Sznycel mielony

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:41 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pulpet na półmisku.
Sznycel mielony
Sznycel mielony to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają tradycyjne dania w nowoczesnej odsłonie. Dzięki temu przepisowy klasyczny sznycel zyskuje świeżości.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 15 min
403 kcal
Kcal w porcji
166 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone z kurczaka (400 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (15 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Oliwa z oliwek (100 ml)
  • Cebula (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na sznycel mielony krok po kroku

Mięso przełóż do miski. Dodaj do niego posiekaną drobno cebulę (może być też tarta), skrobię i jajko. Przypraw.

Z mięsa uformuj dość spore, lekko spłaszczone kotlety.

Na patelni rozgrzej oliwę i ułóż na niej kotlety.

Całość smaż 15 - 20 minut, do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na sznycel mielony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sznycla mielonego

Sznycel mielony to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają tradycyjne dania w nowoczesnej odsłonie. Dzięki temu przepisowy klasyczny sznycel zyskuje świeżości.

Przepis na sznycel mielony jest bardzo prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Tak przygotowane kotlety świetnie komponują się z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Są idealną opcją na szybki, ale zbilansowany posiłek, który na pewno zaspokoi nawet duży głód. Te kotlety najlepiej robić z mięsa mielonego, dzięki temu będą miały odpowiednią formę i strukturę. Najlepiej wykorzystać do tego celu mięso drobiowe, które jest zdrowszym wyborem niż czerwone. Mięso z kurczaka ma mniej tłuszczu, a dużo więcej białka, dlatego całość jest znacznie bardziej sycąca i korzystniejsza dla całego organizmu. Całość jest smaczna i prosta. W dodatku nie potrzeba do jej stworzenia żadnego specjalnego sprzętu. Cała receptura jest niezwykle łatwa i niezbyt pracochłonna, dlatego idealnie sprawdzi się również na bardzo szybki posiłek. To dobry wybór dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, gdyż danie robi się w ekspresowym czasie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sznycel mielony, który będzie naprawdę ciekawy, a przy okazji również smaczny, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To dobry pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się idealnie na obiad. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi rozwiązaniami. Kotleciki są smaczne, szybkie, a przy okazji bardzo łatwe. Mięso drobiowe, którego używa się w tym przepisie, jest naprawdę zdrowe. Dostarcza sporo białka, które nie tylko przyspiesza budowanie mięśni, ale także zwiększa sytość posiłku. Mięso drobiowe w porównaniu z czerwonym zawiera znacznie mniej tłuszczu, przez co ma korzystniejsze działanie na układ krwionośny. To doskonały pomysł na smaczne danie, które świetnie sprawdzi się zwłaszcza na obiad. Ten pyszny przepis, to również dobry sposób na obiad w kilka chwil, by go dobrze zbilansować wystarczy tylko dodać do niego źródło węglowodanów złożonych, np. ryż czy ziemniaki, a także świeże warzywa.

Alergeny w sznyclu mielonym

Lista alergenów dla sznycla mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sznycla mielonego

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(166g)
Energia (kcal)
243.01
403.40
Białko (g)
11.74
19.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(166g)
Węglowodany (g)
3.34
5.54
Węglowodany przyswajalne (g)
2.95
4.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
0.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(166g)
Tłuszcz (g)
20.56
34.14
Tłuszcze nasycone (g)
4.58
7.60
Tłuszcze nienasycone (g)
15.98
26.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.35
22.17
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.63
4.37
Cholesterol (mg)
81.88
135.92

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(166g)
Witamina A (µg (mcg))
13.13
21.80
Witamina B6 (mg)
0.35
0.59
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
0.68
Witamina C (mg)
1.19
1.97
Witamina E (mg)
2.41
3.99
Retinol (µg (mcg))
13.13
21.80
Tiamina (mg)
0.08
0.14
Ryboflawina (mg)
0.19
0.31
Niacyna (mg)
3.43
5.70
Foliany (µg (mcg))
7.85
13.03
Beta karoten (µg (mcg))
0.15
0.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(166g)
Sód (mg)
49.60
82.34
Potas (mg)
367.30
609.72
Wapń (mg)
13.22
21.94
Fosfor (mg)
130.61
216.82
Magnez (mg)
16.47
27.34
Żelazo (mg)
0.78
1.29
Cynk (mg)
1.02
1.69
Miedź (mg)
0.06
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny sznycla mielonego 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sznycla mielonego

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
400 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 400 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
15 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
40.00