Sznycel cielęcy

Opublikowano: 20.06.2022 r., 21:51 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Panierowany sznycel cielęcy na talerzu
Sznycel cielęcy
Delikatny sznycel cielęcy po wiedeńsku to niezwykle pyszny przepis na mięsny obiad. Dokładnie jak go przygotwać opisuję w moim dzisiejszym przepisie.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
364 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Cielęcina - 4 plastry (600 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło klarowane - 3 łyżki (30 g)
  • Bułka tarta - 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na sznycel cielęcy krok po kroku

Jajka rozbij do miski i roztrzep za pomocą widelca, dopraw do smaku.

Bułkę tartę wysyp do osobnej miski.

Plastry cielęciny delikatnie rozbij, najpierw zamocz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej.

Usmaż sznycle na rozgrzanym maśle klarowanym.

Jak oceniasz przepis na sznycel cielęcy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sznycla cielęcego

Sznycel, czyli nic innego jak panierowany kotlet w bułce tartej, smażony na maśle. Jest to tradycyjne danie kuchni austriackiej, które zyskało popularność na całym Świecie. W Austrii tradycyjnym dodatkiem do dania jest puree ziemniaczane lub sałatka ziemniaczana. Tradycyjny pyszny austriacki sznycel z biegiem czasu doczekał się wielu modyfikacji.

Najlepszy sznycel powinno się przyrządzać z udźca cielęcego. Ja dzisiaj przedstawię Wam dobry i sprawdzony przepis na sznycel cielęcy po wiedeńsku, czyli nieco zmodyfikowaną wersję oryginalnego przepisu, która w naszych regionach jest bardziej popularna.

Cielęcina należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej chude niż wieprzowina czy wołowina. Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso z cielęciny idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami.

Sznycel cielęcy z jajkiem to będzie idealny pomysł na obiad z rodziną. Sznycle delikatnie rozbij i dopraw do smaku. Jajka rozbij i roztrzep w płaskim talerzu. Następnie zamocz mięso w jajku tak aby całe było zanurzone, później obtocz dokładnie w bułce tartej i usmaż na rozgrzanej patelni z roztopionym masłem. Smaż sznycle przez kilka minut z obu stron tak aby nabrały złocistego koloru.

Dodatkowo usmaż jajko sadzone i podawaj z gotowym mięsem. Jako dodatek do dania idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane. Wystarczy, że ugotujesz ziemniaki w lekko osolonej wodzie, a następnie je podusisz z odrobiną masła i mleka. Pamiętaj o porcji warzyw. Idealnie się tutaj sprawdzą warzywa gotowane w wodzie np. brokuły lub na parze. Możesz także postawić na domową wersję surówki z białej lub czerwonej kapusty, przepis znajdziecie w innych moich propozycjach. Surówka z kapusty będzie źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. Skoro już wiesz, jak przyrządzić i jak zrobić sznycel cielęcy, wykorzystaj mój sprawdzony przepis na najbliższy rodzinny obiad.

Alergeny w sznyclu cielęcym

Lista alergenów dla sznycla cielęcego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze sznycla cielęcego

na 100g gotowej potrawy

Sznycel możesz przygotować z dodatkiem jajka smażonego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
243.13
364.69
Białko (g)
16.44
24.65
Fenyloalanina (mg)
0.62
0.92
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
10.50
15.74
Węglowodany przyswajalne (g)
9.85
14.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
0.98
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.26
0.39
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.36
0.53
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Skrobia (g)
8.63
12.94
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
14.53
21.80
Tłuszcze nasycone (g)
7.45
11.18
Tłuszcze nienasycone (g)
7.08
10.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.89
8.84
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.19
1.78
Cholesterol (mg)
91.70
137.55

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
49.48
74.22
Witamina B6 (mg)
0.35
0.53
Witamina B12 (µg (mcg))
1.75
2.62
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
1.16
1.73
Witamina E (mg)
0.69
1.03
Retinol (µg (mcg))
48.92
73.39
Tiamina (mg)
0.22
0.33
Ryboflawina (mg)
0.31
0.47
Niacyna (mg)
4.80
7.20
Foliany (µg (mcg))
23.52
35.28
Beta karoten (µg (mcg))
6.69
10.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
195.35
293.03
Potas (mg)
183.39
275.08
Wapń (mg)
42.03
63.04
Fosfor (mg)
185.77
278.66
Magnez (mg)
29.24
43.86
Żelazo (mg)
1.87
2.81
Cynk (mg)
2.11
3.17
Miedź (mg)
0.11
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny sznycla cielęcego 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sznycla cielęcego

Koszt składników
75.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cielęcina
600 g
4 plastry
28.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
33.60
Za 600 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło klarowane
30 g
3 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Koszt składników
75.80