Sznycle z szynki wieprzowej
- Szynka wieprzowa surowa (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta - 1/2 szklanki (125 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na sznycle z szynki wieprzowej krok po kroku
Szynkę pokrój w plastry o grubości 2-3 cm, przykryj folią i delikatnie rozbij.
Oprósz solą i pieprzem i zostaw na boku.
Jajko wbij do miski, roztrzep widelcem, do następnej miski wsyp bułkę tartą.
Mięso po kolei zamocz w jajku i w bułce tartej.
Usmaż na złocisty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym.
-
Sznycle z indyka
-
Wiener schnitzel
-
Sznycel wieprzowy
-
Sznycel po wiedeńsku
-
Sznycel wiedeński
-
Sznycel cielęcy
-
Sznycel ministerski
-
Sznycel z jajkiem
-
Sznycel z kurczaka
-
Sznycel drobiowy
-
Sznycel z indyka w sosie
-
Sznycel mielony
-
Sznycle mielone
-
Sznycel z indyka z piekarnika
-
Sznycle z indyka duszone
-
Sznycle z indyka z piekarnika
-
Sznycle wieprzowe
-
Sznycle z indyka pieczone
-
Sznycle
Więcej informacji na temat sznycli z szynki wieprzowej
Sznycel, czyli nic innego jak panierowany kotlet w bułce tartej, smażony na maśle. Jest to tradycyjne danie kuchni austriackiej, które zyskało popularność na całym Świecie. W Austrii tradycyjnym dodatkiem do dania jest puree ziemniaczane lub sałatka ziemniaczana. Tradycyjny pyszny austriacki sznycel z biegiem czasu doczekał się wielu modyfikacji i zmian.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na sznycle z szynki wieprzowej idealne na obiad.
Przepis ten możesz przygotować krok po kroku według mojej instrukcji, ale jeśli chcesz, śmiało możesz postawić na podsmażane sznycle z szynki w sosie z cebulą, które są też niezwykle smaczne.
Jeśli doceniasz chrupiącą, złocistą panierkę na kruchym i delikatnym mięsie koniecznie dowiedz się poniżej jak zrobić sznycle z szynki wieprzowej.
Wystarczy zaopatrzyć się w spory kawałek surowej szynki, a następnie podzielić ją na plastry o grubości 3-4 cm. Rozłóż mięso na blacie i delikatnie rozbij za pomocą tłuczka, a następnie oprósz je solą i pieprzem.
Do miski wbij jajko i roztrzep widelcem, do następnej miski wsyp bułkę tatrą. Kolejno zamaczaj kawałki mięsa w jajku i w bułce tartej. Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i usmaż przygotowane sznycle.
Gdy panierka się zarumieni, nasze pyszne danie jest dobre do spożycia.
W podobny sposób możesz przygotować dowolne rodzaje mięsa, jeśli zależy Ci na nieco chudszym gatunku postaw na drób, do którego zaliczamy kurczaka i indyka. Należy on do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.
Nie zapominaj o dodatkach, postaw na sporą ilość warzyw. Może to być gotowany brokuł lub surówka, świetnie sprawdzi się tutaj surówka typu colesław, na którą znajdziesz przepis w moich innych propozycjach. Sznycle z szynki wieprzowej idealnie pasują do frytek lub ziemniaczanego puree. Wybierz swoje ulubione dodatki i przygotuj to pyszne danie, będzie to idealny pomysł na domowy obiad
Alergeny w sznyclach z szynki wieprzowej
Lista alergenów dla sznycli z szynki wieprzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze sznycli z szynki wieprzowej
Jeśli chcesz, aby Twoje sznycle miały grubszą panierkę, powtórz czynność dwa razy.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.