Przepis na struclę z dżemem krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, miska

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier i drożdże, wymieszaj.

Następnie wbij jajko, dodaj ciepłe mleko i rozpuszczone masło.

Na końcu wsyp cukier puder i wymieszaj wszystkie składniki, a następnie uformuj kulę i przykryj.

Odstaw ciasto pod przykryciem na 30 minut.

Następnie rozwałkuj ciasto na stolnicy i posmaruj dżemem.

Zawiń strucel w rulon, podziel na pół i przełóż na blaszkę do pieczenia.

Upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

strucla z dżemem
Sstrucla z dżemem
Koszt przygotowania dania
16.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
231 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
90

Strucla z dżemem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o strucli z dżemem

Strucla z dżemem to pyszna drożdżowa rolada, którą jesteś w stanie przygotować z dowolnym nadzieniem. Możesz postawić na mak lub tak jak ja na dżem owocowy.

Ciasto najczęściej występuję w formie rulonu. Strucla to bardzo stare ciasto, znane zapewne naszym mamom i babciom, jeśli jeszcze nie wiesz, jak ją przygotować koniecznie poznaj mój przepis na struclę z dżemem.

Do jej przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe składniki na ciasto drożdżowe, czyli: mąka, cukier, jajka, mleko, drożdże i w naszym przypadku dżem lub konfitura owocowa.

Co do drożdży, możesz użyć tak jak ja w przepisie świeżych, ale nic nie stoi na przeszkodzie abyś użył drożdży suchych, tak zwanych instant. Ta szybsza wersja nie wymaga przygotowywania zaczynu, jednak ja zawsze decyduje się na jego przygotowanie. Nie zajmuje to dużo czasu, a zawsze mam pewność, że ciasto wyjdzie tak, jak powinno.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Jeśli masz możliwość postaw na domowe przetwory owocowe, które będą nadzieniem naszego ciasta. Wtedy z pewnością nasza strucla będzie smaczna. Jeśli nie masz takie możliwości, przygotuj ją z dżemem owocowym, pamiętaj jednak o wybraniu tego z dobrym składem, bez zbędnego cukru.

Dokładnie jak zrobić struclę z dżemem, opisuję nieco niżej, poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, jak pyszna jest domowa strucla. Będzie to dobry pomysł na ciasto dla całej rodziny lub deser dla przyjaciół.

Wartości odżywcze strucli z dżemem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
288.85 kcal
231.08 kcal
Białko
5.34 g
4.27 g
Fenyloalanina
0.20 mg
0.16 mg
Brak danych dla: jajko, mleko 2%.
czytaj dalej

Węglowodany w strucli z dżemem

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
46.10 g
36.88 g
Węglowodany przyswajalne
44.44 g
35.55 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.66 g
1.33 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
9.24 g
7.39 g
Tłuszcze nasycone
6.03 g
4.82 g
Tłuszcze nienasycone
3.21 g
2.57 g
Tłuszcze jednonasycone
2.66 g
2.13 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.55 g
0.44 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
38.53 mg
30.83 mg

Witaminy w przepisie na struclę z dżemem

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A
87.32 µg (mcg)
69.86 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.06 mg
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Witamina C
3.58 mg
2.87 mg
Witamina D
0.26 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Witamina E
0.34 mg
0.27 mg
Retinol
86.04 µg (mcg)
68.83 µg (mcg)
Tiamina
0.62 mg
0.50 mg
Ryboflawina
0.31 mg
0.25 mg
Niacyna
3.67 mg
2.93 mg
Foliany
135.40 µg (mcg)
108.32 µg (mcg)
Beta karoten
17.20 µg (mcg)
13.76 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na struclę z dżemem

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
15.45 mg
12.36 mg
Potas
111.31 mg
89.05 mg
Wapń
30.90 mg
24.72 mg
Fosfor
77.32 mg
61.86 mg
Magnez
11.13 mg
8.90 mg
Żelazo
3.01 mg
2.41 mg
Cynk
0.58 mg
0.46 mg
Miedź
0.08 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny strucli z dżemem 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w strucli z dżemem

Lista alergenów dla strucli z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Cena przygotowania strucli z dżemem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Drożdże suche
30 g
2 łyżki
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 5
6.43
Za 30 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
200 ml
1 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Dżem truskawkowy niskosłodzony
300 g
1 słoiczek
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
4.29
Za 300 g
Cukier puder
50 g
5 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Koszt składników
35.80
Jak oceniasz przepis na struclę z dżemem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób