Strucla makowa krucho drożdżowa

Opublikowano: 28.05.2022 r., 17:41 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
strucla makowa krucho drożdżowa
Strucla makowa krucho drożdżowa
Pyszne połączenie ciasta drożdżowego z kruchym i makiem to nic innego jak najlepsza strucla makowa jaką jedliście. Koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 50 min
341 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (500 g)
  • Drożdże suche 3 łyżki (30 g)
  • Masło 1/2 kostki (125 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Cukier puder 3 łyżki (30 g)
  • Masa makowa 1 puszka (500 g)
  • Miód 1 łyżka (10 g)
  • Białko jajka (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, miska, lodówka

Przepis na strucla makowa krucho drożdżowa krok po kroku

Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj posiekane masło, cukier puder i żółtka jaj (4 sztuki).

Zagnieć ciasto, dodaj kieliszek zimnej wody, drożdże i uformuj kulę.

Podziel ciasto na dwie części i odłóż do lodówki na 30 minut.

Białka jaj ubij na sztywno z odrobiną soli, a następnie połącz je z masą makową z puszki.

Do maku dodaj odrobinę miodu i wymieszaj.

Oby dwie kule ciasta rozwałkuj na stolnicy i wyłóż masę makową.

Zawiń w charakterystyczne rulony i odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut.

Tak przygotowane ciasto upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na strucla makowa krucho drożdżowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat strucli makowej krucho drożdżowej

Strucla makowa krucho drożdżowa przeważnie kojarzy nam się z okresem bożonarodzeniowym. To ciasto towarzyszy niemalże, w każdym polskim domu właśnie w tym okresie. Tradycyjna wersja to nic innego jak ciasto przekładane masą z maku, który często jest dodatkowo mielony z różnymi dodatkami. Ciasto najczęściej występuję w formie rulonu. Makowiec zagościł w naszych domach, już bardzo dawno tego dlatego doczekał się też wielu modyfikacji.

W każdej z nich sam możesz zadecydować czy przygotujesz mak samodzielnie, czy skorzystasz z gotowej masy, dostępnej już w każdym większym markecie. W kwestii Twojej inwencji twórczej należy, także, jakie będzie nadzienie rolady. Głównym składnikiem oczywiście jest mak, ale możesz do niego dodać np. rodzynki, które warto wcześniej namoczyć lub sparzyć gorącą wodą, przez co będą bardziej miękkie i łatwiej strawne, orzechy włoskie lub bakalie. Istnieje wiele odmian nadzienia masy makowej, ale w każdej warto pamiętać o dodaniu białka jaj, wtedy stanie się ona bardziej wilgotna i puszysta.

Śmiało możesz przygotować więcej masy makowej, podzielić ja na 0,5 kg porcję i zamrozić. Tak przygotowana masa makowa może leżakować w zamrażalniku nawet rok.

Tradycyjny makowiec zawinięty jest w ciasto drożdżowe, ale możesz zdecydować się na inny rodzaj ciasta. Wersja biszkoptowa będzie nieco lżejsza i bardziej delikatna.

Strucla możesz po prostu zawinąć na stolnicy i upiec, jednak jeśli boisz się, że strucla się rozwinie podczas pieczenia postaw na wersję, która będzie pieczona w papierze. Wtedy na pewno makowiec nie rozwinie się podczas pieczenia. Pozostaje ostatnia kwestia.

Ile piec?

Rolada makowa piecze się stosunkowo krótko, jest to około 40 -50 minut wtedy masz gwarancje kruchego ciasta i wilgotnego nadzienia.

Do dekoracji użyj lukru, który możesz w bardzo łatwy sposób przygotować samodzielnie lub kupić w każdym większym sklepie. Makowiec możesz udekorować także posiekanymi orzechami włoskimi.

Ciasto idealnie sprawdzi się jako deser w okresie świątecznym, ale także jako przekąska do aromatycznej, cieplej herbaty lub świeżo wypalanej kawy w gronie przyjaciół i rodziny.

Jak zrobić struclę makową krucho drożdżową?

Poznaj przepis na struclę makową krucho drożdżową, przygotuj ją nie tylko na święta i przekonaj się, że jest najlepsza!

Alergeny w strucli makowej krucho drożdżowej

Lista alergenów dla strucli makowej krucho drożdżowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze strucli makowej krucho drożdżowej

na 100g gotowej potrawy

Do masy makowej możesz dodać rodzynki lub bakalie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
341.83
341.83
Białko (g)
7.95
7.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
50.12
50.12
Węglowodany przyswajalne (g)
47.08
47.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.03
3.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
12.47
12.47
Tłuszcze nasycone (g)
8.90
8.90
Cholesterol (mg)
91.25
91.25
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
49.93
49.93
Wapń (mg)
138.35
138.35
Żelazo (mg)
3.71
3.71
Szacunkowy indeks glikemiczny strucli makowej krucho drożdżowej 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania strucli makowej krucho drożdżowej

Koszt składników
59.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Drożdże suche
30 g
3 łyżki
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 5
6.43
Za 30 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Masa makowa
500 g
1 puszka
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
5.88
Za 500 g
Miód
10 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Białko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
59.80