz dodać płatki kukurydziane, owsiane, orzechy, migdały, sezam, czy otręby. Bułkę tartą, przed obtoczeniem w niej mięsa możesz wymieszać z przyprawami - na przykład słodką i/lub ostrą papryką, przyprawą curry, gotową mieszanką przypraw do mięs, czy ziołami takimi jak majeranek, rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie lub toskańskie. Sznycle z indyka możesz przygotować również w sosie, na przykład grzybowym, ze świeżych lub suszonych grzybów lub samych pieczarek, w sosie jogurtowo-koperkowym, czy musztardowym. Również w kwestii dodatków do sznycla z indyka pozostawiona jest pełna dowolność. Najczęściej podaje się je z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi, posypanymi natką pietruszki lub koperkiem, surówką z marchewki lub kiszonej kapusty, buraczkami na ciepło lub fasolką szparagową. Warto pamiętać, że sznycle z indyka to danie dość tłuste, kaloryczne i ciężkostrawne. Głównym winowajcą jest panierka, która owszem, nadaje wyjątkowego smaku i wiele osób nie wyobraża sobie zjedzenia mięsa bez panierki, ale jednocześnie chłonie bardzo dużą ilość tłuszczu, który został wykorzystany do smażenia. Warto o tym pamiętać, aby nie przesadzić przypadkowo z jego ilością.

Wartości odżywcze sznycli z indyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
214.84 kcal
429.69 kcal
Białko
14.48 g
28.96 g

Węglowodany w sznyclach z indyka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
12.26 g
24.53 g
Węglowodany przyswajalne
11.56 g
23.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.71 g
1.41 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
11.79 g
23.58 g
Tłuszcze jednonasycone
6.38 g
12.76 g
Tłuszcze wielonasycone
3.11 g
6.22 g
Cholesterol
101.80 mg
203.61 mg

Witaminy w przepisie na sznycle z indyka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
45.57 µg (mcg)
91.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.38 mg
0.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.87 µg (mcg)
1.74 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.68 µg (mcg)
1.36 µg (mcg)
Witamina E
0.39 mg
0.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
45.57 µg (mcg)
91.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.11 mg
10.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
29.98 µg (mcg)
59.96 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.16 µg (mcg)
0.31 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sznycle z indyka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
180.59 mg
361.18 mg
Potas
190.16 mg
380.31 mg
Wapń
64.08 mg
128.16 mg
Fosfor
157.29 mg
314.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.80 mg
43.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.43 mg
2.87 mg
Cynk
1.03 mg
2.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sznycli z indyka 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sznyclach z indyka

Lista alergenów dla sznycli z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa

Cena przygotowania sznycli z indyka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
100 g
12.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 1,5%
40 ml
4 łyżki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 ml
Bułka tarta
40 g
4 łyżki
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
30.30
Jak oceniasz przepis na sznycle z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób