Przepis na sznycle z indyka duszone krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Pierś z indyka pokrój w plastry.

Dopraw solą i pieprzem.

Posiekaj papryczkę chilli.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozpuść masło.

Podsmaż czosnek i cebulę.

Umieść na patelni mięso i obsmaż z obu stron.

Dodaj natkę pietruszki, koper, ziele angielskie i liść laurowy.

Wlej wino białe.

Duś pod przykryciem przez 10 minut.

Sznycle podawaj z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków.

Sznycle z indyka duszone podane na białym talerzu.
Sznycle z indyka duszone
Koszt przygotowania dania
38.53 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
766 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
24

Sznycle z indyka duszone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sznyclach z indyka duszonych

Sznycle z indyka duszone to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad. Mięso z indyka w maślanym sosie jest bardzo delikatne i aromatyczne. Sznycle podać można także z dodatkiem innego rodzaju sosu. Przepis na sznycle z indyka duszone jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z indyka, masło, czosnek, cebula, papryczka chilli, koper, natka pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, wino białe.

Jak zrobić sznycle z indyka duszone? Pierś z indyka pokrój w plastry. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj papryczkę chilli. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozpuść masło. Podsmaż czosnek i cebulę. Umieść na patelni mięso i obsmaż z obu stron. Dodaj natkę pietruszki, koper, ziele angielskie i liść laurowy. Wlej wino białe. Duś pod przykryciem przez 10 minut. Sznycle podawaj z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków.

Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim.

Podsumowując pyszne sznycle to idealne danie na obiad. Smaczne sznycle w sosie maślanym są idealnym dodatkiem do makaronu. Sznycle podać można podczas spotkania ze znajomymi. Sznycle są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Najlepsze sznycle przygotujesz z dobrej jakości mięsa.

Wartości odżywcze sznycli z indyka duszonych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kalorie)
239.41 kcal
766.11 kcal
Białko
11.61 g
37.16 g

Węglowodany w sznyclach z indyka duszonych

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany
2.11 g
6.74 g
Węglowodany przyswajalne
1.71 g
5.46 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.40 g
1.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz
20.47 g
65.51 g
Tłuszcze jednonasycone
5.86 g
18.75 g
Tłuszcze wielonasycone
1.03 g
3.29 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.02 g
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol
76.43 mg
244.57 mg

Witaminy w przepisie na sznycle z indyka duszone

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A
179.65 µg (mcg)
574.88 µg (mcg)
Witamina B6
0.42 mg
1.33 mg
Witamina B12
0.68 µg (mcg)
2.19 µg (mcg)
Witamina C
5.21 mg
16.69 mg
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Witamina E
0.60 mg
1.92 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
162.14 µg (mcg)
518.86 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.33 mg
Niacyna
5.00 mg
15.98 mg
Foliany
12.90 µg (mcg)
41.30 µg (mcg)
Beta karoten
127.98 µg (mcg)
409.52 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sznycle z indyka duszone

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód
41.02 mg
131.26 mg
Potas
187.07 mg
598.63 mg
Wapń
20.93 mg
66.97 mg
Fosfor
102.49 mg
327.96 mg
Magnez
17.71 mg
56.67 mg
Żelazo
0.65 mg
2.09 mg
Cynk
0.65 mg
2.07 mg
Miedź
0.04 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sznycli z indyka duszonych 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sznyclach z indyka duszonych

Lista alergenów dla sznycli z indyka duszonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Cena przygotowania sznycli z indyka duszonych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
800 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 800 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
400 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Wino białe wytrawne
120 ml
pół szklanki
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.43
Za 120 ml
Koszt składników
64.00
Jak oceniasz przepis na sznycle z indyka duszone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób