Sznycel wiedeński

Opublikowano: 28.05.2022 r., 13:18 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sznycel wiedeński
Sznycel wiedeński
Tradycyjny sznycel wiedeński przygotowywany jest z udźca cielęcego, który jest niezwykle delikatnym rodzajem mięsa, poznaj mój przepis, dzięki któremu przygotujesz wykwintny obiad.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 10 min
250 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Cielęcina (500 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Bułka tarta 1/2 szklanki (125 g)
  • Masło klarowane 3 łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska, tłuczek

Przepis na sznycel wiedeński krok po kroku

Cielęcinę pokrój w paski o grubości 2-3 cm, a następnie delikatnie rozbij za pomocą tłuczka.

Bułkę tartą wsyp do miski, do kolejnej miski wbij jedno jajko i roztrzep.

Zamocz mięso kolejno w jajku i w bułce tartej.

Usmaż sznycle na rozgrzanym maśle klarowanym, do momentu, aż zarumienią się na złocisto.

Na osobnej patelni rozgrzej olej rzepakowy i wbij jajka, usmaż je i podawaj na sznyclu wiedeńskim.

Jak oceniasz przepis na sznycel wiedeński
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat sznycla wiedeńskiego

Sznycel, czyli nic innego jak panierowany kotlet w bułce tartej, smażony na maśle. Jest to tradycyjne danie kuchni austriackiej, które zyskało popularność na całym Świecie. W Austrii tradycyjnym dodatkiem do dania jest puree ziemniaczane lub sałatka ziemniaczana. Tradycyjny pyszny austriacki sznycel z biegiem czasu doczekał się wielu modyfikacji.

Tradycyjny sznycel wiedeński powinno się przyrządzać z udźca cielęcego.

Ja dzisiaj przedstawię Wam dobry i sprawdzony przepis na sznycel wiedeński z jajkiem, czyli nieco zmodyfikowaną wersję oryginalnego przepisu, która w naszych regionach jest bardziej popularna. Zamiast cielęciny, której cena jest zazwyczaj bardzo wysoka i nie tak łatwo dostać mięso z udźca cielęcego, możesz użyć mięsa wieprzowego, które jest powszechnie dostępne i dużo tańsze niż cielęcina.

Sznycel z jajkiem to będzie idealny pomysł na obiad z rodziną. Sznycle delikatnie rozbij i dopraw do smaku. Jajka rozbij i roztrzep w płaskim talerzu. Następnie zamocz mięso w jajku tak, aby całe było zanurzone, później obtocz dokładnie w bułce tartej i usmaż na rozgrzanej patelni z roztopionym masłem. Smaż sznycle przez kilka minut z obu stron tak aby nabrały złocistego koloru.

Dodatkowo usmaż jajko sadzone i podawaj z gotowym mięsem. Jako dodatek do dania idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane. Wystarczy, że ugotujesz ziemniaki w lekko osolonej wodzie, a następnie je podusisz z odrobiną masła i mleka. Pamiętaj o porcji warzyw. Idealnie się tutaj sprawdzą warzywa gotowane w wodzie np. brokuły lub na parze. Możesz także postawić na domową wersję surówki z białej lub czerwonej kapusty, przepis znajdziecie w innych moich propozycjach. Surówka z kapusty będzie źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. Dodatkowo jest nisko kaloryczna. W tym roku jako dodatek do obiadu postaw na kapustę białą, czerwoną czy kiszoną na pewno wyjdzie Ci na dobre.

Skoro już wiesz, jak zrobić sznycel wiedeński, wykorzystaj mój prosty przepis na najbliższy rodzinny obiad i przekonaj się, jaki jest smaczny.

Alergeny w sznyclu wiedeńskiemu

Lista alergenów dla sznycla wiedeńskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze sznycla wiedeńskiego

na 100g gotowej potrawy

Tradycyjne sznycle wiedeńskie przygotowuje się z udźca cielęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
250.65
250.65
Białko (g)
15.35
15.35
Fenyloalanina (mg)
0.51
0.51
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
10.23
10.23
Węglowodany przyswajalne (g)
9.60
9.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
0.63
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.25
0.25
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.34
0.34
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Skrobia (g)
8.34
8.34
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
15.98
15.98
Tłuszcze nasycone (g)
7.15
7.15
Tłuszcze nienasycone (g)
8.83
8.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.93
6.93
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.90
1.90
Cholesterol (mg)
128.87
128.87

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
67.49
67.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.54
1.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.22
1.22
Witamina E (mg)
0.74
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
66.95
66.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.33
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.03
4.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.17
28.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
6.47
6.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
194.75
194.75
Potas (mg)
172.08
172.08
Wapń (mg)
46.16
46.16
Fosfor (mg)
181.87
181.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.27
26.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.87
1.87
Cynk (mg)
1.92
1.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sznycla wiedeńskiego 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sznycla wiedeńskiego

Koszt składników
54.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cielęcina
500 g
28.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
28.00
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Masło klarowane
30 g
3 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
54.80