Strucla z serem

Opublikowano: 26.10.2022 r., 10:50 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Strucla z serem
Strucla z serem
Drożdżowa strucla z serem twarogowym i kruszonką o aromatycznym, waniliowym smaku to smaczny, domowy wypiek. Najlepszy pomysł na coś pysznego.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 50 min
473 kcal
Kcal w porcji
168 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (530 g)
  • Mleko 2% (190 ml)
  • Masło (155 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Drożdże świeże (30 g)
  • Cukier (255 g)
  • Ser twarogowy chudy (350 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka keksowa

Przepis na struclę z serem krok po kroku

Do miski dodaj pokruszone drożdże, 6 g cukru i zalej wszystko ciepłym mlekiem. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce przykryte ścierką na 45 minut.

Roztop i ostudź 125 g masła.

W dużej misce wymieszaj 480 g przesianej mąki, 159 g cukru, 2 całe jajka, opakowanie cukru z wanilią, masło i zaczyn.

Wymieszaj wszystko dokładnie i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na czas robienia sera pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Zblenduj ser z jednym żółtkiem oraz 30 g cukru i kilkoma kroplami aromatu waniliowego.

Na stolnicę wsyp mąkę (odrobinę, by ciasto się nie przykleiło) i rozwałkuj ciasto na kształt cienkiego prostokąta (grubość około 0,5 cm).

Posmaruj ciasto masą, ale z jednej strony długiego brzegu pozostaw około 3 cm wolnego brzegu.

Zawiń ciasto w rulon, zaczynając od brzegu z masą serową.

Do formy keksowej włóż papier do pieczenia i ciasto. Pozostaw na 30 minut w ciepłe miejsce i przykryj ścierką.

Przygotuj kruszonkę: 60 g cukru, 30 g masła, kilka kropli aromatu waniliowego oraz 50 g mąki zagnieć i zrób kruszonkę.

Nagrzej piekarnik na 180 st. C z termoobiegiem.

Ciasto posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp kruszonką.

Piecz do suchego patyczka przez około 50 minut.

Jak oceniasz przepis na struclę z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,0% osób

Więcej informacji na temat strucli z serem

Drożdżowa strucla z serem twarogowym i kruszonką o aromatycznym, waniliowym smaku to smaczny, domowy wypiek. Najlepszy pomysł na coś pysznego. Przepis na struclę z serem jest prosty i dobry zwłaszcza dla dzieci. To lekka, pyszna, słodka przekąska z twarogiem i idealną kruszonką. Strucla z serem jest też dobra dla starszych osób. Może Twoja babcia robiła taki smaczny placek? Zobacz jak zrobić struclę z serem. Będzie najlepsza na drugie śniadanie do szkoły albo do pracy. Bez problemu można wziąć ją na wynos.

Strucla z serem to ciasto drożdżowe nadziane masą serową w formie rolady. To proste ciasto, które jest bardzo delikatne. Przepis na struclę z serem jest mocno waniliowy. Dzięki temu jest pyszna. Jak zrobisz struclę z serem możesz ją jeść od razu. To pyszny pomysł na proste ciasto, które można upiec na co dzień. Drożdżowa strucla z serem będzie dobra, gdy podasz ją na przykład z dżemem lub konfiturą.

Jak zrobić struclę z serem? Przygotuj zaczyn z mleka, cukru i drożdży. Pozostaw do wyrośnięcia, a w międzyczasie przygotuj masło (rozpuść i ostudź). W misce wymieszaj składniki ciasta drożdżowego (mąka, masło, cukier, jajka, cukier z wanilią i wyrośnięty zaczyn. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie. Pozostaw na chwilę pod przykryciem w ciepłym miejscu i przygotuj masę z twarogiem. Do przepisu na struclę z serem najlepsza będzie gładka masa, więc dobre będzie jej zblendowanie. Jeżeli nie masz blendera, wszystko można rozdrobnić i wymieszać widelcem. Teraz na stolnicy z odrobiną mąki rozwałkuj ciasto i zrób prostokąt, a na nim rozsmaruj masę z twarogu. Pamiętaj, by zostawić z jednego, dłuższego brzegu około 3 cm wolnego miejsca. Zwiń roladę (wolny brzeg ma być z wierzchu (łączenie ciasta), więc zacznij zwijanie od tego posmarowanego w stronę nieposmarowanego brzegu). Włóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj kruszonkę. Po wyrośnięciu nastaw piekarnik, posmaruj ciasto żółtkiem i posyp wierzch przygotowaną kruszonką. Piecz ciasto w piekarniku do suchego patyczka. Strucla z serem powinna być pieczona w piekarniku przez około 50 minut. Wyjmij ją z piekarnika po 20 minutach od zakończenia pieczenia (od razu po upieczeniu otwórz lekko drzwiczki).

* Smacznym pomysłem na nadanie smaku swojemu wypiekowi jest dodanie aromatu, niekoniecznie waniliowego. Dobra będzie strucla z posmakiem pomarańczowym albo cytrynowym. Pyszna może być też z aromatem śmietankowym.

*Kruszonkę można lekko wklepać w ciasto, żeby nie odpadała po upieczeniu.

Alergeny w strucli z serem

Lista alergenów dla strucli z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Ser twarogowy chudy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze strucli z serem

na 100g gotowej potrawy

Strucla z serem dostarczy białko, tłuszcz i węglowodany. Zawiera wysoką kaloryczność. Ciasto zawiera niedużą ilość błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(168g)
Energia (kcal)
282.02
473.80
Białko (g)
9.01
15.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(168g)
Węglowodany (g)
40.15
67.44
Węglowodany przyswajalne (g)
40.00
67.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(168g)
Tłuszcz (g)
9.89
16.61
Tłuszcze nasycone (g)
6.53
10.97
Tłuszcze nienasycone (g)
3.36
5.64

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(168g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.13
Tiamina (mg)
0.36
0.60
Ryboflawina (mg)
0.26
0.44
Niacyna (mg)
2.37
3.98
Foliany (µg (mcg))
70.15
117.86

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(168g)
Sód (mg)
103.31
173.57
Potas (mg)
102.06
171.46
Wapń (mg)
42.91
72.08
Fosfor (mg)
110.46
185.58
Magnez (mg)
15.72
26.40
Żelazo (mg)
2.05
3.45
Cynk (mg)
0.80
1.34
Miedź (mg)
0.08
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny strucli z serem 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania strucli z serem

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
530 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.59
Za 530 g
Mleko 2%
190 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.47
Za 190 ml
Masło
155 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.88
Za 155 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Cukier
255 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 255 g
Ser twarogowy chudy
350 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.90
Za 350 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
33.00