Wiener schnitzel

Opublikowano: 26.04.2021 r., 12:47 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wiener schnitzel podany na białym talerzu z cytryną, natką pietruszki, szczypiorkiem, na drewnianym ciemnym blacie
Wiener schnitzel
Wypróbuj przepis na najsmaczniejszy wiener schnitzel. Pyszne kotleciki cielęce, w panierce są świetną odmianą na niedzielny obiad od kotleta schabowego. Możesz je podać z ziemniakami i każdą surówką lub warzywami na ciepło jakimi tylko lubisz.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 5 min
293 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Cielęcina 4 kotlety (400 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 0,25 szklanki (33 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 1,5% 3 łyżki (36 ml)
  • Bułka tarta 0,25 szklanki (54 g)
  • Masło klarowane 2 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
folia spożywcza, tłuczek do mięsa, patelnia

Przepis na wiener schnitzel krok po kroku

Kotlety rozbij na grubość około 1 mm przez folię spożywczą.

Każdy kotlet delikatnie posól.

Obtocz każdy kotlet w mące, roztrzepanym jajku z mlekiem oraz bułce tartej.

Kotlety smaż na maśle klarowanym aż do zrumienienia.

Jak oceniasz przepis na wiener schnitzel
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat wiener schnitzel

Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Popularny wiener schnitzel to „ojciec” naszego kotleta schabowego dlatego warto przygotować go chociaż raz aby wiedzieć skąd wzięło się nasze tradycyjne danie.

Pyszny sznycel wiedeński z cielęciny, smażony na maśle klarowany w panierce to wyśmienity obiad. Kotlety zachwycą każdego swoim wyjątkowym smakiem. Idealnie pasują na rodzinną kolację lub niedzielny obiad. Dopasujesz do nich wiele dodatków warzywnych.

Przepis na sznycel wiedeński jest łatwy w przygotowaniu, tak jak nasz kotlet schabowy. Kotlet cielęcy możesz przygotować z jajkiem sadzonym podanym na kotlecie. Jakie mięso na sznycel wiedeński użyć? Najlepsza jest cielęcina sznyclówka. jak przyrządzić sznycel cielęcy i jak usmażyć dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap jest dokładnie wytłumaczony.

Sznycel wiedeński z cielęciny jest przepysznym daniem, które warto przygotowywać raz na jakiś czas. Delikatny, mleczny smak mięsa na pewno zachwyci każdego.

Alergeny w wiener schnitzel

Lista alergenów dla wiener schnitzel przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze wiener schnitzel

na 100g gotowej potrawy

Wiener schnitzel to pierwszy kotlet z mięsa w panierce. Różni się od naszego schabowego, tym że jest przygotowany z cielęciny. Kotlet jest pysznym urozmaiceniem, na przykład niedzielnego obiadu. Spożywany okazjonalnie, jak kotlet schabowy na pewno nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
244.23
293.07
Białko (g)
15.21
18.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
11.00
13.20
Węglowodany przyswajalne (g)
10.51
12.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
0.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
14.99
17.98
Tłuszcze nasycone (g)
8.01
9.61
Tłuszcze nienasycone (g)
6.98
8.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.92
7.11
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.06
1.27
Cholesterol (mg)
80.99
97.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
59.36
71.23
Witamina B6 (mg)
0.33
0.39
Witamina B12 (µg (mcg))
1.65
1.98
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
1.10
1.32
Witamina E (mg)
0.63
0.75
Retinol (µg (mcg))
58.57
70.28
Tiamina (mg)
0.21
0.26
Ryboflawina (mg)
0.29
0.35
Niacyna (mg)
4.60
5.52
Foliany (µg (mcg))
25.94
31.13
Beta karoten (µg (mcg))
9.58
11.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
148.14
177.77
Potas (mg)
175.51
210.62
Wapń (mg)
37.63
45.16
Fosfor (mg)
173.03
207.64
Magnez (mg)
26.88
32.25
Żelazo (mg)
1.89
2.26
Cynk (mg)
1.96
2.35
Miedź (mg)
0.10
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny wiener schnitzel 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wiener schnitzel

Koszt składników
52.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cielęcina
400 g
4 kotlety
28.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
22.40
Za 400 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
33 g
0,25 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 33 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 1,5%
36 ml
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.09
Za 36 ml
Bułka tarta
54 g
0,25 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 54 g
Masło klarowane
30 g
2 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Koszt składników
52.60