Przepis na struclę z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cynamon, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia mała, duża miska, foremka keksówka, wałek, pędzelek, rondelek

Mąkę, 50g cukru i drożdże wsyp do miski. Masło rozpuść w rondelku.

Do masła wlej zimne mleko i całość, dokładnie wymieszaj.

Do miski z suchymi składnikami dodaj jajko i masło z mlekiem. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut. Następnie przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Jabłka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż na patelnię. Wsyp 2 łyżki cukru i cynamon. Całość smaż kilka minut, aż jabłka lekko zmiękną i powstanie karmel.

Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Ułóż na nim podsmażone jabłka. Zwiń całość w rulon. Rulon przetnij na pół.

Dwie połówki rulonu zwiń jak warkocz i umieść w formie.

Wierzch posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka.

Piecz 30 minut w 180 st. C.

Cukier puder wymieszaj z odrobiną wodą i powstałym lukrem polej wystudzone ciasto.

Strucla z jabłkami na drewnianej desce
Strucla z jabłkami
Koszt przygotowania dania
10.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
294 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
85

Strucla z jabłkami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o strucli z jabłkami

Domowa strucla z jabłkami to pyszne i szybkie ciasto do kawy. Potrzebne składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Aby wykonać przepis na struclę z jabłkami na początku mąkę, 50 g cukru i drożdże wsyp do miski. Masło rozpuść w rondelku. Do masła wlej zimne mleko i całość, dokładnie wymieszaj. Do miski z suchymi składnikami dodaj jajko i masło z mlekiem. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut. Następnie przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Jabłka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż na patelnię. Wsyp 2 łyżki cukru i cynamon. Całość smaż kilka minut, aż jabłka lekko zmiękną i powstanie karmel. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Ułóż na nim podsmażone jabłka. Zwiń całość w rulon. Rulon przetnij na pół. Dwie połówki rulonu zwiń jak warkocz i umieść w formie. Wierzch posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piecz 30 minut w 180 stopniach. Cukier puder wymieszaj z odrobiną wodą i powstałym lukrem polej wystudzone ciasto. Tak przygotowane ciasto możesz przygotować również z kruszonką. Wystarczy wymieszać 100 g masła, 100 g mąki i 100 g cukru. Całość zagnieć i posyp ciasto przed pieczeniem.

W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić struclę z jabłkami. Tak przygotowane ciasto drożdżowe z jabłkami to świetny pomysł na deser lub na imprezę. Ta pyszna strucla na pewno Wam zasmakuje.

Strucla lub inaczej strudel to ciasto, na które składa się kilka warstw ciasta przełożonych jabłkami lub innymi owocami. Ciasto to jest szczególnie popularne na terenach Austrii. Swoją popularność zyskał w XVIII wieku. Najstarszy przepis, pochodzący z 1696 roku do tej pory przechowywany jest w Bibliotece Miasta Wiednia. Nasz przepis przygotowuje się z nieco innego ciasta niż w oryginalnym przepisie, ale mimo to jest to dobra alternatywa dla oryginalnego przepisu.

Wartości odżywcze strucli z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
226.71 kcal
294.73 kcal
Białko
6.41 g
8.33 g

Węglowodany w strucli z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
37.67 g
48.97 g
Węglowodany przyswajalne
36.39 g
47.31 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
5.89 g
7.66 g
Tłuszcze nasycone
4.03 g
5.24 g
Tłuszcze nienasycone
1.86 g
2.42 g

Witaminy w przepisie na struclę z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6
0.07 mg
0.09 mg
Tiamina
0.40 mg
0.52 mg
Ryboflawina
0.23 mg
0.29 mg
Niacyna
2.52 mg
3.27 mg
Foliany
65.46 µg (mcg)
85.10 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na struclę z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
13.48 mg
17.53 mg
Potas
113.61 mg
147.70 mg
Wapń
37.07 mg
48.19 mg
Fosfor
76.82 mg
99.87 mg
Magnez
17.06 mg
22.17 mg
Żelazo
2.14 mg
2.78 mg
Cynk
0.57 mg
0.73 mg
Miedź
0.09 mg
0.11 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny strucli z jabłkami 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w strucli z jabłkami

Lista alergenów dla strucli z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania strucli z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
550 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 550 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Masło
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Mleko 3,2%
220 ml
+ 1 łyżka do posmarowania
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
70 g
50 g do ciasta + 2 łyżki do nadzienia
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Jabłko
540 g
3 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.50
Za 540 g
Cynamon
10 g
1 łyżka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
31.30
Jak oceniasz przepis na struclę z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób