Przepis na sznycle z indyka z piekarnika krok po kroku
- Mięso z piersi indyka bez skóry 600 g 3 piersi
- Olej rzepakowy 30 ml 3 łyżki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
Mięso z piersi z indyka dokładnie umyj, oczyść i osusz.
Przełóż mięso do miski, dodaj olej i przyprawy, wymieszaj.
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną cebulę.
Przełóż całość do worka i upiecz w piekarniku przez 25-30 minut w 180 st.C.
-
Sznycle z indyka
-
Wiener schnitzel
-
Sznycel wieprzowy
-
Sznycel po wiedeńsku
-
Sznycel wiedeński
-
Sznycel cielęcy
-
Sznycel ministerski
-
Sznycel z jajkiem
-
Sznycel z kurczaka
-
Sznycel drobiowy
-
Sznycel z indyka w sosie
-
Sznycle z szynki wieprzowej
-
Sznycel mielony
-
Sznycle mielone
-
Sznycle z indyka duszone
-
Sznycle wieprzowe
-
Sznycel górski
-
Sznycel wołowy
-
Sznycle

(liczba kalorii)
Sznycle z indyka z piekarnika - cechy przepisu
Więcej o sznyclach z indyka z piekarnika
Sznycel, czyli nic innego jak panierowany kotlet w bułce tartej, smażony na maśle. Jest to tradycyjne danie kuchni austriackiej, które zyskało popularność na całym Świecie. W Austrii tradycyjnym dodatkiem do dania jest puree ziemniaczane lub sałatka ziemniaczana. Tradycyjny pyszny austriacki sznycel z biegiem czasu doczekał się wielu modyfikacji i zmian.
Dzisiaj jednak przedstawię Ci modyfikację tego tradycyjnego dania, użyjemy piersi z indyka, a całość zamiast smażenia na maśle czy oleju upieczemy w krótkim czasie w piekarniku. W ten sposób powstaną sznycle z indyka z piekarnika. Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kawałka mięsa, u mnie jest to chudy indyk, ale sprawdzi się tak naprawdę każdy rodzaj, dodatkowo olej rzepakowy, cebula i czosnek. Oczywiście nie zapominaj o przyprawach, warto postawić na: czerwoną słodką paprykę, ostrą paprykę, tymianek, oregano lub majeranek. Drób, który dzisiaj wykorzystałam, należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.
Dobrze, zatem jak zrobić sznycle z indyka z piekarnika?
W pierwszej kolejności umyj, oczyść i osusz mięso, a następnie przełóż je do miski i wlej olej rzepakowy. Całość dokładnie wymieszaj i dodaj przyprawy.
Na końcu dodaj pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Jeśli masz więcej czasu, śmiało możesz odstawić mięso do lodówki, dzięki temu nabierze więcej aromatu z warzyw. Nic nie stoi też na przeszkodzie, abyś od razu przygotował mięso. Wystarczy, że przełożysz je do specjalnego worka do pieczenia, a następnie upieczesz przez 25-30 minut w 180 st. C.
Po tym czasie nasze pieczone sznycle będą już dobre do spożycia i smaczne. Możesz podawać je na obiad, ale będzie to też dobry pomysł na przyjęcie rodzinne.
Skoro już znasz mój przepis na sznycle z indyka z piekarnika, przygotuj je i przekonaj się, że są najlepsze.
Wartości odżywcze sznycli z indyka z piekarnika
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w sznyclach z indyka z piekarnika
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na sznycle z indyka z piekarnika
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na sznycle z indyka z piekarnika
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sznyclach z indyka z piekarnika
Lista alergenów dla sznycli z indyka z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sznycle z indyka z piekarnika