Przepis na strucla z jagodami krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 400 g 2 szklanki
- Cukier 200 g 1 szklanka
- Drożdże świeże 40 g
- Mleko 3,2% 300 ml
- Masło 120 g
- Jagody 300 g
- Jajko 3 szt.
- Mąka ziemniaczana 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
Mleko podgrzej w mikrofali.
Dodaj do niego drożdże i 20 g cukru oraz łyżkę mąki i wymieszaj.
Odstaw na 15 minut.
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj 120 g cukru i zaczyn drożdżowy, jajka oraz rozpuszczone masło.
Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 2-3 cm.
Jagody umyj i oczyść z pozostałości gałązek.
Rozciśnij jagody widelcem i dodaj do nich cukier oraz mąkę ziemniaczaną.
Wyłóż owoce na ciasto i zwiń w rulon.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej ciasto.
Wierzch ciasta posmaruj cukrem wymieszanym z masłem.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut.
Ciasto wyjmij z piekarnika i pokrój na porcje.
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Strucla z serem
-
Strucla serowa
-
Strucla z makiem
-
Strucla z jabłkami
-
Strucla makowa krucho drożdżowa
-
Strucla z dżemem
-
Strudel wiedeński
-
Strucla z powidłami
-
Strucla orzechowa
-
Strucla drożdżowa z powidłami
-
Strucla z serem i budyniem
-
Strucla z marmoladą
-
Strucla z kakao
-
Strucla

(liczba kalorii)
Strucla z jagodami - cechy przepisu
Więcej o strucli z jagodami
Strucla z jagodami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto drożdżowe z jagodami leśnymi jest idealne jako dodatek do kawy lub herbaty. Strucla jest miękka i lekko wilgotna dzięki dużej zawartości owoców. Przepis na struclę z jagodami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, masło, jagody, jajka, mąka ziemniaczana.
Jak zrobić struclę z jagodami? Mleko podgrzej w mikrofali. Dodaj do niego drożdże i cukier oraz łyżkę mąki i wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier i zaczyn drożdżowy, jajka oraz rozpuszczone masło. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 2-3 cm. Jagody umyj i oczyść z pozostałości gałązek. Rozciśnij jagody widelcem i dodaj do nich cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Wyłóż owoce na ciasto i zwiń w rulon. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej ciasto. Wierzch ciasta posmaruj cukrem wymieszanym z masłem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i pokrój na porcje.
Jagody to owoce leśne rosnące na krzakach. Jagody to owoce sezonowe, które dostępne są od sierpnia do połowy października. Pamiętajmy, aby nie zjadać owoców prosto z krzaczka zebranych w lesie. Mogą one być zanieczyszczone tasiemcem. Jagody są bardzo dobrym źródłem antocyjanów, które są naturalnymi antyutleniaczami chroniącymi nas przed działaniem wolnych rodników. Jagody zawierają także dużą ilość witaminy C. Jagody są niskokaloryczne i zawierają sporo błonnika pokarmowego. Jagody pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz łagodzić stany zapalne.
Podsumowując prosty przepis na struclę sprawdzi się idealnie na deser. Ciasto można podać na wiele różnych okazji. Pyszna strucla jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Struclę przygotować można z mrożonymi owocami poza sezonem ich dojrzewania.
Wartości odżywcze strucli z jagodami
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w strucli z jagodami
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na strucla z jagodami
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na strucla z jagodami
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w strucli z jagodami
Lista alergenów dla strucli z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko