Filety

filety

Filet to część tuszki drobiowej albo ryby w formie dużego płata mięsa. Nie zawiera on ani skóry i kości, ani zupełnie żadnych ości. Filetem określa się także potrawę, którą przyrządza się ze starannie przygotowanego surowca w postaci mięsa ryb lub mięsa drobiowego. Można kupić filety w zasadzie w każdym sklepie spożywczym, zwłaszcza że są stosunkowo niedrogie i każdy jest w stanie samodzielnie je przygotować we własnym domu. Przed zakupem ryby warto jedna dowiedzieć się, która z nich najlepiej nadaje się na filet, gdy decydujesz się na całą sztukę. Jeśli sam chcesz przygotować filet, warto wcześniej nauczyć się filetowania, żeby odpowiednio przygotować rybę do spożycia.

Filety - polecane przepisy

Filety - pozostałe przepisy

Filety – pomysły na przygotowanie filetów z drobiu oraz z ryb

Filety są częściami tuszki drobiowej albo ryby w formie płata mięsa. Nie ma w nich skóry, kości oraz ości. Zarówno filety z ryby, jak i z kurczaka można przygotować na smaczny i pożywny obiad. Mięso w takiej formie smakuje doskonale, niezależnie od sposobu jego przyrządzenia. Co powiesz na filet smażony albo pieczony? A może wolisz gotowany na parze? Sprawdź najciekawsze przepisy na pyszne filety i poznaj zasadnicze różnice między tuszą rybną a filetem!

Ryba i kurczak w formie filetów – sprawdź, jak krok po kroku je przygotować!

Wszystko, co warto wiedzieć o filetach

Filet jest częścią tuszki drobiowej albo ryby, który podaje się w formie niezbyt grubego płata mięsa. Filety serwowane w restauracji pozbawione są zarówno skóry i ości, jak i kości. W Polsce bardzo chętnie przyrządzamy je w różny sposób – nie tylko od święta, ale też na zwykły obiad. Warto od razu zaznaczyć, że wszystkie filety mają swoje specyficzne cechy. Każdy różni się od siebie zarówno strukturą, jak i zawartością (początkową) ości, kolorem i rodzajem mięsa. Jest to jednak bardzo obszerna tematyka, którą można byłoby rozwijać godzinami. Z pewnością należy pamiętać, iż dietetycy zalecają jedzenie filetów jak najczęściej, zwłaszcza tych rybnych. To właśnie w tych płatach mięsa znajduje się bowiem mnóstwo cennych kwasów tłuszczowych i mikroelementów. Szkoda, że nie zawsze możemy korzystać ze świeżych ryb, a więc nie zawsze mamy dostęp do takich filetów. W sklepach jest ich jednak mnóstwo w zamrażarkach! Wystarczy rozmrozić zakupione filety w domu i przygotować według uznania. Zdecydowanie więcej niż rybnych jest za to filetów drobiowych – te można kupić w praktycznie każdym sklepie mięsnym.

Co robią producenci, żeby filety rybne nie gniły? Pokrywają je glazurą, ponieważ lód pomaga w zachowaniu barwy i jędrności mięsa. Według prawa glazury powinno być od 5 do 10 procent w stosunku do wagi filetów. Jeśli nie chcesz zawieść się na dokonanym przez siebie zakupie, zawsze dokładnie czytaj informacje zawarte na opakowaniu, o ile kupujesz filety w sklepie spożywczym. Pamiętaj, aby zweryfikować, czy w paczkowanym mięsie nie ma zbrylowanego lodu – oznaczać może on bowiem, że filety były już raz rozmrożone, a później ponownie je zamrożono. Warto pamiętać, że filety można samodzielnie czyścić, a rybę wyfiletować. Nie jest to bardzo skomplikowany proces, jednak zajmuje trochę czasu. Trzeba też mieć odpowiednie narzędzia, aby skutecznie pozbawić rybę ości, a mięso kości i skóry. Z pewnością jednak warto będzie zrobić to własnoręcznie, aby później filet był smaczny – niezależnie od tego, czy będzie on smażony, pieczony czy gotowany na parze.

