Sznycle mielone

Opublikowano: 27.03.2022 r., 20:37 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Apetyczne sznycle mielone na talerzu
Sznycle mielone
Pyszne sznycle mielone to świetny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny. Postaw na mięsny obiad ze swoimi bliskimi.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 10 min
257 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta - 1/2 szklanki (125 g)
  • Bułka pszenna - 1 sztuka (60 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na sznycle mielone krok po kroku

Bułkę zalej wodą i namocz do miękkości.

Mięso rozdrobnij w misce, dopraw do smaku, dodaj namoczoną bułkę i dokładnie wymieszaj.

Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.

Masło rozgrzej na patelni i usmaż kotlety na złocisty kolor.

Jak oceniasz przepis na sznycle mielone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sznycli mielonych

Sznycel, czyli nic innego jak panierowany kotlet w bułce tartej, smażony na maśle. Jest to tradycyjne danie kuchni austriackiej, które zyskało popularność na całym Świecie. W Austrii tradycyjnym dodatkiem do dania jest puree ziemniaczane lub sałatka ziemniaczana. Tradycyjny pyszny austriacki sznycel z biegiem czasu doczekał się wielu modyfikacji.

Dlatego dzisiaj przedstawię Wam dobry i prosty przepis na sznycle mielone, czyli nieco zmodyfikowaną wersję oryginalnego przepisu, która w naszych regionach jest bardziej popularna. Tradycyjnie przygotowywany sznycel jest z cielęciny, której cena jest zazwyczaj bardzo wysoka i nie tak łatwo dostać mięso z udźca cielęcego, po prostu użyję mięsa wieprzowego, które jest powszechnie dostępne i dużo tańsze niż cielęcina.

Wieprzowe sznycle to będzie idealny pomysł na obiad z rodziną.

Zatem, jak zrobić sznycle mielone?

W pierwszej kolejności namocz bułkę w wodzie. Mięso przełóż do miski, dopraw do smaku i wymieszaj. Następnie wbij jajko i dodaj rozmoczoną bułkę.

Na końcu dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek przecięty przez praskę. Całość wymieszaj i uformuj sznycle. Usmaż je na patelni z mocno rozgrzanym masłem.

Smaż sznycle przez kilka minut z obu stron tak aby nabrały złocistego koloru.

Jako dodatek do dania idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane. Wystarczy, że ugotujesz ziemniaki w lekko osolonej wodzie, a następnie je podusisz z odrobiną masła i mleka. Pamiętaj o porcji warzyw. Idealnie się tutaj sprawdzą warzywa gotowane w wodzie np. brokuły lub na parze. Możesz także postawić na domową wersję surówki z białej lub czerwonej kapusty, przepis znajdziecie w innych moich propozycjach. Surówka z kapusty będzie źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. Dodatkowo jest nisko kaloryczna. W tym roku jako dodatek do obiadu postaw na kapustę białą, czerwoną czy kiszoną na pewno wyjdzie Ci na dobre.

Skoro już znasz przepis na sznycle mielone, wykorzystaj mój przepis na obiad.

Alergeny w sznyclach mielonych

Lista alergenów dla sznycli mielonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Bułka pszenna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze sznycli mielonych

na 100g gotowej potrawy

Kotlety możesz przygotować z innego rodzaju mięsa, tradycyjnie smażone są na maśle, ale możesz wymienić je np. na olej rzepakowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
257.32
257.32
Białko (g)
13.17
13.17
Fenyloalanina (mg)
0.52
0.52
Brak danych dla: cebula, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
15.22
15.22
Węglowodany przyswajalne (g)
14.08
14.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
1.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
15.69
15.69
Tłuszcze nasycone (g)
7.56
7.56
Tłuszcze nienasycone (g)
8.13
8.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.48
6.48
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.65
1.65
Cholesterol (mg)
69.05
69.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
26.68
26.68
Witamina B6 (mg)
0.29
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
0.51
Witamina C (mg)
1.95
1.95
Retinol (µg (mcg))
26.39
26.39
Tiamina (mg)
0.59
0.59
Ryboflawina (mg)
0.25
0.25
Niacyna (mg)
3.72
3.72
Foliany (µg (mcg))
27.36
27.36
Beta karoten (µg (mcg))
7.80
7.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
181.49
181.49
Potas (mg)
233.63
233.63
Wapń (mg)
56.72
56.72
Fosfor (mg)
149.65
149.65
Magnez (mg)
21.86
21.86
Żelazo (mg)
1.60
1.60
Cynk (mg)
1.65
1.65
Miedź (mg)
0.09
0.09
Mangan (mg)
0.24
0.24
Brak danych dla: cebula, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sznycli mielonych 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sznycli mielonych

Koszt składników
36.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Bułka pszenna
60 g
1 sztuka
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
36.40