Sznycle z szynki wieprzowej

Opublikowano: 28.05.2022 r., 13:01 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczyste sznycle wieprzowe na talerzu
Sznycle z szynki wieprzowej
Szybkie i pyszne w przygotowaniu sznycle z szynki wieprzowej to świetny pomysł na weekendowy obiad dla całej Twojej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 10 min
291 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Szynka wieprzowa surowa (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta - 1/2 szklanki (125 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, miska

Przepis na sznycle z szynki wieprzowej krok po kroku

Szynkę pokrój w plastry o grubości 2-3 cm, przykryj folią i delikatnie rozbij.

Oprósz solą i pieprzem i zostaw na boku.

Jajko wbij do miski, roztrzep widelcem, do następnej miski wsyp bułkę tartą.

Mięso po kolei zamocz w jajku i w bułce tartej.

Usmaż na złocisty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Jak oceniasz przepis na sznycle z szynki wieprzowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat sznycli z szynki wieprzowej

Sznycel, czyli nic innego jak panierowany kotlet w bułce tartej, smażony na maśle. Jest to tradycyjne danie kuchni austriackiej, które zyskało popularność na całym Świecie. W Austrii tradycyjnym dodatkiem do dania jest puree ziemniaczane lub sałatka ziemniaczana. Tradycyjny pyszny austriacki sznycel z biegiem czasu doczekał się wielu modyfikacji i zmian.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na sznycle z szynki wieprzowej idealne na obiad.

Przepis ten możesz przygotować krok po kroku według mojej instrukcji, ale jeśli chcesz, śmiało możesz postawić na podsmażane sznycle z szynki w sosie z cebulą, które są też niezwykle smaczne.

Jeśli doceniasz chrupiącą, złocistą panierkę na kruchym i delikatnym mięsie koniecznie dowiedz się poniżej jak zrobić sznycle z szynki wieprzowej.

Wystarczy zaopatrzyć się w spory kawałek surowej szynki, a następnie podzielić ją na plastry o grubości 3-4 cm. Rozłóż mięso na blacie i delikatnie rozbij za pomocą tłuczka, a następnie oprósz je solą i pieprzem.

Do miski wbij jajko i roztrzep widelcem, do następnej miski wsyp bułkę tatrą. Kolejno zamaczaj kawałki mięsa w jajku i w bułce tartej. Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i usmaż przygotowane sznycle.

Gdy panierka się zarumieni, nasze pyszne danie jest dobre do spożycia.

W podobny sposób możesz przygotować dowolne rodzaje mięsa, jeśli zależy Ci na nieco chudszym gatunku postaw na drób, do którego zaliczamy kurczaka i indyka. Należy on do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Nie zapominaj o dodatkach, postaw na sporą ilość warzyw. Może to być gotowany brokuł lub surówka, świetnie sprawdzi się tutaj surówka typu colesław, na którą znajdziesz przepis w moich innych propozycjach. Sznycle z szynki wieprzowej idealnie pasują do frytek lub ziemniaczanego puree. Wybierz swoje ulubione dodatki i przygotuj to pyszne danie, będzie to idealny pomysł na domowy obiad

Alergeny w sznyclach z szynki wieprzowej

Lista alergenów dla sznycli z szynki wieprzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze sznycli z szynki wieprzowej

na 100g gotowej potrawy

Jeśli chcesz, aby Twoje sznycle miały grubszą panierkę, powtórz czynność dwa razy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
291.18
291.18
Białko (g)
15.59
15.59
Fenyloalanina (mg)
0.60
0.60
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
12.73
12.73
Węglowodany przyswajalne (g)
11.94
11.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
0.79
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.32
0.32
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.43
0.43
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Skrobia (g)
10.51
10.51
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
19.20
19.20
Tłuszcze nasycone (g)
6.98
6.98
Tłuszcze nienasycone (g)
12.22
12.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.15
9.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.07
3.07
Cholesterol (mg)
80.23
80.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
12.39
12.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.32
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.57
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.49
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.51
0.51
Retinol (µg (mcg))
12.39
12.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.70
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.39
4.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.41
27.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
172.97
172.97
Potas (mg)
267.03
267.03
Wapń (mg)
40.08
40.08
Fosfor (mg)
184.53
184.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.58
22.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.58
1.58
Cynk (mg)
1.71
1.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sznycli z szynki wieprzowej 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sznycli z szynki wieprzowej

Koszt składników
57.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
500 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 7
37.50
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
57.80