Czym różni się filet od tuszy rybnej? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Przyglądając się przepisom na rybę, czasami zobaczyć można w składnikach na danie filet rybny, a innym razem zamiast niego pojawia się tusza rybna. Okazuje się, że dużo osób w ogóle nie zna różnicy między jednym a drugim rodzajem mięsa. W sklepie lub na stoisku rybnym natknąć można się oczywiście na wiele innych formatów ryb, jednak te dwa są zdecydowanie najczęściej spotykane. Wypadałoby zatem raz na zawsze rozwiać wątpliwości, czym dokładnie są filety, a czym tuszki rybne.

  • Filety – to ryba pozbawiona kręgosłupa i innych „pobocznych” elementów ciała. Zostaje więc po obróbce ryby na filet jedynie „centralna” jej część. Bardzo często filety sprzedawane są bez skóry, żeber i ości. Filety porównywane są zwykle do rybnych płatów, z tym że płaty rybne mają zwykle ości – trzeba je później samodzielnie usunąć. Filety przygotowane są już do tego, aby niemal od razu zająć się ich obróbką termiczną. Możesz zrobić z nimi wszystko – grillować, smażyć, piec i gotować.
  • Tuszki rybne – taka ryba nie ma żadnych łusek, ale też głowy, wnętrzności i płetw (piersiowych). Je również można przyrządzać np. na obiad i kolację, jednak jest to już trochę trudniejsze zadanie. Jeśli nie znasz się na obrabianiu ryb, zdecyduj się raczej na filety, a nie tuszki.

Kupując rybę do przygotowania jakiegokolwiek posiłku, należy zawsze poprawnie ją wybrać w sklepie, aby smakowała jak najlepiej i była jak najłatwiejsza w obróbce. Dowiedz się też, czy jest chuda, czy raczej tłusta. Jeśli szukasz bardziej dietetycznych filetów na obiad, postaw na mintaja, dorsza lub sandacza. Chcesz tłustą rybę? W takim razie zwróć uwagę na filet z łososia, śledzia, makreli lub węgorza. Gdy szykujesz obiad dla dzieci albo osób, które są w podeszłym wieku lub mają jakieś problemy zdrowotne, stawiaj raczej na chudsze filety. Będziesz mieć pewność, że nie zaszkodzą ich delikatnym żołądkom. W takich filetach nie będzie też niebezpiecznych ości, którymi domownicy mogliby się zadławić. Poza tym robienie filetów zajmuje mniej czasu niż przygotowywanie np. tuszek rybnych.

Ryba czy filet z kurczaka? Przepisy na pyszne mięso na obiad

Jak zrobić filety z dorsza na obiad? Sprawdzony przepis na rybę

Jeśli chcesz przygotować pyszny obiad dla całej rodziny, postaw na filety z dorsza. Możesz zrobić je w wersji z piekarnika, która będzie dietetyczna i naprawdę bardzo smaczna, a także zdrowa. Do przygotowania potrawy potrzebować będziesz następujących składników: filet z dorsza, cytryna, oliwa z oliwek, świeża bazylia, świeży tymianek i przyprawy do smaku – zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy, sok z cytryny, pieprz i sól.

Najpierw porządnie opłucz rybę. Następnie otrzyj ją ręcznikiem papierowym, posyp pieprzem i solą, a później skrop sokiem ze świeżej cytryny. W małej misce wymieszaj ze sobą pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie i oliwę. Natrzyj taką mieszanką rybę i zawiń ją w folię spożywczą. Schowaj na kwadrans do lodówki, następnie wyjmij rybę i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dodaj pokrojoną w plasterki cytrynę, świeżą bazylię i tymianek, dzieląc je na małe kawałki. Upiecz rybę w piekarniku, wrzucając ją do urządzenia rozgrzanego do 180 st. C na maksymalnie 30 minut.

Najciekawsze pomysły na dania z filetów drobiowych i rybnych

Nie masz pomysłu na pyszny obiad dla gości? A może pragniesz zaskoczyć swoich bliskich naprawdę dobrym posiłkiem w niedzielę? Warto zatem zainspirować się poniższą listą i stworzyć wyborne oraz pożywne danie dla najbliższych, wybierając jedno z nich:

  • Filet z kurczaka w ziołach z piekarnika
  • Filet z okonia z piekarnika
  • Filet z kurczaka w sosie pomidorowym
  • Smażony filet z sandacza
  • Filet z kurczaka w cieście francuskim
  • Filet z indyka po parysku
  • Filet rybny w płatkach kukurydzianych
  • Gulasz z fileta z kurczaka
  • Filet z indyka pieczony w rękawie
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto