Sznycle

sznycle

Sznycle wywodzą się z kuchni austriackiej, skąd pochodzi słynny sznycel wiedeński. Natomiast w Polsce, a szczególnie w Małopolsce utarło się nazywanie tak kotletów mielonych. Jeszcze w XX wieku, a szczególnie w czasach PRL, kotlety mielone były niezmiernie popularne, obok tradycyjnych schaboszczaków. Mielone podawano na drugie danie z ziemniakami i surówką. Obecnie mielone straciły swoją popularność na rzecz bardziej nowoczesnych dań, jednak nadal cieszą się powodzeniem, gdyż jest to danie proste, szybkie i łatwe do zrobienia. Mielone robimy z mięsa mielonego z dodatkiem cebuli, jajka i namoczonej bułki. Wystarczy je wyrobić, uformować kotlety i usmażyć lub upiec w piekarniku.

Sznycle - przepisy na idealne kotlety mielone z dodatkami

Kto nie lubi tradycyjnych polskich mielonych? W czasach PRL było to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych, gdyż można je było zrobić z nieco tańszego mięsa. Klasyczne mielone nieco straciły dawną popularność, jednak warto do nich wrócić, gdyż jest to danie szybkie i łatwe do zrobienia, a jednocześnie bardzo smaczne. Przedstawiamy klasyczny przepis na mielone oraz jego bardziej dietetyczne warianty. Doradzamy jak najlepiej usmażyć lub upiec mielone, tak aby były nie tylko pyszne, lecz także zdrowe i nietuczące.

Jak się robi sznycle

Co to jest sznycel - definicja i przepisy

Definicja sznycla jest nieco myląca, gdyż kojarzy się przede wszystkim ze sznyclem wiedeńskim. Jednak w Małopolsce tak właśnie nazywa się kotlet mielony, czyli smażony kotlet z mięsa mielonego w panierce.

Najbardziej klasycznym sznyclem jest słynny sznycel wiedeński. Przepis na “wiener schnitzel” wywodzi się z kuchni austriackiej, gdzie stworzono panierowany kotlet z cielęciny. Kotlety tego typu smażono we Francji jeszcze w średniowieczu, jednak Austriacy zmodyfikowali przepis i stworzyli najsłynniejszy kotlet świata. Co ciekawe, tradycyjne, polskie mielone w Małopolsce noszą nazwę sznycli.

Przepis na popularne sznycle w kuchniach świata

Sznycel wiedeński charakteryzuje się dużymi rozmiarami, gdyż jest bardzo mocno rozbity, tak że płat mięsa robi się bardzo cienki i duży. Sznycle smażymy na maśle klarowanym, zaś na już usmażonej stronie układamy łyżkę masła, dzięki czemu mięso jest wybornie soczyste. W Austrii panierowany kotlet podaje się z ćwiartką cytryny i sałatką jarzynową.

Niektórzy twierdzą, że przepis na sznycel wiedeński stał się protoplastą naszego schabowego. W XIX wieku zaczęto smażyć w Polsce podobne kotlety. Ponieważ cielęcina była zbyt droga, zaczęto przyrządzać tańsze kotlety z wieprzowiny. Obecnie, jednak nazwa “sznycel wiedeński” jest zastrzeżona dla wyrobów cielęcych kuchni austriackiej. Dlatego też kotlety podobne nazywamy “sznyclem po wiedeńsku”. Co ciekawe, sznycle po wiedeńsku podajemy z ziemniakami, zaś na kotlecie układamy jajko sadzone. Sznycel po wiedeńsku można usmażyć z wieprzowiny lub z indyka.

Bardzo podobnym kotletem jest sznycel mediolański, który robi się podobnie jak sznycel wiedeński. Różnica tkwi w panierce, gdyż szyncel mediolański panierujemy w jajku, a następnie w bułce tartej pomieszanej z utartym, twardym serem żółtym. Najczęściej jest to parmezan lub peccorino romano albo grana padano. Sznycel mediolański można zrobić z cielęciny, piersi z indyka lub z wieprzowiny. Tego typu sznycle, pod nazwą milanesa, znane są także z kuchni argentyńskiej, gdzie dużą rolę odgrywają dania i kotlety z mięsa wołowego.

W Małopolsce, sznycle to po prostu kotlety mielone, które są nie tylko pyszne lecz także łatwe do zrobienia. Kotlety z mięsa mielonego są bardzo popularne w wielu kuchniach świata, szczególnie że jest to danie szybkie i łatwe.

Kotlety mielone są szczególnie popularne są w kuchniach Europy Środkowej i Śródziemnomorskiej. Oprócz tradycyjnych polskich kotletów mielonych i sznycli, mamy też grecką koftę, czyli kotlety mielone nabite na patyk. Bardzo podobnym daniem jest również turecki szisz kebab.

Kariera kotletów mielonych oraz ich mniejszej wersji, czyli klopsów i pulpetów, rozpoczęła się w XIX wieku, kiedy to niemiecki konstruktor maszyn Karl Drais wynalazał maszynkę do mielenie mięsa. Jeszcze w XX wieku ręczna maszynka z korbą była obowiązkowym narzędziem kuchennym w każdym domu. Obecnie kupujemy gotowe mięso mielone lub posługujemy się maszynkami elektrycznymi. Oczywiście przed wynalezieniem maszynek do mielenia mięsa, także robiono podobne dania, jednak były to kotlety siekane, a więc bardziej pracochłonne.

Pyszne kotlety mielone w kuchni polskiej

W kuchni polskiej wieprzowy kotlet mielony pełni ważną rolę. Obok tradycyjnego schaboszczaka, były one popularnym daniem, szczególnie w czasach PRL. Prawdopodobnie dlatego, że na mielone można użyć gorsze i tańsze gatunki mięsa.

Kotlety mielone, zwane w Małopolsce sznyclem, robi się ze zmielonej karkówki. Mięso mielone łączy się z jajkiem i namoczoną bułką, która sprawia, że kotlety łatwiej się lepi. Uformowane kotlety mielone obtaczamy w panierce i smażymy na patelni. W Polsce robimy również kotlety mielone z mięsa drobiowego. Noszą one nazwę kotletów pożarskich. Natomiast na Śląsku podaje się karminadle, czyli kotleciki z mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego, obtoczone w bułce tartej i smażone na głębokim tłuszczu. Karminadle podaje się z kluskami śląskimi i sałatką z kapusty.

Jak zrobić dobre kotlety mielone

Jakie mięso jest najlepsze na mielone

Dobre mielone robimy z mieszanki wieprzowiny i wołowiny. Klasyczne kotlety robiono z wieprzowiny, szczególnie łopatki, karkówki lub szynki. Pyszne kotlety powstaną również z cielęciny, chudej wołowiny lub z indyka. Mięso kupujemy z dobrego, sprawdzonego źródła. Musi być świeże, o jednolitym kolorze, bez przebarwień.

Czy warto samodzielnie zmielić mięso, czy też lepiej kupić już zmielone? Najlepiej kupować mięso w takich miejscach, gdzie można poprosić o zmielenie wybranego kawałka na naszych oczach. Dzięki temu unikniemy kupowania mielonego z resztek. Jeśli nie ma takiej możliwości warto zakupić maszynkę do mięsa i zmielić mięso własnoręcznie. Dzięki temu mamy pewność, że mięso jest świeże i dobrej jakości. Jest to o tyle ważne, że mięso mielone szybciej się psuje.

Składniki na dobre mielone

Do zrobienie mielonych nie potrzeba wielu składników. Podstawą jest mięso mielone, najlepiej składające się z różnych rodzajów mięsa. Do klasycznych mielonych, jak u babci, dodaje się namoczoną bułkę i jajko. Czerstwą bułkę moczymy w wodzie, mleku lub bulionie. Przed dodaniem do mięsa bułkę należy dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Zamiast namoczonej bułki możemy użyć ugotowanego ziemniaka lub mąkę ziemniaczaną. Ważnym składnikiem jest także drobno posiekana cebula, którą podsmażamy na patelni. Niektórzy dodają również posiekane i podsmażone pieczarki.

