Szarlotka z jabłkami
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Masło (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Jabłko - 5 dużych sztuk (1000 g)
- Cukier (250 g)
Przepis na szarlotka z jabłkami krok po kroku
Umieść w makutrze mąkę, jajka, proszek do pieczenia i miękkie masło. Utrzyj drewnianą pałką aż uzyskasz gładkie ciasto.
Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę, posyp cukrem i cynamonem.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ciasto podziel na dwie części, jedną wyłóż na spód blaszki, na nią ułóż jabłka i przykryj drugą częścią masy.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw je do wystygnięcia.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka z papierówek
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat szarlotki z jabłkami
Pyszna i prosta szarlotka z jabłkami to doskonała propozycja na lekko kwaśne ciasto. Przepis na szarlotkę z jabłkami jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby go wykonać. Do zrobienia ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, masło, proszek do pieczenia, jabłka oraz cynamon.
Jak zrobić szarlotkę z jabłkami? Potrzebujesz miski zwanej makutrą, aby przygotować ucierane ciasto. Umieść w niej mąkę, jajka, proszek do pieczenia i miękkie masło. Utrzyj drewnianą pałką aż uzyskasz gładkie ciasto. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę, posyp cukrem i cynamonem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ciasto podziel na dwie części, jedną wyłóż na spód blaszki, na nią ułóż jabłka i przykryj drugą częścią masy. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ciekawostką jest że na całym świecie można spotkać ponad 9 tysięcy odmian jabłek. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Jabłka dzięki dużej zawartości błonnika świetnie nadają się dla osób chorych na cukrzycę. Najlepszymi jabłkami na szarlotkę są te odmiany boskop lub szara reneta, są one nieco cierpkie dzięki czemu szarlotka nabiera wspaniałego posmaku. Jaja są źródłem pełnowartościowego białka oraz cennych witamin i składników mineralnych. Wybieraj jajka od kur z wolnego wybiegu, karmionych paszami bez GMO.
Podsumowując szarlotka z jabłkami i z cynamonem to pyszne i szybkie do przygotowania ciasto. Placek jest wilgotny i ma w sobie mnóstwo jabłek. Łatwa domowa szarlotka może być przechowywana do 3 dni. Ciasto możesz podać na ciepło z lodami i kawą lub herbatą.
Alergeny w szarlotce z jabłkami
Lista alergenów dla szarlotki z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szarlotki z jabłkami
Ciasta są wyrobami zawierającymi dużo kalorii. Powinny ich unikać osoby z zaburzeniami poziomu cukru we krwi. Możesz przygotować ciasto z dodatkiem ksylitolu zamiast cukru, dzięki czemu ograniczysz ilość kalorii o połowę.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
-
mąka pszenna,
masło,
jajka,
jabłko,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.