Przepis na sznycle wieprzowe krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa

Schab podziel na kotlety. Każdy rozbij tłuczkiem, przypraw solą, pieprzem i ziołami.

Bułkę tartą wysyp na talerzyk i zmieszaj z ostrymi przyprawami.

Na talerzyk wbij jajko, dokładnie rozmieszaj i wymocz w nim każdy kawałek mięsa.

Mięso oprósz bułką tartą.

Na patelni rozgrzej tłuszcz i wyłóż kotlety.

Smaż do pełnego zarumienienia z obu stron.

Sznycle wieprzowe podane na desce z frytkami.
sznycle wieprzowe
Koszt przygotowania dania
14.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
451 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
69

Sznycle wieprzowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sznyclach wieprzowych

Sznycle wieprzowe to tradycyjny sposób na przygotowanie mięsa wieprzowego. Całość idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Sznycle z tego przepisu są wspaniałe!

Przepis na sznycle wieprzowe to doskonały pomysł na smaczne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad. To najlepsze rozwiązanie na niedzielny obiad. Te kotlety są pyszne i chrupiące, dzięki czemu ciężko jest się od nich oderwać. Idealnie komponują się z gotowanymi ziemniakami i surówką. Będą świetnym pomysłem na niedzielny obiad dla całej rodziny. Sprawdzi się idealnie na obiad, nawet ten bardziej ekskluzywny. Są idealną opcją na szybki, ale zbilansowany posiłek, który na pewno zaspokoi nawet duży głód. Można je też jeść bez dodatków, gdyż są tak smaczne, że nie potrzebują żadnego towarzystwa. Cały proces jest bardzo łatwy, dlatego poradzą sobie z nim osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. To dobry pomysł na posiłek szczególnie dla miłośników mięsnych potraw, które na pewno docenią miękki i kruchy schab, ukryty pod chrupiącą panierką z bułki tartej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sznycle wieprzowe, by były pyszne i dobre nawet dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Sznycle wieprzowe często pojawiają się na stole, przez co klasyczna wersja może się już nieco nudzić. Zamiast niej warto więc przygotować nieco ulepszoną opcję z dodatkiem ostrych przypraw, która wspaniale rozgrzewa kubki smakowe. Całość jest smaczna i prosta. W dodatku nie potrzeba do jej stworzenia żadnego specjalnego sprzętu. Cała receptura jest niezwykle łatwa i niezbyt pracochłonna, dlatego idealnie sprawdzi się również na bardzo szybki posiłek. To dobry wybór dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, gdyż danie robi się w ekspresowym czasie. Kotleciki są smaczne, szybkie, a przy okazji bardzo łatwe. Dostarczają sporo białka, które nie tylko przyspiesza budowanie mięśni, ale także zwiększa sytość posiłku. Do przygotowania tych kotletów najlepiej wybrać schab, który jest jednym z najmniej tłustych kawałków wieprzowiny. Dzięki takiej bazie całość jest naprawdę fantastyczna, ale również zdrowa.

Wartości odżywcze sznycli wieprzowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kalorie)
273.92 kcal
451.96 kcal
Białko
17.05 g
28.14 g
Fenyloalanina
0.70 mg
1.15 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w sznyclach wieprzowych

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany
16.30 g
26.90 g
Węglowodany przyswajalne
15.29 g
25.22 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.02 g
1.67 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Glukoza
0.41 g
0.68 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Fruktoza
0.55 g
0.92 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Skrobia
13.47 g
22.22 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz
15.18 g
25.05 g
Tłuszcze nasycone
4.17 g
6.88 g
Tłuszcze nienasycone
11.01 g
18.17 g
Tłuszcze jednonasycone
8.91 g
14.70 g
Tłuszcze wielonasycone
2.10 g
3.46 g
Cholesterol
71.07 mg
117.26 mg

Witaminy w przepisie na sznycle wieprzowe

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A
13.83 µg (mcg)
22.83 µg (mcg)
Witamina B6
0.48 mg
0.79 mg
Witamina B12
0.47 µg (mcg)
0.78 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.41 µg (mcg)
0.67 µg (mcg)
Witamina E
1.64 mg
2.71 mg
Retinol
13.83 µg (mcg)
22.83 µg (mcg)
Tiamina
0.63 mg
1.03 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.40 mg
Niacyna
6.31 mg
10.41 mg
Foliany
28.02 µg (mcg)
46.24 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sznycle wieprzowe

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód
205.91 mg
339.75 mg
Potas
280.08 mg
462.12 mg
Wapń
50.21 mg
82.85 mg
Fosfor
189.53 mg
312.73 mg
Magnez
26.33 mg
43.45 mg
Żelazo
1.59 mg
2.62 mg
Cynk
1.37 mg
2.25 mg
Miedź
0.10 mg
0.17 mg
Mangan
0.21 mg
0.35 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sznycli wieprzowych 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sznyclach wieprzowych

Lista alergenów dla sznycli wieprzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sznycli wieprzowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
400 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Bułka tarta
150 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
46.80
Jak oceniasz przepis na sznycle wieprzowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób