Przepis na sznycel po wiedeńsku krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, tłuczek do mięsa, głęboki talerz

Mięso umyj i pokrój na cztery plastry.

Każdy plaster ubij tłuczkiem na cienkie kotleciki.

Mięso oprósz solą i pieprzem.

W głębokim talerzu rozkłóć dwa jajka z pomocą widelca.

Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą.

Mięso obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej.

Na patelni rozpuść masło klarowanej.

Usmaż na maśle kotlety z obu stron, aż panierka ładnie się zarumieni.

Gotowe kotlety podawaj przystrojone plasterkiem cytryny.

Sznycel wiedeński na czarnym talerzu
Sznycel wiedeński
Koszt przygotowania dania
32.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
296 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Sznycel po wiedeńsku - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sznyclu po wiedeńsku

Sznycel po wiedeńsku to typowe danie kuchni austriackiej. Te smaczne, delikatne kotlety w chrupiącej panierce na pewno Ci zasmakują.

Przepis na sznycel po wiedeńsku jest na pewno wszystkim dobrze znany. Jeśli jednak zastanawiasz się, jak zrobić sznycel po wiedeńsku to potrzebny będzie do tego dobra cielęcina, jajka, bułka tarta i masło klarowane. Dodatkowo sól i pieprz do doprawienia mięsa. Cielęcinę podziel na 4 plastry. Każdy z nich dobrze i cienko rozbij. Najlepiej robić to na drewnianej desce z podłożoną pod deską ściereczką. Mięso przed rozbijanie przykryj np. woreczkiem foliowym. Dzięki temu tłuczek je nie porozrywa. Tak przygotowane mięso dopraw solą i pieprzem. Następnie obtocz w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Na patelni rozpuść masło i usmaż na nim sznycle. Proszę bardzo, pyszny, domowy sznycel wieprzowy gotowy. Ten smażony, smaczny kotlet będzie jeszcze lepszy, gdy podasz go z jajkiem sadzonym. To naprawdę świetny pomysł na obiad.

Cielęcina to jasnoróżowe, delikatne mięso o charakterystycznym kwaśnym zapachu. Ze względu na to, że jest to młode mięso, to jest również znacznie chudsze od np. wołowiny. W 100 g znajduje się tylko 120 kcal. Pozyskuje się je z cieląt między 2. tygodniem a 6. miesiącem życia, choć za najsmaczniejsze uznaje się te między 6. a 8. tygodniem. Pomimo znacznej ceny warto wprowadzić cielęcinę do swojego jadłospisu. Jest łatwostrawna, niskokaloryczna (jak na czerwone mięso) i o wysokiej wartości odżywczej. Jak na produkt odzwierzęcy zawiera nie dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego można ją polecić osobom mającym problem z układem sercowo-naczyniowym. Spożywając cielęcinę, dostarczymy wraz z nią znaczne ilości witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na układ nerwowy i układ krwionośny. W wątrobie cielęcej znajduje się dużo witaminy A i C. W nerkach cieląt znajdziemy duże ilości żelaza, więc będzie to dobre danie dla osób z anemią. Ze względu na dużą ilość białka to mięso często wybierane jest przez osoby wykazujące się dużą aktywnością fizyczną. I przez to te polecane jest osobom starszym i dzieciom.

Wartości odżywcze sznycla po wiedeńsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
228.41 kcal
296.93 kcal
Białko
14.55 g
18.92 g

Węglowodany w sznyclu po wiedeńsku

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
6.88 g
8.95 g
Węglowodany przyswajalne
6.24 g
8.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.65 g
0.84 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
15.58 g
20.25 g
Tłuszcze nasycone
8.39 g
10.91 g
Tłuszcze nienasycone
7.19 g
9.35 g
Tłuszcze jednonasycone
6.07 g
7.89 g
Tłuszcze wielonasycone
1.12 g
1.46 g
Cholesterol
98.65 mg
128.25 mg

Witaminy w przepisie na sznycel po wiedeńsku

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
69.35 µg (mcg)
90.16 µg (mcg)
Witamina B6
0.32 mg
0.42 mg
Witamina B12
1.58 µg (mcg)
2.05 µg (mcg)
Witamina C
5.30 mg
6.89 mg
Witamina D
1.09 µg (mcg)
1.41 µg (mcg)
Witamina E
0.69 mg
0.89 mg
Retinol
68.35 µg (mcg)
88.86 µg (mcg)
Tiamina
0.16 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.36 mg
Niacyna
4.01 mg
5.21 mg
Foliany
18.13 µg (mcg)
23.57 µg (mcg)
Beta karoten
11.16 µg (mcg)
14.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sznycel po wiedeńsku

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
143.69 mg
186.79 mg
Potas
172.73 mg
224.55 mg
Wapń
32.89 mg
42.76 mg
Fosfor
165.53 mg
215.18 mg
Magnez
25.32 mg
32.91 mg
Żelazo
1.50 mg
1.94 mg
Cynk
1.87 mg
2.43 mg
Miedź
0.09 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sznycla po wiedeńsku 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sznyclu po wiedeńsku

Lista alergenów dla sznycla po wiedeńsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania sznycla po wiedeńsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cielęcina
500 g
28.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
28.00
Za 500 g
Masło klarowane
45 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 45 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
65 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 65 g
Cytryna
80 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 80 g
Koszt składników
49.10
Jak oceniasz przepis na sznycel po wiedeńsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób