Przepis na sznycle z szynki wieprzowej krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, miska

Szynkę pokrój w plastry o grubości 2-3 cm, przykryj folią i delikatnie rozbij.

Oprósz solą i pieprzem i zostaw na boku.

Jajko wbij do miski, roztrzep widelcem, do następnej miski wsyp bułkę tartą.

Mięso po kolei zamocz w jajku i w bułce tartej.

Usmaż na złocisty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym.

sznycle z szynki wieprzowej
Sznycle z szynki wieprzowej
Koszt przygotowania dania
39.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
291 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
20

Sznycle z szynki wieprzowej - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sznyclach z szynki wieprzowej

Sznycel, czyli nic innego jak panierowany kotlet w bułce tartej, smażony na maśle. Jest to tradycyjne danie kuchni austriackiej, które zyskało popularność na całym Świecie. W Austrii tradycyjnym dodatkiem do dania jest puree ziemniaczane lub sałatka ziemniaczana. Tradycyjny pyszny austriacki sznycel z biegiem czasu doczekał się wielu modyfikacji i zmian.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na sznycle z szynki wieprzowej idealne na obiad.

Przepis ten możesz przygotować krok po kroku według mojej instrukcji, ale jeśli chcesz, śmiało możesz postawić na podsmażane sznycle z szynki w sosie z cebulą, które są też niezwykle smaczne.

Jeśli doceniasz chrupiącą, złocistą panierkę na kruchym i delikatnym mięsie koniecznie dowiedz się poniżej jak zrobić sznycle z szynki wieprzowej.

Wystarczy zaopatrzyć się w spory kawałek surowej szynki, a następnie podzielić ją na plastry o grubości 3-4 cm. Rozłóż mięso na blacie i delikatnie rozbij za pomocą tłuczka, a następnie oprósz je solą i pieprzem.

Do miski wbij jajko i roztrzep widelcem, do następnej miski wsyp bułkę tatrą. Kolejno zamaczaj kawałki mięsa w jajku i w bułce tartej. Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i usmaż przygotowane sznycle.

Gdy panierka się zarumieni, nasze pyszne danie jest dobre do spożycia.

W podobny sposób możesz przygotować dowolne rodzaje mięsa, jeśli zależy Ci na nieco chudszym gatunku postaw na drób, do którego zaliczamy kurczaka i indyka. Należy on do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Nie zapominaj o dodatkach, postaw na sporą ilość warzyw. Może to być gotowany brokuł lub surówka, świetnie sprawdzi się tutaj surówka typu colesław, na którą znajdziesz przepis w moich innych propozycjach. Sznycle z szynki wieprzowej idealnie pasują do frytek lub ziemniaczanego puree. Wybierz swoje ulubione dodatki i przygotuj to pyszne danie, będzie to idealny pomysł na domowy obiad

Wartości odżywcze sznycli z szynki wieprzowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
291.18 kcal
291.18 kcal
Białko
15.59 g
15.59 g
Fenyloalanina
0.60 mg
0.60 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w sznyclach z szynki wieprzowej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
12.73 g
12.73 g
Węglowodany przyswajalne
11.94 g
11.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.79 g
0.79 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Glukoza
0.32 g
0.32 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Fruktoza
0.43 g
0.43 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Skrobia
10.51 g
10.51 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
19.20 g
19.20 g
Tłuszcze nasycone
6.98 g
6.98 g
Tłuszcze nienasycone
12.22 g
12.22 g
Tłuszcze jednonasycone
9.15 g
9.15 g
Tłuszcze wielonasycone
3.07 g
3.07 g
Cholesterol
80.23 mg
80.23 mg

Witaminy w przepisie na sznycle z szynki wieprzowej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
12.39 µg (mcg)
12.39 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.32 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.57 µg (mcg)
0.57 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.49 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.51 µg (mcg)
0.51 µg (mcg)
Retinol
12.39 µg (mcg)
12.39 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.70 mg
0.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.39 mg
4.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
27.41 µg (mcg)
27.41 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sznycle z szynki wieprzowej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
172.97 mg
172.97 mg
Potas
267.03 mg
267.03 mg
Wapń
40.08 mg
40.08 mg
Fosfor
184.53 mg
184.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.58 mg
22.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.58 mg
1.58 mg
Cynk
1.71 mg
1.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sznycli z szynki wieprzowej 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sznyclach z szynki wieprzowej

Lista alergenów dla sznycli z szynki wieprzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania sznycli z szynki wieprzowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
500 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 7
37.50
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
57.80
Jak oceniasz przepis na sznycle z szynki wieprzowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób