Filety
-
Pierś z kurczaka w sosie
Pierś z kurczaka w sosie to oryginalna forma przygotowania popularnej piersi z kurczaka. Możesz tak przyrządzić całe piersi z kurczaka …
10 + 20 min łatwy 4 413 kcal -
Filet z kurczaka w cieście francuskim
Filet z kurczaka w cieście francuskim to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Filet z kurczaka w …
15 + 30 min łatwy 6 947 kcal -
Filet z kurczaka w sosie koperkowym
Filet z kurczaka w sosie koperkowym to bardzo delikatne i smaczne danie, które doskonale sprawdzi się na diecie lekkostrawnej. Idealnie …
15 + 25 min łatwy 4 457 kcal
Filety - przepisy
-
Filet z indyka z warzywami
Filet z indyka z warzywami to doskonała propozycja na pyszne danie na obiad dla całej rodziny. Pyszny filet duszony z …
10 + 25 min łatwy 4 293 kcal -
Filet z kurczaka ze szpinakiem
Filet z kurczaka ze szpinakiem to świetny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu domowy obiad, który polubi każdy. Jest …
20 + 20 min łatwy 4 362 kcal -
Filet z indyka pieczony
Filet z indyka pieczony to dobry pomysł na posiłek na święta lub na obiad z okazji urodzin, a także na …
15 + 80 min łatwy 10 95 kcal -
Filety z dorsza
Filety z dorsza to wspaniały pomysł na pyszny i sycący posiłek. Całość nie potrzebuje zbyt dużo przypraw, by naprawdę świetnie …
15 + 25 min łatwy 6 152 kcal -
Filet z kurczaka w sosie
Filet z kurczaka w sosie jest świetnym pomysłem na naprawdę prosty posiłek. Całość zajmuje tylko kilka chwil, a sprawdzi się …
10 + 20 min łatwy 4 515 kcal -
Filet z kaczki
Filet z kaczki to doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Pyszny, soczysty filet doskonale smakuje z dodatkiem upieczonych ziemniaków oraz …
30 + 25 min łatwy 3 814 kcal
-
Filet z kurczaka z pieczarkami
Filet z kurczaka z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Pierś z kurczaka w sosie można …
20 + 30 min łatwy 5 627 kcal -
Sznycel z kurczaka
Sznycel z kurczaka to pyszny kotlet z drobiu w panierce. Taki kotlet to idealny, mięsny dodatek do niedzielnego obiadu. Przepis …
15 + 15 min łatwy 4 292 kcal -
Filet z kurczaka po parysku
Filet z kurczaka po parysku to taki nasz tradycyjny kotlet w trochę innym wydaniu. Komu znudziła się już powszechnie znana …
10 + 15 min łatwy 4 273 kcal -
Filet z mintaja z piekarnika
Filet z mintaja z piekarnika to wspaniały pomysł na szybki obiad. Ryba pieczona w piekarniku jest zdrowsza i zawiera mniej …
20 + 30 min łatwy 8 422 kcal -
Sznycel drobiowy
Sznycel drobiowy to pyszny kotlet z kurczaka w chrupiącej i smacznej panierce. Taki kotlet to idealny, mięsny dodatek do niedzielnego …
15 + 15 min łatwy 4 292 kcal
-
Filet z dorsza pieczony
Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo …
10 + 20 min łatwy 1 90 kcal -
Kotlety z piersi kurczaka
Kotlety z piersi kurczaka to alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Kotlet z piersi panierowany jest lubiany przez najmłodszych sprawdzi się więc …
10 + 10 min łatwy 4 431 kcal -
Filet z pstrąga
Pstrąg tęczowy, inaczej łososiowy, to ryba drapieżna, która żywi się małymi rybkami, żabami i owadami. Żyją w rzekach bogatych w …
10 + 30 min łatwy 3 221 kcal -
Filet z kurczaka w sosie śmietanowym
Filet z kurczaka w sosie śmietanowym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Soczysty filet z kurczaka …
15 + 15 min łatwy 4 567 kcal -
Filet w płatkach kukurydzianych
Filet w płatkach kukurydzianych jest pyszną opcją na ciekawy posiłek. To dobra alternatywa dla tradycyjnych kotletów, zwłaszcza tych bazujących na …
20 + 15 min łatwy 4 471 kcal -
Filet z sandacza
Filet z sandacza to świetny pomysł na danie pełne smaku i aromatu. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, a smakuje …
20 + 20 min łatwy 4 58 kcal
-
Filet z kurczaka w panierce
Filet z kurczaka w panierce to taki nasz tradycyjny kotlet w trochę innym wydaniu. Komu znudziła się już powszechnie znana …
15 + 15 min łatwy 4 237 kcal -
Filet z kurczaka zapiekany
Filet z kurczaka zapiekany to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Filet pieczony w piekarniku jest bardzo prostym …
15 + 30 min łatwy 4 636 kcal -
Filet z kurczaka z makaronem
Filet z kurczaka z makaronem to najprostsze danie, które sprawdzi się zarówno na lunch, obiad, jak i kolację. Całość jest …
15 + 30 min łatwy 4 678 kcal -
Filet z kurczaka z mozzarellą
Filet z kurczaka z mozzarellą to sprawdzony sposób na naprawdę prosty obiad. Roztopiony ser wspaniale komponuje się z delikatnym mięsem …
10 + 30 min łatwy 6 192 kcal -
Filet z kurczaka na grillu
Filet z kurczaka na grillu to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Marynata do fileta pozwala na …
10 + 10 min łatwy 4 280 kcal
-
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym jest naprawdę dobrym rozwiązaniem dla każdego, kto kocha aromatyczne dania. Mięso z kurczaka w …
10 + 25 min łatwy 4 315 kcal -
Filet z indyka w sosie koperkowym
Filet z indyka w sosie koperkowym jest jednym z tych przepisów, które kojarzą się z nudnym lekkostrawnym daniem. Ta receptura …
20 + 30 min łatwy 4 458 kcal -
Filet z kurczaka
Filet z kurczaka to bardzo dobry pomysł na pyszne mięso do obiadu dla całej rodziny. Filet z kurczaka jest doskonały …
10 + 30 min łatwy 5 246 kcal -
Filet z indyka
Filet z indyka to świetny, bardzo prosty pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Można go przygotować i wykorzystać na …
15 + 40 min łatwy 1 391 kcal -
Filet z kurczaka z piekarnika
Filet z kurczaka z piekarnika jest naprawdę doskonałą opcją na pyszny i lekki posiłek. Ma obniżoną ilość tłuszczu, a smakuje …
20 + 25 min łatwy 4 321 kcal -
Filet z indyka pieczony w rękawie
Soczysty filet z indyka pieczony w rękawie to, bardzo prosty, smaczny i zdrowy pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. …
20 + 50 min łatwy 5 298 kcal
-
Sałatka z makaronu chińskiego
Sałatka z makaronów z zupek chińskich to idealny pomysł na przekąskę na różne imprezy okolicznościowe. Nie jest to kolejna banalna …
30 min łatwy 5 279 kcal -
Pieczony filet z kurczaka
Pieczony filet z kurczaka to świetny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu domowy obiad, który polubi każdy. Jest to …
10 + 30 min łatwy 3 288 kcal -
Filet z kurczaka z warzywami
Filet z kurczaka z warzywami to świetny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu domowy obiad, który polubi każdy. Jest …
20 + 20 min łatwy 4 179 kcal -
Gulasz z fileta z kurczaka
Gulasz z fileta z kurczaka to idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają …
20 + 30 min łatwy 6 145 kcal -
Filet z indyka w sosie pieczarkowym
Filet z indyka w sosie pieczarkowym to wspaniała propozycja na pyszny, zdrowy i sycący posiłek. Całość można przygotować w ekspresowym …
20 + 20 min łatwy 4 313 kcal -
Filet z okonia
Filet z okonia z piekarnika może być dodatkiem zarówno na obiad, jaki i do sałatki, czy kanapki. Jest to bardzo …
10 + 20 min łatwy 1 132 kcal -
Filet indyka z pieczarkami
Filet z indyka z pieczarkami to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Przepis na filet z pieczarkami jest …
15 + 50 min łatwy 4 452 kcal -
Filet z kurczaka faszerowany
Filet z kurczaka faszerowany to najlepszy pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad dla całej Twojej rodziny. Dlatego koniecznie …
10 + 30 min łatwy 2 393 kcal -
Filet z kurczaka w cieście naleśnikowym
Filet z kurczaka w cieście naleśnikowym to zdrowsza, domowa wersja popularnych nuggetsów smażonych na głębokim tłuszczu. Moja wersja będzie zdecydowanie …
20 + 10 min łatwy 30 40 kcal -
Sałatka z filetem z kurczaka
Sałatka z filetem z kurczaka jest zdrową i pyszną przekąską. Składa się niewielkiej liczby składników, lecz to wcale nie czyni …
15 + 20 min łatwy 3 326 kcal -
Filet z kurczaka w zalewie octowej
Filet w zalewie octowej jako pyszna mięsna przekąska lub dodatek do dania obiadowego. Nieco inna forma podawania mięsa, ale jest …
30 + 20 min łatwy 6 155 kcal -
Filet z indyka z szynkowara
Filet z indyka z szynkowara to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dodatków do kanapek, które są również bardzo zdrowe. …
20 + 120 min łatwy 6 190 kcal -
Marynata do fileta z kurczaka
Marynata do fileta z kurczaka to bardzo dobry pomysł na kruche i aromatyczne mięso. Pierś z kurczaka jest mięsem dość …
10 min łatwy 1 251 kcal
-
Marynata do fileta z indyka
Marynata do fileta z indyka to doskonała propozycja na domową przyprawę do mięsa. Szybka i łatwa w przygotowaniu marynata zastąpi …
10 min łatwy 1 1768 kcal
Filety - co to jest?
Filet to część tuszki drobiowej albo ryby w formie dużego płata mięsa. Nie zawiera on ani skóry i kości, ani zupełnie żadnych ości. Filetem określa się także potrawę, którą przyrządza się ze starannie przygotowanego surowca w postaci mięsa ryb lub mięsa drobiowego. Można kupić filety w zasadzie w każdym sklepie spożywczym, zwłaszcza że są stosunkowo niedrogie i każdy jest w stanie samodzielnie je przygotować we własnym domu. Przed zakupem ryby warto jedna dowiedzieć się, która z nich najlepiej nadaje się na filet, gdy decydujesz się na całą sztukę. Jeśli sam chcesz przygotować filet, warto wcześniej nauczyć się filetowania, żeby odpowiednio przygotować rybę do spożycia.
Filety – pomysły na przygotowanie filetów z drobiu oraz z ryb
Filety są częściami tuszki drobiowej albo ryby w formie płata mięsa. Nie ma w nich skóry, kości oraz ości. Zarówno filety z ryby, jak i z kurczaka można przygotować na smaczny i pożywny obiad. Mięso w takiej formie smakuje doskonale, niezależnie od sposobu jego przyrządzenia. Co powiesz na filet smażony albo pieczony? A może wolisz gotowany na parze? Sprawdź najciekawsze przepisy na pyszne filety i poznaj zasadnicze różnice między tuszą rybną a filetem!
Ryba i kurczak w formie filetów – sprawdź, jak krok po kroku je przygotować!
Wszystko, co warto wiedzieć o filetach
Filet jest częścią tuszki drobiowej albo ryby, który podaje się w formie niezbyt grubego płata mięsa. Filety serwowane w restauracji pozbawione są zarówno skóry i ości, jak i kości. W Polsce bardzo chętnie przyrządzamy je w różny sposób – nie tylko od święta, ale też na zwykły obiad. Warto od razu zaznaczyć, że wszystkie filety mają swoje specyficzne cechy. Każdy różni się od siebie zarówno strukturą, jak i zawartością (początkową) ości, kolorem i rodzajem mięsa. Jest to jednak bardzo obszerna tematyka, którą można byłoby rozwijać godzinami. Z pewnością należy pamiętać, iż dietetycy zalecają jedzenie filetów jak najczęściej, zwłaszcza tych rybnych. To właśnie w tych płatach mięsa znajduje się bowiem mnóstwo cennych kwasów tłuszczowych i mikroelementów. Szkoda, że nie zawsze możemy korzystać ze świeżych ryb, a więc nie zawsze mamy dostęp do takich filetów. W sklepach jest ich jednak mnóstwo w zamrażarkach! Wystarczy rozmrozić zakupione filety w domu i przygotować według uznania. Zdecydowanie więcej niż rybnych jest za to filetów drobiowych – te można kupić w praktycznie każdym sklepie mięsnym.
Co robią producenci, żeby filety rybne nie gniły? Pokrywają je glazurą, ponieważ lód pomaga w zachowaniu barwy i jędrności mięsa. Według prawa glazury powinno być od 5 do 10 procent w stosunku do wagi filetów. Jeśli nie chcesz zawieść się na dokonanym przez siebie zakupie, zawsze dokładnie czytaj informacje zawarte na opakowaniu, o ile kupujesz filety w sklepie spożywczym. Pamiętaj, aby zweryfikować, czy w paczkowanym mięsie nie ma zbrylowanego lodu – oznaczać może on bowiem, że filety były już raz rozmrożone, a później ponownie je zamrożono. Warto pamiętać, że filety można samodzielnie czyścić, a rybę wyfiletować. Nie jest to bardzo skomplikowany proces, jednak zajmuje trochę czasu. Trzeba też mieć odpowiednie narzędzia, aby skutecznie pozbawić rybę ości, a mięso kości i skóry. Z pewnością jednak warto będzie zrobić to własnoręcznie, aby później filet był smaczny – niezależnie od tego, czy będzie on smażony, pieczony czy gotowany na parze.
Czym różni się filet od tuszy rybnej? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Przyglądając się przepisom na rybę, czasami zobaczyć można w składnikach na danie filet rybny, a innym razem zamiast niego pojawia się tusza rybna. Okazuje się, że dużo osób w ogóle nie zna różnicy między jednym a drugim rodzajem mięsa. W sklepie lub na stoisku rybnym natknąć można się oczywiście na wiele innych formatów ryb, jednak te dwa są zdecydowanie najczęściej spotykane. Wypadałoby zatem raz na zawsze rozwiać wątpliwości, czym dokładnie są filety, a czym tuszki rybne.
- Filety – to ryba pozbawiona kręgosłupa i innych „pobocznych” elementów ciała. Zostaje więc po obróbce ryby na filet jedynie „centralna” jej część. Bardzo często filety sprzedawane są bez skóry, żeber i ości. Filety porównywane są zwykle do rybnych płatów, z tym że płaty rybne mają zwykle ości – trzeba je później samodzielnie usunąć. Filety przygotowane są już do tego, aby niemal od razu zająć się ich obróbką termiczną. Możesz zrobić z nimi wszystko – grillować, smażyć, piec i gotować.
- Tuszki rybne – taka ryba nie ma żadnych łusek, ale też głowy, wnętrzności i płetw (piersiowych). Je również można przyrządzać np. na obiad i kolację, jednak jest to już trochę trudniejsze zadanie. Jeśli nie znasz się na obrabianiu ryb, zdecyduj się raczej na filety, a nie tuszki.
Kupując rybę do przygotowania jakiegokolwiek posiłku, należy zawsze poprawnie ją wybrać w sklepie, aby smakowała jak najlepiej i była jak najłatwiejsza w obróbce. Dowiedz się też, czy jest chuda, czy raczej tłusta. Jeśli szukasz bardziej dietetycznych filetów na obiad, postaw na mintaja, dorsza lub sandacza. Chcesz tłustą rybę? W takim razie zwróć uwagę na filet z łososia, śledzia, makreli lub węgorza. Gdy szykujesz obiad dla dzieci albo osób, które są w podeszłym wieku lub mają jakieś problemy zdrowotne, stawiaj raczej na chudsze filety. Będziesz mieć pewność, że nie zaszkodzą ich delikatnym żołądkom. W takich filetach nie będzie też niebezpiecznych ości, którymi domownicy mogliby się zadławić. Poza tym robienie filetów zajmuje mniej czasu niż przygotowywanie np. tuszek rybnych.
Ryba czy filet z kurczaka? Przepisy na pyszne mięso na obiad
Jak zrobić filety z dorsza na obiad? Sprawdzony przepis na rybę
Jeśli chcesz przygotować pyszny obiad dla całej rodziny, postaw na filety z dorsza. Możesz zrobić je w wersji z piekarnika, która będzie dietetyczna i naprawdę bardzo smaczna, a także zdrowa. Do przygotowania potrawy potrzebować będziesz następujących składników: filet z dorsza, cytryna, oliwa z oliwek, świeża bazylia, świeży tymianek i przyprawy do smaku – zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy, sok z cytryny, pieprz i sól.
Najpierw porządnie opłucz rybę. Następnie otrzyj ją ręcznikiem papierowym, posyp pieprzem i solą, a później skrop sokiem ze świeżej cytryny. W małej misce wymieszaj ze sobą pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie i oliwę. Natrzyj taką mieszanką rybę i zawiń ją w folię spożywczą. Schowaj na kwadrans do lodówki, następnie wyjmij rybę i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dodaj pokrojoną w plasterki cytrynę, świeżą bazylię i tymianek, dzieląc je na małe kawałki. Upiecz rybę w piekarniku, wrzucając ją do urządzenia rozgrzanego do 180 st. C na maksymalnie 30 minut.
Najciekawsze pomysły na dania z filetów drobiowych i rybnych
Nie masz pomysłu na pyszny obiad dla gości? A może pragniesz zaskoczyć swoich bliskich naprawdę dobrym posiłkiem w niedzielę? Warto zatem zainspirować się poniższą listą i stworzyć wyborne oraz pożywne danie dla najbliższych, wybierając jedno z nich:
- Filet z kurczaka w ziołach z piekarnika
- Filet z okonia z piekarnika
- Filet z kurczaka w sosie pomidorowym
- Smażony filet z sandacza
- Filet z kurczaka w cieście francuskim
- Filet z indyka po parysku
- Filet rybny w płatkach kukurydzianych
- Gulasz z fileta z kurczaka
- Filet z indyka pieczony w rękawie