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, podsmażoną cebulę, odciśniętą bułkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Z przypraw najczęściej stosujemy majeranek. Najlepiej jest zrobić własną mieszankę przypraw według naszego gustu, ponieważ gotowe mieszanki często zawierają cukier i konserwanty. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wyrabiamy rękami i formujemy kotlety. Mielone obtaczamy w bułce tartej.

Jak smażyć i podawać tradycyjne, polskie mielone

Sznycle mielone smażymy na patelni na smalcu lub oleju. Najlepiej sprawdzą się patelnie o grubym dnie. Są to kotlety, które mocno nasiąkają tłuszczem w czasie smażenia. Niegdyś smażono je na dużej ilości tłuszczu. Dziś wolimy znacznie mniej tłuste dania. Aby kotlety mniej nasiąkały tłuszczem można zrobić kotlety bez namoczonej bułki lub dodać jej mniej.

Kotlety mielone smażymy na dużej ilości tłuszczu. Z każdej strony smażymy kilka minut. Jeśli zależy nam na bardziej dietetycznych kotletach z mniejszą ilością tłuszczu, można je tylko obsmażyć. Następnie obsmażone z obu stron kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku.

Pomysły na nowoczesne kotlety mielone

Aby nieco urozmaicić tradycyjne mielone, warto zrobić kotlety z nadzieniem. Farsz, szczególnie warzywny, sprawia, że kotlety są bardziej zdrowe i mniej tuczące. Aby przygotować nadziewane kotlety mielone wystarczy spłaszczyć placek mięsa, nałożyć na środek farsz i uformować kulę tak, aby farsz nie wypływał.

Z czego zrobić farsz do kotletów mielonych:

  • pieczarki,
  • boczek,
  • ser żółty lub feta,
  • jajka na twardo z tartym serem,
  • warzywa, np. papryka, brokuł, buraki, ogórek kiszony.

Ciekawym pomysłem na bardziej dietetyczne kotlety mielone, są kotlety drobiowe z soczewicą, według kuchni indyjskiej. Kotleciki tego rodzaju wcale nie są trudne do zrobienia. Mięso kurczaka i soczewicę gotujemy z przyprawami. Następnie wystarczy całość odcedzić, zmiksować, dodać jajko i posiekaną cebulę, uformować kotlety i usmażyć. Dobrym pomysłem są również inne warianty tego dania. Miękkie mięso kurczaka możemy również zmiksować z warzywami. Dzięki temu uzyskamy bardziej dietetyczne i lekkie kotlety.

Wegańskie kotlety mielone

Weganie i wegetarianie rezygnują z mięsa, ale czy muszą rezygnować z kotletów mielonych? Oczywiście, nie. Pyszne kotlety mielone w wersji wegańskiej zrobimy z warzyw, roślin strączkowych lub kasz. O ile kotlet z mięsa mielonego jest na tyle lepki, że nie rozpadnie się nawet jeśli nie dodamy jajka, to kotlety warzywne trudniej jest ulepić. Wegetarianie również stosują jajko jako spoiwo. Natomiast weganie dodają do kotletów olej roślinny, tak aby masa nie rozpadała się przy smażeniu.

Najlepszym składnikiem do wegańskich kotletów jest ugotowana fasola lub inne rośliny strączkowe. Dobrą kleistość posiadają również kasze. Aby zrobić kotlety warzywne mieszamy składniki, następnie blendujemy całość i formujemy kotlety. Obtoczone w bułce tartej lub panierce kotlety smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku.

Najsmaczniejsze kotlety uzyskamy łącząc strączkowe lub kasze z warzywami. Warto eksperymentować z różnymi smakami, jak na przykład fasola z pieczarkami, warzywa z soczewicą, czy też warzywa z kaszą jaglaną. Wspaniałym materiałem na kotlety wegetariańskie jest kalafior, jajko na twardo, czy też fasola.

Sznycle - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto